Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 ноември 2015 година

Снимка: фондация "ЕкоОбщност"

Над 70 младежи с техните учители от СОУ "Иван Вазов", Върщец, Четвърто ОУ "Г. С. Раковски", Берковица и ОУ "Христо Ботев", Мездра се включиха в екообразователните занятия на фондация "Еко Oбщност", съобщиха от организацията. В рамките на часовете бяха разгледани източниците на замърсяване на водите и какви са последиците от това. За всички беше интересно да научат, че в Световния океан плават цели континенти от пластмасови отпадъци, както и че 30% от общото замърсяване се причинява от битовите дейности на населението. Настъпващите резки изменения в условията на живот, свързани с промените на климата, вече не са само предупреждения от научните статии, а се превръщат в част от ежедневието ни, допълват от организацията.

Областно пътно управление (ОПУ) във Враца е подготвено за очаквания снеговалеж през почивните дни и още от този следобед /27 ноември/ наличната техника и дежурни служители излизат, за да реагират своевременно на очакваните валежи. Това гарантира директорът на ОПУ в града под Околчица Пламен Ганецовски. Според метеорологичната прогноза, валежите над Северозападна България още тази нощ ще преминат в сняг. "Врачанска област е готова на повече от 90%... Това ни отрежда второ място по готовност да посрещнем зимата и да продължим през 2016 г. Имаме достатъчни количества сол, пясък и химикали. Машините са в необходимото количество, те са разположени в опорни пунктове във Враца, спирка "Череша", Мездра, Роман, с. Габаре, с. Алтимир, Бяла Слатина, Борован, Крушовица, Оряхово… обхванали сме цялата област и сме готови да реагираме при създаване на обстановка", каза Пламен Ганецовски.

Направена е пълна профилактика на всички електрически съоръжения към седемте подстанции на територията на област Видин. Това съобщи Петър Недялков, ръководител на мрежови експлоатационен подрайон Видин към Електроенергийния системен оператор. "Подрайонът поддържа и обслужва 11 броя електропроводи с напрежение 110 киловолта, с обща дължина 240 км. Направена е върхова ревизия общо 7 км на електропроводите. Обходи на същите електропроводи са направени с обща дължина 260 км. Извършена е подмяна на саморазрушени изолатори, направени са просеки на 4,5 км по трасетата на електропроводи." Моторните превозни средства и специализираната механизация са подготвени за работа при зимни условия. Подсигурени са също необходимите количества горива, както и авариен резерв от проводници, каза Петър Недялков.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Враца за 2016-а започна от 17 часа в конферентната зала на общинската администрация. Според кмета на Враца Калин Каменов, очакваните приходи във финансовата рамка за следващата година са в размер на 41 924 000 лева. Градоначалникът анонсира, че акцент в бюджета за догодина са децата и подкрепата на младите семейства, които искат да създадат поколение и да го отгледат в града под Околчица. Реална стъпка към тази цел е предложеното увеличение на парите за новородено, които се дават от местната управа. Новият управленски екип на Общината планира да увеличи еднократната помощ за родители с 50 лева и сегашните 100 лева да бъдат увеличени до 150, а за близнаци - 200 лева. Калин Каменов допълни, че намеренията са всяка година тази сума да се увеличава с по 50 лева и в края на мандата за новородено да се дава по 300 лева.

Административният съд проведе заседание по жалбата срещу избора на общински съветници във Видин. Делото беше образувано по жалби на петима кандидати и четири партии. След като ГЕРБ, ДПС, и "Политическо движение "Евророма" оттеглиха исканията си, решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен изборът, се оспорва от партия Нова алтернатива, Никола Лилков, от листата на същата партия за общински съветници, Радослав Георгиев- кандидат от коалиция "Единни за промяна" и Росица Кирова, която е общински съветник от коалицията. Съдът измени първоначално назначената експертиза за повторно преброяване на бюлетините от проведения на 25 октомври избор за общински съветници във Видин. Определени са петима експерти, които да извършат преброяване и отчитане на действителни и недействителни бюлетини, както и всички преференции само за лицата и политическите сили, които продължават да оспорват решението на Общинската избирателна комисия. В срок от 24 часа те трябва сами да довнесат определения от Съда депозит за извършване на исканата експертиза. Следващото заседание по делото ще е на 1 декември.

