Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Северозапад казва "Не" на новите цени на винетките

Снимка: АПИ

Новите цени на винетките, които от следващата година ще струват 97 лева, е темата в "Актуално" днес. Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на таксата за ползване. Това каза преди дни регионалният министър Лиляна Павлова. Тя съобщи, че вероятно в началото на 2018 година у нас ще се въведе и система за така наречените тол такси, които заплащат единствено тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Винетките пък ще станат електронни.

"Нямам представа въз основа на какво вдигат цената ... Карам от 10 години и тук автомобилът ми ще пропадне ... Състоянието на пътищата ни е плачевно ... Парите за винетките отиват в нечий джоб, но не и за подобряване състоянието на пътищата на България" - това казаха международни шофьори от Видин за новите цени на винетните стикери.

Огнян Георгиев е началник отдел "Местни данъци и такси" към Община Видин. Попитахме го плаща ли се т. нар. пътна такса с годишния данък на МПС.

"По Закона за местните данъци и такси се плаща данък върху превозните средства. Т. нар. "пътен данък" бе отменен в края на 2004 година. От 2005 година се въведоха и винетните стикери. Добре е да се помисли за лицата, които придобиват автомобил в средата на годината, например. Те не би трябвало да плащат пълна годишна винетка" - каза за Радио ВИДИН Огнян Георгиев.

Във Враца реагират остро на новите цени на винетните стикери и ще се включат в Националния протест на 28 ноември. Искрен Дилов се определя като "човек с нисък праг на търпимост", затова се включва, или по-скоро предвожда всеки протест във Враца през последните 2-3 години. Той бе начело на недоволните срещу монополистите от "ЧЕЗ", "Топлофикация" и "ВиК" от преди три зими, след това проведе автошествие по разбитите улици на Враца и принуди местната власт да започне да асфалтира някои от критичните участъци. Сега отново е в основата на протестните действия във Враца срещу високите цени на винетките. Жоро Александров разговаря с него.

"Пуснахме събитието във фейсбук и в началото вървеше доста вяло. Вече имам питания и от други хора и мисля, че жителите на Враца ще проявят активност срещу тази безотговорна и безумна наглост на управляващите. Не е нормална тая работа, според мен. Бюджетът трябва да се напълни и това е поредното безумие" - каза  Искрен Дилов. Протестът във Враца ще се проведе в събота, 28 ноември, от 13 часа.

Видин също ще се включи в Националните протестни действия срещу цените на винетките. Организатор на проявата е Гражданско движение "Аз обичам Видин".

"Силно сме притеснени и искрено се надяваме новите цени да не бъдат въведени. Искам да попитам управляващите, ние ли сме прости или те ни правят на такива. Два лъча ще бъдат организирани във Видин. Надявам се на голяма активност. Ще блокираме и път Е-79. С мен се свързаха и хора от Белоградчик и Ружинци, които също ще блокират този път и мисля, че това е начинът, за да постигнем успех" - категоричен бе Юли Петров, представител на гражданското движението. Протестът във Видин също е насрочен за тази събота, от 13 часа.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13