Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из стария Видин

12
Снимка: Пощенски картички от колекцията на Митко Лачев

Днес в "Цветовете на деня" ще направим една разходка из стария Видин. Една част от старите сгради са в регистрите на историческото ни наследство, други не са обявени официално, но са от изключително значение за запазването на историята на Видин- не само като архитектурата, но и живата градска история. Някои от тези сгради са оставени да се разрушават- като Туристическата спалня, Сградата на Петракиеви /в центъра на Видин, която се срути преди няколко години/ и Военният клуб на офицерите и сержантите от резерва /до Общината или както видинлии я знаят- бившият "Минерал сувенир"/.

В град Видин се намират два обекта, характеризиращи архитектурата от Възраждането през  ХIХ век.

Хаджиангеловата къща"Едната е възрожденска къща на ул. "Екзарх Йосиф" №30. Била е жилище на български чорбаджия. Построена е през 1840 г. През 1849 г. в нея живее унгарският революционер Лайош Кошут. Обявена за паметник на културата от 31 октомври 1975 г. Другата е Хаджиангеловата къща на ул. "Гладстон" №23. Построена през 1862 г. Ползвана е за база на Окръжен съвет за изкуство и култура- Видин, по-късно е реституирана. Обявена е за паметник на културата от 27 октомври 1964 г.", каза инж. Лиляна Петрова, главен експерт в Държавен архив- Видин.

След освобождението от турското владичество през 1878 г. Видин става един от първите губернски градове в Княжество България. Градът се състои от две части: Стара част покрай река Дунав - Калето, с 1330 къщи и нова част около него - Варош, с 1700 къщи. Съществено влияние за оформяне на уличната мрежа оказва градската крепостна стена, с нейните четири порти откъм сушата. От тях започват главните улични артерии в крепостта като продължение на междуградските пътища. Главната улица започва от Стамбол капия и стига да площада на празненствата (днес площадчето с паметника на Жул Паскин). Площадът е голямо улично кръстовище от пет улици. На североизток се е намирала чешма, известното "Чифте кафене" и джамия.

Ул. Михайлова"Преди 1880 г. улиците на Видин са били от калдъръм. Поради изселването на турското население от града, този калдъръм бил силно увреден до непроходимост, а къщите били предимно дъсчени. Веднага след Освобождението са публикувани Правила за строение на частни здания в градовете, утвърдени с Височайши указ от 14 август 1881 г. и обнародвани в "Държавен вестник" брой 59 от 19 август. По-късно излиза първият Закон за благоустройството на населените места в Княжество България (утвърден с Височайши указ от 30 ноември 1897 г.", обясни инж. Лиляна Петрова.

За относително кратки срокове градът се отърсва от ориенталския си характер и се ориентира към неостиловете, които идват от Централна Европа (неоготика, неоренесанс, неороманика, реставраторски пуризъм и еклектика). Тези стилове силно повлияват върху развитието на новия архитектурен облик на града и до днес определят европейското му лице. Тези обекти са представителни за творчеството на архитектите като стилова характеристика, най-близка до тази на първообраза - европейския необарок.

"Усилено е строителството в периода 1897-1944 г., въпреки войните и последиците от тях. Западните школи, които завършват видинските архитекти, дават отражение върху архитектурните стилове на реализираните от тях проекти - "Търговски дом", "Офицерски клуб", "Земеделска банка",  "Общинска баня", Хотел "Нептун", Хотел "Поща" и др. За реализиране на проектите са внасяни метални колони и полуколони, гипсови  гирлянди, капители и други от Виена, дървен материал от Трансилвания, метални щори за дюкяните от Крайова. Видин се преобразява и става красив град с подчертано западно влияние. Върху фасадите на сградите се поставят орнаменти, а дървеният гредоред се заменя от пруски свод", допълни инж. Лиляна Петрова от "Държавен архив" Видин.

Къща на Ангел ЮвановОт този период е къщата на Ангел Юванов - занаятчия от Видин. Това е известната сред видинлии "Къщата с куклите". Проектирана от Тодор (Тома) Върхота през 1890 г. На главния корниз на главната и задна фасада стоят изправени четири женски фигури (предполага се, че са музите на изкуствата). През 90-те години на миналия век е реставрирана за квартална библиотека и използвана за мероприятия на Детската асамблея "Знаме на мира". Сега е винарна и заведение за бързи закуски.

