Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите на Видин се учат на политика

8
Снимка: МСНВ- Видин
В "Заедно" днес си говорим за младите хора и политиката. Интересна тема в навечерието на местните избори, които са след 2 седмици- на 25 октомври. Във Видин се провежда локална младежка академия на Национален младежки форум. Проявата цели насърчаване на включването на младежките организации и младите хора в процесите на формулиране на политики и вземане на решения, съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Младежкият форум започна снощи и ще продължи четири дни.


СнимкаВ много български градове вече са проведени младежки академии. Какъв е опитът, който се получава от срещите с младите хора на България- с този въпрос започвам разговора с обучителя към Националния младежки форум Неделина Радева:

"Бих казала - доста ми е богат опитът, защото имах щастието да бъда на повечето от академиите като обучител- Бургас, Варна, Правец. Нещата, които ние самите, помежду си, като обучители сме си говорили, че трябва да се направят в тези градове- да се мотивират младите хора да са малко по-активни в процесите, които всъщност са важни за тях, да ги съживим. За това се случиха тези академии. И наистина видяхме някаква пропаст в знания, относно гражданско образование, липса на знания що е политическо течение. Не за партии, ние тук не говорим за партии. Какво е социалдемокрация, какво е либерализъм, какво е консерватизъм- неща, които повечето младежи всъщност в Западна Европа това го изучават в училище. Знаете, че в българската образователна система го няма това учене за гражданското образование. Има я тази липса. Няма нефорамлните групи, извънкласните дейности, където освен да учат математика, български, история, което е прекрасно, липсва развитието на така вече желаните меки умения- лидерските умения, работата в екип, комуникацията, да бъдат бързо адаптивни, да работят под напрежение. Това са неща, които един млад човек трябва да ги знае, за да бъде конкурентоспособен, дори в гимназиален етап вече те трябва да започват ги усвояват."   

48 младежи от нашият град участват в академията. Най-голяма е групата от доброволците на Младежкия съвет по наркотични вещества. Ето как се представиха организаторите в началото на академията:

"Аз лично много се вълнувам, тъй като съм от Видин, въпреки че в момента уча в София. Казвам се Александра Мирчева. Завършила съм Английската гимназия. Била съм член на ученически съвети, градския ученически съвет, видински детски и младежки съвет си основахме със съмишленици преди години. В момента уча "Международни отношения" в СУ и тази година очаквам успешно да завърша... Здравейте, аз съм Христо. Аз съм роден в София, но майка ми и баща ми са от Видин. Прекарвал съм летата си тук. Аз също съм студент "Международни отношения", трети курс. Ще водя вашия панел "ООН"... Аз съм Неделина Радева- Нед. Завършила съм актьорско майсторство, но винаги съм била доброволец в различни организации. Хобито ми е било да работя по различни проекти, да участвам, още в младежкия център в Хасково... Здравейте и от мен, аз съм Василена. Последният представител на "видинската мафия". Завърших "Международни отношения" в СУ тази година, продължавам да уча "Право". Освен това доброволствам от доста време вече. С Ицо работим заедно в "Дружество за ООН" в България, в младежката секция."   
 
СнимкаПри първата среща на участниците и лекторите на локалната младежка академия, за по-бързо опознаване се проведе една игра. Организаторите бяха подготвили три големи листа, на които бяха написани знанията, уменията и чувствата, които участниците трябва да придобият след края на форума. Тези големи листове бяха нарязани на парчета, а младежите, разделени на три групи, трябваше да съберат посланията като пъзел. Участниците имаха 7 минути, за да сглобят сентенциите.

Ето какво са записали организаторите на видинската локална младежка академия: "Със своите Младежки академии НМФ си поставя за водеща цел да създаде устойчив механизъм за стимулиране израстването на млади лидери в България, които да имат компетенциите, волята и мотивацията да бъдат двигател за позитивната промяна на обществено значими процеси..." Искрено се надявам младите хора, които днес цял ден ще слушат лекции с теми като: " Демокрацията и нейните ценности", "Различните форми на гражданското участие. Участието в младежки организации" и " Представяне на ООН и Младежки делегат. Водене на преговори", да формулират ясно целите си и след като приключи форумът, да направят конкретни стъпки в постигането им. Защото всички знаем, че бъдещето е на младите." А какво са научили те от Локалната младежка академия - това ще стане ясно в неделя, когато е последният ден на форума. Ние от Радио ВИДИН ще проверим!

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50