Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 август 2015 година

Снимка: Полина Тодорова
Участък от улица "Митрополит Кирил" във Видин ще остане затворена за движение няколко дни, съобщиха от Общината. Това е отсечката от автогарата до бензиностанцията в близост до църквата "Св. Димитър". Теренът се подготвя днес и от утре започва да се асфалтира, каза за Радио ВИДИН главният специалист "Общински пътища и улици" в местната управа Георги Кардашимов: "Ние от утре започваме да асфалтираме. Сега правиме подготовка - мериме, където трябва фрезоваме, режеме клони, чистиме, метеме." Улицата е една от предвидените за ремонт тази година пътни отсечки в града. Средствата за рехабилитацията са заложени в капиталовите разходи на Община Видин за 2015 г. Георги Кардашимов съобщи още, че започва освежаване на пешеходните пътеки в града във връзка с първия учебен ден- 15-ти септември. Това, обаче, ще става само в районите на училища, детски градини и кръстовища, откъдето преминават ученици.

Полицията във Видин започна досъдебно производство след сигнал за хвърлена бутилка със запалителна течност в двора на частен имот в града, в който живее кметът на общината Герго Гергов. Сигналът е подаден в дежурната част на полицията късно през нощта в събота /23.23 ч./. Дежурна група е извършила оглед на място. Няма пострадали хора, както и материални щети, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Уведомена е прокуратурата. Работата на разследващите продължава като досъдебното производство е срещу неизвестен извършител. Това е втори сигнал за опит за покушение срещу видинския кмет. През април миналата година Герго Гергов съобщи за поставена коктейл "Молотов" под автомобил в двора на къщата му. Той обяви, че колата не се е взривила, тъй като фитилът е изгаснал.

"Не вярвам ръководството на БСП да приеме друга формула и други кандидати", коментира председателят на Общинската организация на левицата във Видин Пламен Трифонов. На общинска конференция в събота делегатите приеха предложението на  Трифонов БСП да не издига собствена кандидатура за кмет на Видин, а да подкрепи настоящия кмет Герго Гергов като независим кандидат. На въпрос какво ще случи, ако Националният съвет на партията наложи друго решение, Трифонов коментира: "Аз не вярвам, че някой може да постъпи по този малоумно ненормален начин. Аз не мога да си представя чисто формално да дойде някой парашутист..."

Тежката икономическа ситуация в Северозападна България, липсата на работа и съдействие за намиране на постоянно занимание. Това бяха сред най-обсъжданите теми по време на приемната  на заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от ЗНС за област Враца Явор Хайтов, която се проведе днес в града под Околчица.

Техническата и организационна подготовка за предстоящите на 25 октомври избори за местна власт и референдум вече започна в община Враца. За това информира днес секретарят на Общината Иван Жеков, съобщават от местната управа. "Усилията са насочени в няколко направления. Първо- местата за обявяване на избирателните списъци"- поясни Жеков. Другата посока, в която се работи, е подготовката на изборните помещения, на които вече е направен предварителен оглед. В повечето няма съществени проблеми с изключение на две места във Враца - в училище "Петър Берон" и в бившата Стоматологична поликлиника. Третото направление, в което общинската администрация работи по организирането на изборите, е осигуряването на нормални условия за работа на Общинската избирателна комисия и екипите на "Информационно обслужване". "За гражданите ще направим специално съобщение за правата, които имат при гласуване на предстоящите избори и референдума"- ангажира се секретарят на Общината.

Има опасност членове на Ислямска държава да са сред нелегалните бежанците и икономическите емигранти, които нелегално пресичат западната ни граница. Това каза за Радио ВИДИН арабистът проф. Владимир Чуков, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма: "... при тези стотици хиляди бежанци и кандидат емигранти за богатите държави в Европа, няма начин да няма и лица, които са прегърнали радикалните идеи", каза арабистът. Разследващият журналист Стефан Ташев обяви по програма Хоризонт на Националното радио, че трафиканти извеждат през Видин до 200 нелегални емигранти на денонощие.

Малко над 900 хиляди лева са изплатените до края на месец юли помощи за отопление на социално слаби хора във Врачанска област, съобщиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" (РДСП) в града под Околчица. Точният размер на изплатените суми е 918 961.60 лв. Това са средства от заповеди за одобрени 6 364 молби на нуждаещите се от подпомагане, допълниха от РДСП във Враца. Размерът на целевата помощ от първия транш е 144.40 лв. Общо 10 280 молби за отопление са подадени до 25 август 2015 г. в социалната дирекция. Преобладаващи са молбите за отопление с твърдо гориво. Досега отказ са получили 1 101 молби, тъй като не отговарят на условията за подпомагане, уточняват от институцията.

