Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Мушанов: Въвеждането на пръстов идентификатор ще рефлектира върху хората в неравностойно положение

Д-р Емил Мушанов
Снимка: Личен архив
Общопрактикуващите лекари са предният фронт на системата на здравеопазването, затова нашите проблеми много често рефлектират върху цялата система и върху пациентите като част от нея. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари във Видин и асистент по обща медицина в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той обясни, че пред личните лекари има няколко основни проблема, които могат да бъдат разрешени:

"На първо място бих поставил непрекъснатото усложняване на целия процес на работа с налагането на лимити, ограниченията, които са ни наложени по отношение на диагностициране, лечение, профилактика и скрининг, недостатъчното финансиране на доболничната медицинска помощ за сметка на мълниеносното изграждане на болници и отделения за високоспециализирана медицинска дейност, на което бяхме свидетели в последните години. Остава нерешен проблемът и с трудно достъпните места - малките селски райони, където на практика няма лекари. Решение за тези проблеми винаги може да се намери. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари го прави непрекъснато. Не един и два пъти сме посочвали проблемите и вариантите за тяхното решение, но за съжаление не винаги оставаме чути и разбрани от институциите, от които зависим."

90% от проблемите на пациента могат да бъдат решени в кабинета на общопрактикуващия лекар, заяви още д-р Мушанов. Според него въпросът с недостига на направления за консултация със специалист се преекспонира:

"Ние също сме специалисти. Повечето от нас имат придобита специалност по обща медицина, даже над 90%. А някои колеги имат и по две-три специалности. Имайте предвид, че 90% от проблемите на пациентите могат да бъдат решени в кабинета на общопрактикуващия лекар. Според мен проблемът "направления" не е основен, затова не казвам на пациентите, че направленията са свършили. Оставям си правото, разбира се, да отложа във времето дадена консултация с друг специалист, но в това няма нищо фатално. Хубаво е институциите да разяснят на хората какво точно им се полага като изследвания, консултации и т.н., а не само да прехвърлят топката в нашето поле и ние да влизаме в излишни обяснения и конфронтация с пациентите."

По повод идеята от догодина в системата на здравеопазването да бъде въведен персонален пръстов идентификатор д-р Мушанов заяви, че това ще рефлектира върху хората в неравностойно положение. Според него по-належащо е решаването на проблема с неосигурените пациенти.

"Привърженик съм на иновациите, но какво ще правим с пациентите от отдалечените села и райони и с тези, които са на легло. Ясно е, че трябва да има контрол и да се спре т.нар. източване на здравната каса, но аз лично се притеснявам, че това ще рефлектира върху хората в неравностойно положение. В крайна сметка вместо да си говорим за пръстови идентификатори и пакети, нека да решим веднъж завинаги друг проблем - с неосигурените пациенти. Проблем, който оказва тежест върху цялата система, проблем, от който потърпевши са и лекарите и пациентите. Акцентът трябва да е върху реформа на правилата за работа, реформа на системата така, че да не създава среда за нарушения."

Деян Славчев, личен архив
От 400 до 700 и дори 1000 калории можем да изгорим само за час фитнес чрез танци. Освен че помага за намаляване на теглото, фитнесът чрез танци раздвижва цялото тяло и зарежда с добро настроение. Това е единственият начин да се влезе в супер форма за кратко време, каза в "Направление здраве" инструкторът Деян Славчев:

"Фитнесът чрез танци е едно съчетание на елементи на танци, аеробика и фитнес. Най-често ръководителите или хореографите включват движения от самба, меренге, салса, всякакви видове танци и дори бойни изкуства, като те често се изпълняват заедно с клекове, удари, дори лицеви опори. Популярността на тези танци много нараства и над 14 млн. души се занимават с тях. В над 185 страни е развит като спорт, затова реших и в нашия град да има такъв вид танци. Фитнесът чрез танци не само зарежда с добро настроение, но помага да изгорим доста излишни калории, които варират от 400 до 700 и в по интензивни тренировки стигат до 1000 калории за час. Едно от най-големите предимства е раздвижване на цялото тяло. Помага за тонизиране на мускулите на цялото тяло и заедно с правилния начин на хранене спомага за намаляване на кръвното налягане. Хореографията се прави така, че да се тренират всички мускули..."

Повече от рубриките в "Направление здраве" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50