Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2015 година

Новата учебна година беше открита днес /1 септември/ в единственото спортно училище на територията на Северозападна България- това във Враца. Както повелява традицията, церемонията започна с издигане на националния флаг, химна и приемането на училищното знаме. Възпитаниците на школото изнесоха програма. 225 ученици са обучават в спортното училище във Враца, като занимания се водят по 6 вида спорт: борба, волейбол, лека атлетика, плуване, спортна стрелба и футбол. 28 са учителите в учебното заведение, а паралелките са от VІ до ХІІ клас. Днес за първи път прекрачи прага новосъздадена паралелка от шестокласници, приети след прием през лятото. От миналата година има още една паралелка, която е от бивши петокласници.  


Към края на август са подадени 30 094 молби за отпускане на еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2015/2016 г.,съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Право на помощта имат семейства с доходи до 350 лева на член от семейството. Помощта се отпуска също за деца с трайни увреждания, които постъпват в първи клас, сираци, както и настанени в приемни семейства или при роднини. Срокът за подаване на заявленията е до 15 октомври, а помощта е в размер на 250 лева. 263 молби за отпускане на целевата помощ са подадени в Дирекция "Социално подпомагане"- Видин до началото на август. Повече от половината от тях са за община Видин. Едва по две декларации има за подпомагане на първокласници в общините Ново село и Брегово, а за Макреш е подадено само едно заявление за целева помощ.

Ремонтите в училища, детски градини и детски ясли в Монтана, които се финансират от общинския бюджет, приключиха в края на август, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. С 84 716 лева е подменен покривът на сградата, в която са Първо и Шесто основно училище в града. Сменени са също улуци, водосточни тръби и стрехи. До началото на октомври ще продължат основните ремонти на детската градина номер 10 и на детска ясла номер 4, които се финансират от различни национални и европейски програми. На 15 септември в град Монтана училище ще започнат 4 800 деца.

От тази седмица ще започне проверка на училищните автобуси във Видин. До началото на новата учебна година ще бъдат проверени всички превозни средства, ползвани от училищата в областта, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева.

С нова спортна площадка очаква да се сдобие от следващия месец видинската детска градина "Детелина". Това съобщи за Радио ВИДИН директорът на детското заведение Златка Георгиева.

Приключи изграждането на жилища за 280 социално слаби хора във Видин. Изградени са четири нови двуетажни жилищни сгради в к-с "Гео Милев" и е направена реконструкция на 9 здания в к-с "Строител". Близо 4 милиона лева за строителството са осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие".

Пречиствателна станция за питейни води в село Бързия и нови спортни съоръжения в Берковица ще бъдат открити за празника на общината. Проявите за празника ще продължат от 4 септември до 8 септември. В програмата са включени също спортни турнири, концерти и изложби.

Сметната палата е заверила без никакви резерви и забележки финансовия отчет на община Монтана за миналата година, съобщи кметът Златко Живков. По думите му отчетът дава вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на общината за 2014-та година. Живков каза още, че в предишни години, особено когато са идвали местни избори, финансовият отчет на общината е заверяван с резерви. Случвало се е и да се водят преписки и дела, които, по думите му, Общината е печелила.

30 души напуснаха днес общинската партийна организация на БСП във Видин. "Мотивите за това са несъгласието ни с издигането на кандидатурата на Герго Гергов за кмет на Видин, подкрепен от БСП", заяви на пресконференция заместник- председателят на областното ръководство Димитър Велков: "Тези социалисти са категорично против политиката на Пламен Трифонов и общинското ръководство на БСП. Тази политика е политика, целяща да облагодетелства един определен кръг хора на гърба на партията. На гърба на нас, редовите социалисти. Това не е нашият кандидат за кмет. Другата основна причина, която ние можем да изтъкнем като мотивационна за това нещо, което се случва днес е, че този кандидат е все още под парична гаранция. Трябва ли да подкрепяме хора, които са пуснати под гаранция?"  
Още 300 ще напуснат до края на седмицата и ще се запишат за членове на други общински организации на БСП в региона, обявиха от партията. 8 от кандидатите в листата за общински съветници оттеглят номинациите си.  

Представители на инициативен комитет във Видин събират подписка против електронното гласуване. Около 500 подписа са събрани до сега. Това съобщи представителят на инициативния комитет Павла Цветкова. Подписи се събират в цялата страна. Целта е да бъдат събрани 2 500 подписа за регистрация на инициативния комитет в Централната избирателна комисия. Мотивът обяви Павла Цветкова: "Защото при поява на едно такова нещо, ще се даде много голяма възможност за манипулиране на вота. В момента се срещаме с хора, които казват: "Да, аз съм против, защото аз не мога да го направя това нещо." И това до известна степен е дискриминация на хората, които не могат да гласуват електронно."

Дистанционно отчитане към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на лабораториите за извършена медицинска дейност започва от 4 септември. Това съобщават от Здравната каса във Враца. Лекарите ще могат да подават електронните фактури, спецификации и отчети с валиден личен или професионален електронен подпис чрез персонализираната информационна система на НЗОК.

Довършителните работи по ремонта на моста при плевенското село Ясен приключват. Кметът проф. д-р Димитър Стойков и неговият заместник арх. Трифон Иванов инспектираха  днес ремонтните дейности на моста над р. Вит и Здравната служба в селото. Мостът, съпътстващата велоалея и тротоарът вече са готови, положена е и асфалтова настилка. Приключват се последните довършителни работи - боядисването на новия парапет и монтирането на температурни фуги.  Активно тече ремонтът и на Здравната служба. Подменени са покривът и дограмите. Основно се обновяват манипулационната, лекарският и стоматологичният кабинети, приемната и санитарните помещения.

Видин е сред 5-те града в страната, които достигнаха финала в надпреварата "Забавно лятно четене", научи Радио ВИДИН. Кампанията се провежда със съдействието на електроразпределителното дружество в Северозапада в партньорство с Министерството на образованието и науката, Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация "Глобални библиотеки- България". Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин участва за втора година в надпреварата. Русе, Самоков, Перник и Габрово също се борят за титлата "Най-четящ град". Резултатите са близки, каза за Радио ВИДИН завеждащият Детския отдел във Видинската библиотека- Адрияна Цветкова.

В продължение на два месеца- юли и август, малките читатели на  библиотеката при НЧ "Просвета 1925- Мездра" имаха възможност да участват в разнообразните занимания за лятната ваканция под наслов "Забавно лято в библиотеката". За всекиго имаше полезно и приятно забавление.

Група от 46 туристи, половината от които от гр. Мездра, изкачиха връх Малък Матерхорн в Швейцарските Алпи, висок 3 883 м, съобщава Мирослав Гетов от местната управа в железничарския град. Оттам те имаха възможността да се насладят на спиращите дъха панорамни гледки към емблематичния връх Матерхорн (4 478 м). Сред участниците в екскурзионното летуване, водени от председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски и от опитната планинарка Ива Кирова, бяха също любители на природата от Враца, София, Карлово и Варна.

Желаещите да се запознаят с живота в Лопушанския манастир, останаха и повече от обявеното. Припомняме, че през целия месец август в светата обител, която се намира край монтанското село Георги Дамяново, беше обявено начинанието "Монах за един ден". Инициативата се проведе с благословията на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Четирима ентусиасти се запознаха с многовековната история на Лопушанския манастир и разбраха какво е да си монах, дори и за кратко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28