- Построено е Винарското училище, по късно Професионално техническо училище "Мико Нинов", Военен клуб, сега хотел;

-  училище "Антим I". Сградата е построена през 1891 г. с дарения от Видинския митрополит Антим I за класно девическо училище. Авторът на проекта не е известен; Военният клуб, построен през 1892 г., проектиран от арх. Тома Върхота. От 1960 е Художествена галерия;

Личен фонд на фотограф - художника Иван Лилков, съхранена в Държавен архив- Видин- Хотел "Поща" на Петър Гузелски. Построена през 1896 г. Автор на проекта е арх. Никола Нешов. Сградата е използвана за агрономство, Доброволна организация за съдействие на отбраната, руска книжарница, младежка сладкарница, казино и кафене;

- Еврейска синагога. Построена през 1894 г. с дарения от еврейската общност в гр. Видин. Основен дарител е Маркос Пинкас - баща на художника Жул Паскин. Проектанти са италианците Фердинанд и Франческо;

От този период са също театър "Вида" и Катедрален храм "Св. Великомъченик Димитър".




Личен фонд на фотограф - художника Иван Лилков, съхранена в Държавен архив- Видин
Емблематична за центъра на Видин е сградата на Тома Лозанов - търговец, индустриалец и предприемач.
Построена е през 1898 г. Автор на проекта арх. Никола Нешов. През 1914 г. Тома Лозанов я дарява на фонд "Епархийска благотворителност". Продадена е за нуждите на Българска земеделска кооперативна банка, по- късно е използвана от Градски общински съвет, Радиовъзел - Видин, Градска библиотека - Видин, Сладкарница "Москва", Ресторант "Ровно", Заведение за бързи закуски "Червените шапчици", ръководствата на политически партии и др.

Първата половина на 20 век следва стила сецесион. В България този стил е свързан с дружеството "Съвременно изкуство", създадено под непосредственото влияние и по подобие на виенското общество сецесион. Фасадите се освобождават от декоративните елементи. Това е крачка, която сецесионът прави към едно по- изчистено архитектурно третиране, обясни инж Лиляна Петрова и продължава своя разказ за старите къщи на Видин:

"Дом на д-р Кирил Митракиев (сега на д-р Евдокимови), строена през 1908 г. от арх. Никола Нешов. Квартално основно училище "Алеко Константинов", на ул. Борисова, построено през 1922 г. от арх. Майер Аладжемов. Днес в сградата се помещава "Държавен архив" - Видин. Било е  бивша Станция на младите техници, Четвърто основно училище - Видин, Основно училище "Найчо Цанов". Видински митрополитски дом, построен през 1923 г. от арх. Коста Николов. Строителството е ръководено от арх. Майер Аладжемов."

Къща на д-р М.МинковДо Катедралния храм на Видин е къщата на д-р М. Минков, строена през 1926 г. от арх. Коста Николов. Днес е общинска собственост. Административна сграда на Регионален исторически музей - Видин. Преди това е била редакция на в. "Червено знаме", Детска ясла №1, Пионерски дом, Румънско консулство, Дом на БКП. Построена и влязла в експлоатация през 1928 г. за дом на д-р М. К. Минков. Състои се от два етажа и сутерен. Има изградено парно отопление още при построяването. Имало е лекарски кабинет с манипулационна и отделен вход, жилищна част за семейството с отделен вход и слугински помещения също с отделен вход. Нивата се разделят със стоманобетонови плочи, като това е първият стоманобетон в града.

От сецесиона е повлияно и строителството на: църквата "Св. Николай"; Кинотеатър на Соломон Аладжем- това е бившо кино "Кале", по-късно куклен театър, а сега дърводелски цех; Читалище "Цвят"; Видинска банка; Общинска баня, построена през 1928 г. със средства на Тома Лозанов, дарена на видинското гражданство; Девическо епархийско училище към Видинска митрополия; Мавзолеят на Антим I; Видинска мъжка гимназия "Цар Симеон".

Къщата на Петракиеви; Снимка: Статия на арх.Станчо Веков- Арх. Майер Аладжемов - майстор на СецесионаПо- възрастните видинчани си спомнят за топлите гевреци, купувани от закусвалнята на центъра. Сградата се срути от едната страна преди години и сега стои невъзстановена в центъра на Видин. Това е сграда на Петракиеви, известна в миналото видинска фамилия. Архитект е Майер Аладжемов. Позната е още като Старата поща, а последно предназначение преди събарянето й беше офис на Про-кредит банк.

