Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С петчасово заседание и бурни дискусии започна работа новият Общински съвет във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 5 часа продължи първото редовно заседание на новия Общински съвет във Видин. То започна с полагането на клетва на двама нови съветници от групата на ГЕРБ- Николай Цветанов и Мартин Петров, които заемат местата на Цветан Асенов, назначен за заместник-кмет и на Виктория Солакова, също постъпила на работа в общинската администрация. Председателят на групата на МК "Единни за промяна" Росица Кирова предложи промени в дневния ред на заседанието:

"Един от основните въпроси, които всички граждани поставяха по време на предизборната кампания е: "Как ще знаем какво се случва в тази Община, в този Общински съвет и в тази администрация?". Заради това подадохме предложение, с което искаме да бъде въведено онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет и те да бъдат качвани на интернет сайта на Община Видин. Предлагам още една точка в дневния ред, която също е свързана с изменение на Правилника на работа на Общинския съвет и е свързана с нашите възнаграждения по отношение на участията ни в комисии, председатели на комисии и заместник-председатели на Общинския съвет. Залагаме възнаграждението да е не повече от 1 лев за участие в комисия. Предлагаме със спестените средства Общинският съвет да може да се разполага за решаване на нуждите и проблемите на граждани, които имат необходимост."

Предложенията на Росица Кирова не бяха приети и заседанието продължи по предварително заложения дневен ред. В администрацията на съвета са постъпили две питания до кмета на Общината, те са от председателя на групата на БСП Димитър Велков и касаят приходите и разходите от въведената преди три години "Синя зона" и размера на общинските дългове, които са над 21 млн. лева.

"От отговора става ясно, че тази "Синя зона" е работила на малка печалба само през първата година. Останалите две години, както и досега, "Синята зона" е на абсолютна загуба. Смятаме, че това нещо е абсолютно излишно да съществува вече. Трябва да се направи нова реорганизация на движението, трябва да се изградят нови общински паркинги, защото в момента автомобилите просто няма къде да спират в центъра на града. Ще внесем това предложение може би на следващото заседание", обясни Димитър Велков.

Кметът Огнян Ценков потвърди, че "Синята зона" във Видин работи на загуба:

"Анализът показва, че "Синята зона" не носи приходи на Община Видин, напротив- търпим загуби. Разпоредил съм на отдел "Вътрешен финансов одит и контрол" да започне ревизия на Общинско предприятие "Пазари и паркинги". Приходите от такса "Синя зона" за периода 2013-2015 година възлизат на 116 924 лева, а само за фонд "Работна заплата" са дадени 123 032 лева, а има и други разходи. Това ще бъде една от концепциите, които ще преразгледаме."

СнимкаОбщо пет групи общински съветници са регистрирани в местния парламент, информира като втора точка от дневния ред председателят на съвета Генади Велков- те са на ГЕРБ, с председател Валери Василев, ДПС, с председател Иванка Каменова, БСП, с председател Димитър Велков, МК "Единни за промяна", с председател Росица Кирова и МК "Надежда", с председател Цецко Иванов. Петима ще са и заместник-председателите на видинския Общински съвет- Павел Паунов, Валентин Братков, Красимир Асенов, Цветан Ценков и Людмил Димитров. Почти два часа продължи определянето на състава и председателите на постоянните комисии към Общинския съвет, които са общо 13. Повече от час и половина съветниците дискутираха по предложението на кмета Огнян Ценков Община Видин да поеме нов краткосрочен безлихвен дълг от 2 млн. лева, с който да се покрият част от просрочените задължения към фирми-доставчици на услуги, а те към днешна дата са за над 7 млн. лева. Заемът ще бъде отпуснат от Министерството на финансите и е за срок от една година. Най-крупни суми се дължат на фирмата, която доскоро се грижеше за чистотата, както и на фирмите по озеленяване, по поддръжка на уличното осветление, доставчика на храни за детските градини, охранителна фирма, транспортни фирми, ЧЕЗ, Дезинфекционна станция.

Снимка"Фирмите, на които дължим средства, са в правото си да ни налагат запори. Тези запори генерират допълнителни загуби на Общината, които не погасяват основната задлъжнялост. Високи са лихвите, които се трупат и таксите за съдия-изпълнители. По време на мандата 2011-2015 година са наложени запори на стойност около 14 млн. лева и процентът на тези допълнителни разходи е от 30 до 50. Това ще бъде и основният приход, който ще реализираме, съкращавайки този разход. Ще предложим при погасяването на съответната част от нашите задължения към фирмите да подпишем споразумения с тях да не ни налагат запори през следващата една година. Няма да спрем да се издължаваме и към по-малките фирми, на които дължим средства", обясни кметът Огнян Ценков.

Не минаха без дискусии и предложенията за захранване на банкови извънбюджетни сметки по програмите "Нови възможности за грижа" и "И аз имам семейство" със средствата ще бъдат изплатени заплатите на наети за лични асистенти и на приемни семейства. Като последна точка в дневния ред съветниците утвърдиха общо 28 маломерни паралелки в 8 видински училища.

Въпреки всички спорове и дискусии, породени главно от факта, че предложенията в заседанието не са разгледани предварително в постоянните комисии, които до днес не бяха сформирани, Общинският съвет в крайна сметка прие всички предложения в дневния ред. Очерта се подкрепящо кметската администрация мнозинство, съставено от съветниците на ГЕРБ, МК "Надежда", ДПС и ЗС "Александър Стамболийски". Опозицията е в лицето на представителите на МК "Единни за промяна" и БСП. Съветниците от Единна народна партия подкрепяха част от предложенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29