Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецо Иванов: "Общината първо трябва да се санира финансово"

Общински пари за спорт

Вардан Папикян: "Методът "Любим спорт на кмета" трябва да остане в миналото"

10
Снимка: Радио ВИДИН
Темата в рубриката "Актуално" на Радио ВИДИН в "Посоките на делника" днес е: Общински пари за спорт- кому колко? Сутрешни коментатори са общинските съветници Любомир Низамов- ГЕРБ, Цецо Иванов- Коалиция НАДЕЖДА (Реформаторски блок, Народен съюз, Български демократичен център), Вардан Папикян и Светослав Петков- "Единни за промяна" и Людмил Димитров- Българска социалистическа партия.

В темата влизаме с анкета, направена сред младите хора на Видин- ученици и работещи.

"Искам да се занимавам със спортна гимнастика, но във Видин няма къде. Предпочитам фитнес на открито, но са много малко местата, където може да се практикува. С приятели караме колелета. Има само една рамка, при това тя е за скейтъри, не за нас, но при липса на друга и ние ходим там. Ползваме колелета и да ходим на училище, но караме в трафика- няма алеи за колоездачи. Разровени са асфалтовите настилки на училищните дворове. Някои училища не пускат в събота и неделя да се влиза в дворовете. В спортната зала тренират само спортни клубове, свободно не може...", коментираха младите видинчани.

Мненията в анкетата показаха следната картина
:
1. Възможности/невъзможности да се покрият желанията на децата на Видин;
2. Достатъчност/недостатъчност на наличната база;
2. Достъпност/недостъпност на общинската спортна база- училища и спортни съоръжения, открити площадки;
3. Състояние и поддръжка- финансиране и контрол;
4. Потребност от плувен басейн (основателно желание, като се има предвид предложението на БЧК за часове по плуване в училищната програма по физическо възпитание и спорт...)

Между кои спортове могат да избират видинските деца, които желаят да спортуват редовно: футбол, баскетбол (само момчета), волейбол (само момичета), лека атлетика, кану-каяк, тенис на маса, бойни изкуства, колоездене, шахмат, спортни танци. От спортовете, включени в Ученическите игри на Федерация спорт в училище, във Видин няма спортни клубове по хандбал и бадминтон. Няма ги някога емблематичните за Видин спортна и художествена гимнастика, акробатика, спортна стрелба. За десетина години Видин имаше водещи позиции в акробатичния рокендрол, но и този спорт сега отсъства от спортната карта на града. Със затварянето на Общинския детски комплекс през 1999 година, на децата на Видин бе отнета възможността да избират между 40 различни клубни форми за развиване на техните дарби и таланти в извънучилищни занимания- сред които, наред с математическата школа и детския танцов ансамбъл, в историята отидоха повече от 10 спортни секции. Някои от тях- като авто и авио моделизъм- май завинаги...

За сравнение- Крисия, Хасан и Ибрахим са открития на преподаватели по музика в ОДК Шумен... И се питам с какво видинските деца са заслужили наказанието да нямат тази възможност?...

Но да приемем, че изгубеното е изгубено и да оставим огорчението в историята. Какво се случва с управлението на наличните възможности?

"Минаха изборите. Новият състав на Общинския съвет е факт. Ние- новите общински съветници, обещахме, че ще се променят нещата в нашия град. Първата стъпка трябва да е един реален бюджет, който да е справедливо разпределен. Конкретно за спорта- да бъдат разделени масовият спорт и клубният", отвори темата Людмил Димитров.

"Според мен общински пари не трябва да бъдат давани за професионални спортове, за професионални клубове. Нека също да попитаме от общинските пари, които отиват към бюджетите на общинските училища, колко средства се насочват за спорт. Моите очаквания са, че процентът на парите за спорт от училищните бюджети е много малък. От друга страна има и други възможности за финансиране- и в момента текат две програми на Министерството на младежта и спорта, крайният срок е 30 ноември, това са "Спорт за децата в свободното време" и "Спорт през целия живот"- тези програми дават възможност за безплатен достъп до местата за масов спорт", обясни Любомир Низамов.

"Това, което казаха децата в анкетата, е вярно. Те имат право да искат къде да спортуват. Да, направени бяха няколко нови спортни площадки, но и безполезни неща- като онзи басейн край "Баба Вида"..., а парите можеха да отидат за спортни съоръжения, които реално да бъдат ползвани, а не просто да се отчете, че нещо там е монтирано"
, припомни Вардан Папикян.

"Преди да говорим за спорт, трябва да говорим за философия на управление на един град. Спортът е само част от обществения живот. С оглед значимия интерес към него, спортът не е последната част от обществения живот. Но е резултативна величина. Съгласно Закона за местното самоуправление, Общината има задължения за развитие на спорта. Всички спортни обекти на Общината са публична общинска собственост. А публичната общинска собственост не може да бъде предоставяна за безвъзмездно ползване. Освен на организации, които са на бюджетна издръжка. Защото, за да се поддържа спортната база, се искат пари", категоричен бе Цецо Иванов.

"Точно защото всички спортни терени във Видин са публична общинска собственост, ние не може да спрем видинчани да се ползват от тях. Въпрос на организация и графици е това да се постигне", е мнението на Светослав Петков, треньор в ДФК "Видин"- клубът преди няколко месеца получи за три години за стопанисване видинския "Колодрум". И обеща, че извън времето, през което на терена ще тренират възпитаниците на клуба, ще има свободен достъп и за граждани.

"При санирането на съществуващи детски площадки и изграждането на нови е много важен контролът от страна на Общината- с какви материали се работи, защото е факт, че наскоро ремонтираните площадки вече се разпадат", допълни Светослав Петков.

"Нека бъдем ясни- няма във Видин спортен клуб, който може да съществува без Общината. Дали е за високо спортно майсторство, дали е за масова физкултура, няма клуб, който да не ползва публична общинска собственост, която е дадена на клуба неправомерно. Аз съм си затварял много пъти очите, гласувал съм да се дадат базите на клубовете- в нарушение на закона. Правили сме го в полза на тези клубове, за да могат да съществуват", призна Цецо Иванов. И продължи:

"На видинския Общински съвет сега му предстои да раздели в кратки срокове клубовете, които са за масова физкултура и тези, които работят за високо спортно майсторство. След това да разработи философия кое ще развива приоритетно, на кои ще помага и как ще направи масовия спорт. Да, ще има Програма за спорта и тя ще бъде част от Програмата за развитие на общината през следващите четири години."

"Да, съгласен съм, че от десетилетия практиката е погрешна и че първо Общината трябва да се санира финансово, както обяви господин Иванов. Но точно заради този дълг на Общината към нейните граждани Общината не трябва да взема и една стотинка от спортните клубове за ползване на спортните обекти. И мисля още, че методът "Любим спорт на кмета" трябва да остане в миналото. Нека да се прецени точно какви пари може да се дадат на клубовете и това да се случва по предварително изработен график. Да, Общината не е длъжна да издържа клубовете. Но ако вземе решение да ги подпомага- ако каже "Даваме 100 лева", да ги даде своевременно", препоръча Вардан Папикян.

"Проблемите ще се решат не с пристрастия, а съблюдавайки закона. С познания и хладен ум", сложи своята точка Цецо Иванов.

"Но понякога нека хладният ум да отстъпи на ентусиазма и желанието", отсече Светослав Петков.

"Нека да мислим какво ще направим от тук нататък", даде рамката на общата работа в бъдещата Комисия за спорта Любомир Низамов.

"Тук сме, защото най-голямата ни "партия" е спортът", затвори темата Вардан Папикян.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00