Eвропейският шампион за младежи до 23 г. в дисциплината 3000 м стипълчейз Митко Ценов и неговият личен треньор Йоло Николов бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на община Мездра". Това стана с Решения 817 и 818 на Общинския съвет, взети на августовското заседание на местния парламент. Двамата изявени спортисти получават престижното отличие "за високи спортни постижения и прослава на община Мездра". С друго свое решение Общинският съвет награждава Митко и Йоло с по 1000 лв. Същевременно с почетно звание бе удостоена и родолюбката Пенка Георгиева, дарила 10 000 лв. за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в гр. Мездра. Отличието й се връчва "за изключителен патриотизъм".

"До днес приетите заявки за участие в традиционния есенен панаир във Враца са 61. Те са на фирми, които предлагат атракциони, промишлени стоки, захарни изделия, грънчарски стоки и развлекателни обекти. Крайният срок, до който ще се приемат заявленията е 7 септември  - 17 ч. Настаняването на участниците в изложението ще се състои на 12 и 13 септември от 8 до 17 ч."- обяви днес кметът Николай Иванов. Официалното откриване на панаира е в 18 ч. на 14 септември. Тази година той ще продължи до 19 септември включително. В празничните дни на откритата сцена ще излязат Николина Чакърдъкова, Камелия, Деси Добрева, Десислава и врачански изпълнители. Първият концерт ще е на Николина Чакърдъкова, а последният - на Десислава. Концертите са всяка вечер от 19 ч.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование във Видин Марийка Василева разпореди проверка за фиктивно записани деца и ученици в детските градини, подготвителните групи и училищата. Тя допълни, че проверката, която вече е започнала, е извън годишния план на Инспектората: "Тя вече започна на практика. След завръщането и на старши експерта по предучилищна подготовка ще започне и в детските градини. Ще насочим вниманието си към учениците в първи клас, начина по който са записани и наистина ли са тези деца в съответните население места, в близост до училището. Ще проверим подготвителните групи и детските градини, като по този начин ще дадем отговор на обществените очаквания да се пресече този проблем с фиктивно записани деца и ученици в училищата и детските градини на територията на областта." Всеки един сигнал за фиктивно присъствие в училище или детските градини ще бъде проверяван, казаха от Регионалния инспекторат по образование.

Във Враца в края на август беше закрито лятното училище, реализирано по инициативата на общинската администрация за стимулиране на социални, трайно интегрирани местни услуги за личността. Общо 28 деца от социално слаби семейства през юли и август, разделени на две групи, се обучаваха по предметите, които се изучават в първи клас. Целта беше да свикнат с учебната среда, с времетраенето на учебните часове и като цяло с училищната обстановка и да получат равен старт с връстниците си, които тръгват в първи клас.

Тридневен летен лагер в Берковския Балкан запозна младежи и преподаватели от четири училища от Северозападна България с причините за промените на климата и с мястото на човешката дейност в този процес. Лагерът беше организиран от фондация "ЕкоОбщност", а в обучението участваха около 30 деца от Берковица, Вършец, Мездра и Чипровци, каза експертът по младежки дейности Дима Котева. "Темата на лагера беше посветена на климата и промените, които се случват, как да се адаптираме към тях, каква е човешката роля за тези аномалии, които напоследък всички наблюдаваме и бедствените ситуации, от които страдаме." Заниманията с децата ще продължат в началото на новата учебна година, казаха от Фондация "ЕкоОбщност".

Държавен куклен театър- Видин открива новия сезон с участие в Международния фестивал "Куклите окупират улиците" в град Крайова, Румъния. Видинските кукловоди ще представят спектакъла "Ръкоплещене" тази вечер от 20 часа. Това не е първо гостуване на Фестивала в северната ни съседка. Актьорите се представиха успешно миналата година със заглавието "Пътешествието". Видинският куклен театър ще отбележи своя 40-годишен юбилей през октомври, каза за Радио ВИДИН директорът Павлинка Трифонова. "Всичко, което се случва, ще бъде подчинено на този славен за нас празник"- допълни още тя.

"Бдин" победи с класическото 3:0 "Ювентус"-Малчика. Това беше най-малкото, с което можеха да си тръгнат гостите. Въпреки, че владееха през целия мач топката, домакините стигнаха до гол едва в началото на второто полувреме. Капитанът Ангел Цолов беше повален в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Александър Соколов беше точен от бялата точка в тази 53-та минута за 1-0. Комбинация, започната от Соколов и преминала през Георги Илиев, който центрира и намери оставения без покритие Цветан Цветанов. С глава Цветанов отбеляза за 2-0 в 60-та минута. Крайното 3-0 направи Георги Илиев след хубав удар от ъгъла на големия пеналт след пас на Соколов в 72-ра минута.  

Повод за празник има халфът на Монтана Владимир Мичев, който днес стана баща за втори път. Чаровната му съпруга Искра го дари с втора дъщеря. Малката красавица се роди в болницата в Монтана под грижите на д-р Кастрева. Мария е с манекенски мерки- тежи 3.600 кг и извисява ръст от 52 сантиметра. Най-радостна е каката Ирен, която ще трябва да помага в грижите за бебето, тъй като таткото често е по лагери с отбора на Монтана. Владимир Мичев ще почерпи в сряда съотборниците си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15