Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко е важно да си общински съветник?!

Снимка: Жоро Александров
В "Актуално" в "Посоките на делника" говорим колко е важно да си общински съветник и колко струват т. нар. "бащи на града". Именно градските избраници вземат важните решения, нищо че за хората остават много често анонимни. Затова и истинската битка в предстоящите местни избори ще бъде за съставите на общинските съвети.

А в битката за общински съветници във Видин влизат над 300 кандидати. Сред претендентите за 37-местния Общински съвет е и един чужденец. Четири политически сили са регистрирали пълни листи от по 37 кандидати за общински съветници, а три участват само с по един претендент. Един е и независимият кандидат за общински съветник, това каза пред Стефка Павлова председателят на Общинската избирателна комисия във Видин Павел Петков.

От градските избраници и тяхното групиране - около властта или покрай опозицията, ще зависи развитието на всяка община през следващите четири години.

"17 партии и 4 коалиции са се регистрирали за местните избори. 225 са кандидатите за общински съветници за 33-и местния парламент на Монтана. По-малките партии са регистрирали и по един човек в листа, няма независими кандидати", каза говорителят на Общинската избирателна комисия Петко Петков.

"378 кандидати във Враца се борят за 37-те места в Общинския съвет. На Димитровден всички претенденти ще разберат колко от тях са успели да влязат в следващия местен парламент. 21 партии и коалиции издигат свои претенденти за общински съветници, има и трима независими кандидати. Шест политически сили не са заявили листа, с което не желаят да имат представители в местния парламент. На практика всички кандидати за новия Общински съвет трябва да знаят, че досега техните предшественици получаваха по 375 лева твърдо месечно възнаграждение и провеждаха средно по две заседания всеки месец. В края на мандата врачанските сенатори дори гласуваха завещание към своите наследници, а в текста имаше доста патетичност и символика от преди 25 години. Бившият вече Общински съвет ще бъде запомнен и с това, че някои от неговите членове получаваха заплатите си, без да присъстват на заседанията. Поради тази причина няколко пъти беше искана оставката на тогавашния председател на местния парламент Малина Николова, която сега е областен управител на Враца. Изрично не споменавам името на съветничката, около чието отсъствие често избухваха скандали, но е факт, че от проведените около 90 сесии, тя е била на не повече от 20. И така, броени дни остават до местните избори. Средно по около 10 кандидати се борят за 1 свободно работно място в местния парламент, а валидността на този трудов договор е 4 години", обобщава Жоро Александров.

Със сигурност на повечето места се очертават шарени общински съвети. Първото им заседание се свиква от областните управители и се провежда в 14 -дневен срок от обявяване на резултатите от изборите. До избирането на председател на Общинския съвет заседанията се ръководят от най-възрастния от присъстващите общински съветници. Това е записано в Правилника за организацията и дейността на местните парламенти.

А ние си задаваме въпроса, много или малко са 320 лева заплата- толкова взимат общинските съветници във Видин, в Монтана заплатата им е 350 лв., във Враца - 375 лв.? В тези пари, в някои общински съвети влизат и сумите за участие в комисиите. И ако си избран да решаваш бъдещето на един град, парите ли са по-важни или принципите? Все въпроси, които се надяваме да зададем много скоро, в средата на следващия месец, на новоизбраните общински съветници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00