Друг от паметниците на културата от нашия град е Детският дневен дом "Желязко поп Николов". Построен е 1939 г. от арх. Илия Попов. Днес е Детска градина "Желязко поп Николов". Къщата е построена с лични средства на митрополит Неофит в памет на неговия син Желязко поп Николов и предоставена за управление от женското дружество "Развитие" във Видин.



Започва строителство и на сгради за нуждите на развиващата се вече индустрия:

- Спиртна фабрика "Бдин" на Ванко Джонов;
- Барутна фабрика на Джонов и Лозанов;
- Пивоварница на Цоло Ангелов и сие;
- Парна валцова мелница на братя Торосян;
- Видинска железопътна линия и гара;
- Тютюнева фабрика на Михаил Димитров и синове "Загорка";
- Дизелова електроцентрала;
- Порцеланова фабрика на Георги Младенов и сие;
- Маслобойна фабрика на П. Христов;
- Даракчийница на братя Врачански;
- Машинна работилница и металолеярна "Вида" на Недко Друмев и сие;
- Фабрика за кибрит.

Къща на Кирил МинковДържавен архив- Видин съхранява снимка на видинлията мичман Кирил Минков, участвал в торпилирането на турския кораб "Хамидие" в близост до Бургаския залив. Лейтенант Кирил Минков е роден на 29 април 1888 г. в гр. Видин в будното семейство на участник в легията на Раковски.  Брат е на известния адвокат Атанас Минков. Имат още един брат-  Никола, който се посвещава на военна кариера. По време на Балканската война мичман ІІ ранг Кирил Минков е зачислен като помощник командир на торпедоносеца "Дръзки". През нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г. "Дръзки" атакува турския крайцер "Хамидие". мичман ІІ ранг Кирил Минков изстрелва торпедото, което успешно поразява турския крайцер. Загива на 26 септември 1916 г. по време на миночистене на Черноморското крайбрежие.

На името на капитан лейтенант Кирил Минков е кръстена улица в гр. Варна. Във Видин родната му къща се намира на площад "Ташкюприе", но никъде в града няма останала следа, която да ни напомня за него.

За старата Туристическа спалня - една от емблематичните сгради на Видин и района между бившата улица "Тодор Петров" и улица "Дунавска", се връща в спомените си Милка Ангелова. За живота, кипял там от края на 50-те години на миналия век и някои любопитни моменти, разказва пред Катя Борисова:

Снимка: Милка Ангелова Личен архив"Живея на улица "Дунавска" до старата Туристическа спалня на Видин. В края на 50-те години на миналия век, този район беше почти в края на града. Само по главната улица "Тодор Петров" имаше сгради- това бяха стари, масивни сгради в един характерен за Видин стил. Там беше съдът, адвокатски кантори, магазини... Тогава Туристическата спалня беше техникум за медицински сестри. Там, където сега е Речната гара на Видин, преди беше пристанището и товарното пристанище. Минаваше жп линия, караха вагони с продукция от тогавашната Вакуумна фабрика... Всеки ден щом пристигнеше корабът от Русе, защото имаше всекидневни курсове от Русе до Видин, пускаха "Тих бял Дунав". Щом чуехме песента, знаехме, че корабът е пристигнал. Туристическа спалняПристанището беше добре развито и имаше доста работа. В сградата отсреща, която бе Дом на учителя, преди години се намираше автогарата. Там по това време спираха два-три автобуса, защото автобусния транспорт в тези години беше зле. Основна за масовия транспорт тогава бе жп гарата. На мястото на митницата, тогава имаше служба за отчитане на нивото на река Дунав , както и старата митница. Тя обаче беше доста скромна, малка сграда. Що се отнася до Туристическата спалня, губят ми се спомените откога тя стана такава, но беше едно хубаво място- в смисъл, че в центъра на града настаняваха туристите на Видин, при това доста евтино. В тези години Видин бе посещаван от много групи от цяла България. Идваха групи от предприятия, ТКЗС-та, ученици и всякакви други туристи, които посещаваха Баба Вида. След войната във Виетнам, отвориха пазара за виетнамски работници, които във Видин бяха настанени в Туристическата спалня. Още по-късно, по време на Възродителния процес, тук настаниха хора от района на Кърджали...." 

Целия разказ за старите къщи на Видин на инж. Лиляна Петрова, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50