Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само два са претендентите от Северозапада в конкурса "Дърво с корен"

Снимка: Фейсбук Дърво с корен

Днес в предаването "Еко Свят" говорим за: бъдещето на зоополицията в България; за новия ловен сезон- колко е дивечът и по какво ще могат да стрелят ловците; броени дни остават до края на номинациите в конкурса "Дърво с корен 2015".

Дискусия "Бъдещето на Зоополицията в България" се проведе в столицата, организирана от природозащитната организация "Четири лапи" и евродепутът Емил Радев. На срещата присъстваха още евродепутатът Януш Войчеховски и председател на Интегрупата за благосъстояние и опазване на животните към Европейския парламент, Пиер Султана, директор на Офис по европейска политика на "Четири лапи", холандският политик и защитник на правата на животните Дион Граус, омбудсманът Константин Пенчев, както и представители на прокуратурата, Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи, Министерство на земеделието и храните, сдружения. Със заповед на вътрешния министър от 25 юли дирекциите на полицията трябва да определят разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които да работят по престъпления срещу животни. На срещата беше обсъдено и сътрудничеството между Министерството на вътрешните работи и това на земеделието, обясни Явор Гечев от фондация "Четири лапи":

Снимка"Тази кръгла маса е едно от мероприятията, в които да се очертаят насоките, по които ще работят двете министерства и какви са проблемите пред зоополицията, защото реално погледнато само с една заповед създаването на структура е лесно, но тази структура трябва да бъде работеща. Сигналите за насилие над животни по принцип би трябвало да се изпращат до полицията, която вече да прецени дали има данни за извършено престъпление, ако има такива да започне разследване или да препрати сигнала към съответните агенции- ако има данни за нехуманно отношение към животните. Т.е. да препрати сигнала или към МОСВ, или структурите на Агенцията по безопасност на храните. Първият проблем, който се очерта, е това как ефективно трябва да се разследват престъпленията срещу животните."

Започна новият ловен сезон. Вече е разрешен отстрелът на едър дивеч- диво прасе и местен дребен дивеч- яребицата. Видинските ловци ще могат да стрелят по фазани ноември и декември. Причината е, че отскоро е заселен.

Снимка"Дивите прасета при пролетната таксация са около 420, яребиците- към 3 500. Имаме план към 2 600 яребици да се отстрелят. Последните 7-8 години отстрелваме по 380 прасета годишно, до 410. Засега заверилите билети ловци са 1 780, те са в 75 ловни дружинки. Нашето е най-голямо дружество в България- територията е 168 хиляди хектара. Дивите прасета се срещат навсякъде, където има храна, особено царевичаци. Ограничението е да не се стреля по свиня майка, така наречената водачка на стадото"
, каза ръководителят на Ловно-рибарско дружество Видин Илия Георгиев.

Досега са отстреляни само в Раковица 8 вълка, в Грамада - 3, в Киреево- 2. До края на годината ловците ще отстрелят поне още 4. И тази година ловците няма да могат да стрелят по сърните- причината е, че запасът не е голям.

По-малко от две седмици остават, в които може да номинирате дървета в конкурса "Дърво с корен 2015". До този момент има 22-ма участници от цялата страна, от които 12- вековни дървета. За конкурса тази година си говорим с Александра Георгиева от Фондация "Екообщност":

"Конкурсът се организира за 6 поредна година в България. С него търсим любимите дървета на България, независимо от тяхната външност или външен вид, а тези, които са специални за нас, всяко едно дърво, което по някакъв начин е останало в нашите спомени. Пълните условия, на които трябва да отговаря всяка една номинация могат да бъдат видени на нашия сайт. Най-важното условие е историята на дървото."

От Северозападна България са пристигнали 2 номинации. От Мездра и от село Соколаре, Врачанско.

Василка Коловска от Мездра е номинирала един благун на 250 години, а от село Соколаре читалището е номинирало един горун на 180 години. Това са вид дъбове.

С Василка Коловска се срещна и разговаря сътрудникът ни Валентина Цекова:

"Още от началото на конкурса знаех за тази инициатива, но дълго време отлагах своето участие. Докато не видях през септември една много интересна статия за вековните дървета в община Мездра и това породи моето желание за участие в конкурса. Дървото е боденският благун- дървото се намира до село Боденец в община Мездра. В неговия корен има голяма дупка, която вероятно иманяри са направили, за да видят дали е заровено съкровище. Дървото е голямо, вековно, стои необезпокоявано и само на една красива поляна. Аз много се радвам за участието в конкурса "Дърво с корен", за да могат повече хора да видят какъв красив гигант имаме в община Мездра."

Снимка: Василка КоловскаДървото е на 248 години. Високо е 25 метра. Обиколката на ствола е 5,4 метра. Този дъб е първото вековно дърво във Врачанско, поставено под закрила на закона. Обявено е за защитено със заповед от 1968 година на Министерството на горите и горската промишленост.

Номинациите в конкурса се приемат до 18 октомври. След това жури ще определи 10 финалисти от основната категория "Дърво с корен" и още трима финалисти от категорията "Вековните дървета говорят". Всички те ще участват в онлайн гласуване, което ще се проведе през ноември. Така реално хората ще изберат победителя. Журито ще излъчи финалистите и от другите категории.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016" и ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава. Тази година могат да се номинират дървета в още 3 категории: "Млад природолюбител" за деца от 6 до 14-годишна възраст; "Вековните дървета говорят" за вековни дървета от цялата страна, които са свързани с исторически събития или значими личности от нашето минало и категория "Доброволци- залесители".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50