Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 октомври 2014 година взрив уби 15 души в цех на барутната фабрика край видинското село Горни Лом

Една година след взрива виновни няма

Дали трагедията постави в общественото внимание условията на труд и контрола в оръжейните предприятия?...

4
Снимка: Десислава Василева
На 1 октомври 2014 година 15 души загинаха при промишлена авария в оръжейния завод във видинското село Горни Лом. Година след трагедията Прокуратурата очаква поредните експертни оценки, а черните забрадки не са свалени, защото близките на загиналите чакат отговори- какво се случи и кой е отговорен.

В 16 часа и 55 минути мощна експлозия изпепели за секунди цеха за обезвреждане на мини в оръжейната на "Видекс" АД. Загинаха всички от втората смяна- 13 мъже и две жени. Без семейство останаха двете деца на Иван и Венера Георгиеви, от съседното село Средогрив. Сирак остана и 18-годишната дъщеря на Милка Ангелова от същото село. Не могат да прежалят сина си родителите на 26-годишния Михаил Димитров от село Горни Лом. Сред изгорелите работници са мъже от Монтана, Чипровци, София. Във взрива загинаха директорът на завода и синът на собственика на оръжейната.

Сега на територията на завода влизат само разследващите и четирима работници по поддръжката, които укрепват стени и сменят дограма на оцелелите сгради.

Какво се случи за тази една година?

Още в първите дни след трагедията на сайта на Прокуратурата на Република България бе обявена работната версия, че причина за взрива е, цитирам, "неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества".

Да припомним точно съобщението: "Разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода. Най-вероятните към момента версии за причините за взрива са: възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на това вещество, при опериране с експериментален взрив; и/или неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините." Съобщението завършваше с думите: "Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи. Разследването продължава."

Към днешна дата от Окръжна прокуратура Видин обясниха, че очакват резултатите от поръчаната разширена взриво-техническа експертиза.

"Така ще го направят, че да излезем пак ние виновни. Условията на труд са много тежки. Мизерни. Притискат ни. Работи се на три смени, на непрекъснат цикъл. Всичко се работи в едно хале", каза преди година за Радио ВИДИН Румен Петков- работник от първата смяна в деня на промишлената авария.

Обезвреждане на 100 мини от един човек в една смяна, за 8 часа- това е нормата, която се е виждала недостатъчна на управляващите оръжейната...

"Много ги притискаше Големия. Емил Митков. Искаше много работа. Искаше големо количество бройки да се направат. А те са некакви нови мини тия... Имам чувството, че ако той не беше дошъл тоя ден, не щеше да стане това. Гарантирам. 100 на 100. Той ако не беше дошъл, да даде зор на хората... А имаше и много неизкарана продукция. За мен това е човешка грешка. Кой я е направил? Не мога да кажа. Кой да каже? Няма кой да каже...", сподели часове след трагедията енергетикът на оръжейната Цецо Антов, който е с повече от 15 години стаж в предприятието.

Как се справят с живота си двете момчета на загиналите Иван и Венера Георгиеви от село Средогрив
? Веднага след трагедията добри хора помогнаха на осиротелите братя с каквото могат- колети пристигаха от цяла България. Столичен лекар покри заема на загиналия баща. Фирми изпратиха строителни материали и обзавеждане. Сега момчетата са на 6 и 26 години.

"Година след трагедията той отказва помощ и иска сам да подрежда живота си. Не че няма нужда..., но така е решил"
, признава леля му Валя Кирилова, съпруга на брата на загиналия Иван Георгиев.

Малкият брат Иван е първокласник в училище "Васил Левски" в Белоградчик. Баткото всеки ден го води и прибира.

"Малчуганът се чувства добре сред децата. Нищо не му липсва. В раничката си има всичко, необходимо за учебния процес. Подвързани тетрадки и учебници, моливи, химикали. Много е контактен, много е жизнен, с нищо не се отличава от останалите деца", казва възпитателят Соня Йорданова.

Малките деца вярват в ангели и звезди. И душата им оцелява. Не така е при по-големите. Трудно преодолява болката дъщерята на загиналата Милка Ангелова от Средогрив. Осем месеца след трагедията абитуриентката на видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Атим I" не отива на бал, споделя директорът на училището Румяна Петрова.

"Ивана е едно много фино и ранимо дете. Преди година тя загуби най-скъпия човек в своя живот- своята майка. Ивана е много упорита, много справедлива, много открита. И бунтар. В нашето училище се стремим деликатно и внимателно да помагаме с каквото можем на деца, които преминават през изпитания. Ивана е горда по свой начин. Днес мога да кажа, че имаме хубави новини за нея- тя е студентка в Лесотехническия университет в София. Избрала е една прекрасна специалност, която я връща отново към селото- иска да стане агроном", разказва ни Румяна Петрова.

Не могат да превъзмогнат болката родителите на загиналия 26-годишен Михаил, от село Горни Лом. Те и до днес предпочитат самотата, обяснява Цветан Еленков, изпълняващ длъжността кмет на Горни Лом.

"Отчаяни са близките на починалите. Не искат и да говорят повече. Нямат вяра в нашето следствие и правосъдие и ще търсят правата си и по друг начин", казва Цветан Еленков, който  е работил близо 20 години в оръжейната. Той помни времена, когато охраната не е позволявала дори един сандък с боеприпаси над установения безопасен брой да бъде внасян в цеховете... Според него страховете на хората са живи, но все пак има и друг фактор:

"При тази безработица. Не знам… може някой да се реши отново да прекрачи през портала на завода..."

Без отговор на въпроса коя е причината за трагедията, отнела живота на близките им, роднини и приятели на загиналите днес- на 1 октомври 2015 година, почетоха заедно паметта им с панихида пред портала на завода, отслужена от отец Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

"Наша задача е, докато сме тук, на земята, да се грижим за тези, които са в света на вечността, без да забравяме къде трябва да стигнем в края на житейския ни път", каза след заупокойната молитва отец Рафаил Александров.

Цветя поднесе временно изпълняващият длъжността областен управител на област Видин Валери Димитров. На панихидата присъстваха временно изпълняващите длъжността кмет на община Чупрене и село Горни Лом.

Ден по-рано във Видин в катедралния храм "Св. Димитър" бе отслужена панихида от Белоградчишкия епископ Поликарп и архимандрит Евтимий.

Дали трагедията отпреди година постави в общественото внимание условията на труд и контрола в оръжейните предприятия? По-скоро не, отколкото да, казват работещите в този сектор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00