Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористичните атаки и българите в чужбина

Как промениха живота атентатите в Париж от петък- 13 ноември и как българите в различните страни приемат това, което се случи? Как се живее в сянката на дебнещата смърт и настъпва ли преломен момент в спокойния живот тук? За това разговаряме днес в "Другата истина" с българи от Испания, Италия и Израел, както и с професор Владимир Чуков за новите реалности в света.

Арабистът, проф. Владимир Чуков е живял доста години в арабския свят. Средното си образование получава в Тунис, където вчера Снимкапак имаше атентат, а висшето- в сирийската столица Дамаск.

"За съжаление, виждаме рязка ескалация на терористичния риск и действие в Близкия изток и в Европа. Ислямска държава започна да губи територии, следствие на интензивните бомбардировки. Според мен, от три месеца те са загубили някъде около 20 % от територията си. Това е причината да бъде променена тактиката й- те просто изнесоха първата си защитна линия от естествените си граници в Сирия и Ирак, извън техните територии. Що се отнася до новите данни относно дали има българи сред джихадистите в ИДИЛ, с днешна дата, не без гордост, мога да кажа, че нямаме данни български граждани да са сражават на страната на Ислямска държава. Това обаче не трябва да ни успокоява...".

СнимкаВъпреки че този път цел на терористите стана Франция, в Испания не са забравили атентата от 11 март 2004 г., когато серия от мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 2050 са ранени. 30 чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Загиналите български граждани са четирима. Отговорност тогава за атентата поема Ал Кайда. И нещо интересно- на 12 май 2004 г. испански медии съобщават за задържането в София на български гражданин във връзка с атентатите. Името му е Тони Радев с псевдоним Турчина. Испанската преса обявява, че той е напуснал Испания на 3 март и е задържан от българските власти на 8 април по молба на испанските власти. При разследването на атентатите в Мадрид е била установена връзка между ислямските терористи, извършили атентата, и български трафиканти на оръжие, които им продали намерените в апартамент в мадридския квартал "Легана" три автомата и пистолет. Основното подозрение срещу Тони било, че е свързан с тези оръжия. В средата на май директорът на националното следствие заявява, че задържаният българин е освободен, тъй като е установено, че няма пряко участие в терористичния акт от 11 март в Мадрид.

Стоянка Колева разказа от Барселона за това, притесняват ли се българите в Испания след Париж:

"Реално има притеснение и хората са наострили вниманието си. В момента гледам испанска телевизия, където коментират заплахите на терористи от Ислямска държава към Франция. А ние сме съвсем близо до Франция...Тук има реално усещане за страх у хората. Усеща се особено на местата, където се събират много хора. Даже миналата седмица в Барселона бяха отменени концерти в голямата зала на Олимпийския комплекс. Що се отнася до българите тук, и те като всички хора са притеснени. Особено сега, когато наближават празниците и предстоят пътувания. Хората започнаха да стават по-внимателни, всеки си има едно на ум, гледайки какво става в съседна Франция...".

След атентатите в Мадрид през 2004 година, 20 души, главно мароканци, са обвинени във връзка с бомбените атентати. Съобщава се, че след тях е създадена солидна база в Италия, за да могат терористите лесно да се придвижват между Европа и Северна Африка. Т. нар. Мароканска група подготвяла голям атентат в Италия и в други европейски страни. Каква е ситуацията в Италия днес, притеснени ли са нашите сънародници за живота си там и чувства ли се напрежение в големите, потенциално опасни градове? Това попитах Валери Спасов, който от 33 години живее в Милано:

Снимка"Напрежение засега се усеща само на такива места, където се събират много хора, но общо взето то не е такова, каквото е във Франция например. Понеже тук никога не са се случвали подобни неща, всеки си казва: "Това при нас няма да стане." Реална опасност обаче, има, защото оттук минават много бежанци- сирийци и какви ли не. Мароканци също има много. Въпреки че атентати станаха в Испания и Франция, тук хората са малко "модерати", както им казваме- не са нито на едната, нито на другата страна. Гледат да не правят много впечатление и не говорят толкова по въпроса... Тук също има терористи. Ето вчера изгониха четирима мароканци, за които се смята, че са радикализирани. Иначе, тук българите не са много, повечето са в района на Рим. Имам приятели във Франция и Германия и знам, че там страхът е много реален...".

СнимкаНакрая се прехвърляме в страна, където атентатите са ежедневие. Поне така твърди Красимира Миткова от Видин, която повече от 10 години живее в Ришон ЛеЗион, 250 000-ен град в Израел, отстоящ на около 20 км от Тел Авив. Избирам тази страна, не само защото там потенциалният риск от атентат е много голям, а и заради факта, че в Израел живее голяма българска колония- около 50 000 са българските евреи, там са и онези наши сънародници, които потърсиха нов шанс в живота след 1990 година.

"Тук всеки ден има дори по два-три инцидента. Не взривяват, а нападат. Млади хора, дори на 14 години, нападат с ножове хора по улиците. В края на миналата седмица в задръстване до Йерусалим, мъж излиза от колата с Калашников и започва да стреля наред. Това тук е ежедневие и колкото и ужасно да звучи, с това се свиква. Вчера, например, млада арабка нападна с ножица възрастна жена... И най-лошото е, че ти не можеш предварително да различиш тези хора, те нямат някакви отличителни белези", коментира Красимира Миткова.

Целите интервюта и подробности по темата - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50