Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трафика на бежанци през Северозапада

Снимка: БГНЕС

Бежанците и каква е връзката им със Северозапада? Повод за темата даде разследващият журналист Стефан Ташев, който по "Хоризонт" каза, че трафиканти извеждат през Видин до 200 нелегални емигранти на денонощие. Той твърди, че трафикът през България е много по-сериозен, отколкото се казва официално. В предаването "150" по "Хоризонт" журналистът огласи свои данни за каналджийство и даде за пример десетките нелегални мигранти на булевард "Мария Луиза" в столицата, който се намира непосредствено до дирекцията на Националната полиция.

Необходимо е законодателството да бъде променено, защото в момента за трафик на хора наказанието е глоба и то доста малка, каза също по "Хоризонт" Тома Биков, съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Има ли опасност тайно с тези бежанци и икономически емигранти през границата в Бреговско и Кулско да минават и членове на Ислямска държава и каква е опасността за местното население? Това попитах кметовете на Брегово- общината, която изрично се посочва в репортажа на журналиста Стефан Ташев, и кмета на село Раковица, където също се знае, че минава емигрантски канал.

"Ние като сме такъв граничен район се появява една така бдителност, отговорност от нашите съграждани и когато имат сигнали и са видели такива хора, веднага уведомяват граничните органи и се реагира своевременно... Няколко случая има на заловени бежанци на наша територия...", каза кметът на община Брегово- Милчо Лалов.

Последната официална информация за заловени бежанци край село Раковица, община Макреш, е от 9-ти юли. Колите, с които са превозвани бежанците, са били със софийска регистрация.

"Каналджиите обикновено са от София, карат ги с коли и ги пускат преди Раковица да стигнат пеша", каза тогава кметът на селото Николай Ненчев и допълни, че обикновено бежанците преминават между селата Раковица и Подгоре, където по този маршрут границата е само на 2 км. Друг маршрут, който използват е от Раковишкия манастир през гората към границата, но сега тези пътищата там са непроходими, защото има много изпопадали от зимата дървета.

"Има, някои се притесняват, но те нищо не са правили като са минавали, никой не е засегнат от местното население", отговори Николай Ненчев на въпрос дали хората в селото се притесняват от бежанците, които минават в района.

Наскоро за катастрофирал бус със сирийски бежанци съобщи кметът на село Извор, община Димово, Митко Николов. Вечерта към 19 часа той се е ударил в електрически стълб в началото на селото откъм Мали Дреновец. Всички, включително шофьорът на буса, са избягали, с изключение на един от бежанците, който е инвалид. В селото не са учудени от присъствието на бежанци в този район и предполагат, че оттук минава канал за извеждането им от страната. Там няма постоянно полицейско присъствие, обстановката дори регулярно не се проверява от органите на реда. Полицията идва само при сигнал за произшествие.

Има ли опасност тайно с бежанците и икономически емигранти през северозападната ни граница да минават и членове на Ислямска държава попитах и известния арабист и анализатор проф. Владимир Чуков. Той е университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма, автор е на редица книги и изследвания в тази област. Живял е и е учил в Сирия и познава добре страната, в която се появи Ислямска държава и от която днес са по-голямата част на бежанците:

"... при тези стотици хиляди бежанци и кандидат емигранти за богатите държави в Европа, няма начин да няма и лица, които са прегърнали радикалните идеи", каза арабистът, според който е повишен рискът за националната сигурност на всички европейски държави, като в това число България не може да прави изключение.

Как жителите на Брегово приемат преминаването на нелегални емигранти през тяхната граница, притесняват ли се от тях и биха ли приели съжителство с тях, ако се наложи:

"Не ме интересува изобщо този въпрос. Каналджии може и да има, за което съдя по слуховете, които се носят... Аз съм на мнение, че на емигрантите трябва да се помага, защото те бягат от война- жени с малки деца, които са безпомощни, старци... Би трябвало да им се помогне- кой с каквото може- било то с храна, облекло, медикаменти. А колкото за ислямистите- те застрашават държавата ни."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50