На първата редовна сесия на ОбС- Берковица бе гласувана новата структура и общата численост на Общината. Предложението е на кмета инж. Милчо Доцов. Общата численост на служителите ще бъде 82 души. Ръководството е от петима души - кмет, трима заместник-кметове и секретар. Заместник-кметовете са със следните функции:  Икономическо развитие, земеделие и гори, екология и обществени поръчки; Инфраструктура, устройство на територията, строителство и изпълнение на проекти; Европейско финансиране, туризъм и хуманитарни дейности. Четирима са служителите във вътрешен одит. Отдел "Обща администрация" са 26 души. 27 са служителите в специализираната администрация. Изнесената администрация, в това число кметовете и наместниците,  е общо 20 души.

При изпълнението на Държавната програма са констатирани две нови огнища на заболяването бруцелоза - в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, област Плевен, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 6 говеда са реагирали положително за заразата в град Кнежа, област Плевен. Забрана е наложена за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж, съобщават от БАБХ. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.

Български червен кръст започва коледна благотворителна кампания в подкрепа на Програма "Топъл обяд". С парите ще се осигури топла храна на деца в тежко социално положение, съобщи директорът на Секретариата на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова: "От понеделник започва съвместна кампания на Български червен кръст и голяма търговска верига, която има голям магазин в град Видин. Това е кампания за набиране на средства за деца в неравностойно положение и по-точно по проект "Топъл обяд" за хранене на деца. Кампанията ще бъде в цялата страна. Във Видин също ще бъде поставена касичка в този магазин ("Кауфланд"- бел. ред.) и средствата, които се събират са за деца, които храним всяка година в студените зимни месеци в нашата област. Деца, които са в тежко социално положение." Кампанията се провежда във Видин пета поредна година.

Посещението в Брюксел на групата ученици, отличили се на конкурса "Искам да живея в моя роден град, защото…" се отлага за по-късна дата през 2016 година. Промяната е направена заради сложната обстановка в Белгия във връзка с терористичните атентати. Условията за посещението обаче остават същите- разходите за посещението на 32-те деца от Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян ще бъдат поети изцяло от евродепутата Владимир Уручев, който отговаря за тези области в страната. Това обясни за Радио ВИДИН сътрудникът на Уручев за Видин, Калин Каменов: "Предвид създалата се обстановка и последна степен на тревога в Брюксел, заради безопасността на децата и притесненията на родителите, взехме това решение с колегите в Брюксел. По-добре да стане така, отколкото да отидем там и родителите да бъдат притеснени. отлага се във времето, няма да бъде премахнато. Ще го отложим за 2016 година."

Община Враца стартира традиционния конкурс за най-красива коледна украса, съобщават от местната управа. Конкурсът стартира днес и ще приключи на 15 декември. Обществени, административни и частни сгради могат да вземат участие в него. Всички желаещи да бъдат включени в конкурса за най-стилна и оригинална коледна украса следва да подадат заявка за участие до 15 декември /вторник/ в Община Враца на телефони: 0887 900 331, 092/ 665708 - Ирена Николова, като е необходимо да се оставят адрес и телефон за обратна връзка. Специална комисия ще направи журирането и ще обходи заявените обекти на 16 - 17 декември. Награждаването на победителите в конкурса  ще се състои на 21 декември.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на  Екзарх Антим I в Одрин от ученици и учители от видинската природо-математическа гимназия, която носи негово име. Това съобщи за Радио ВИДИН преподавателят Ивайло Милушев. Пътуването е със съдействието на видинския депутат Михаил Миков.  В неделя, 29 ноември, започват и проявите във Видин по повод 127-та годишнина от кончината на първия български екзарх и Видински митрополит Антим I.

Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца ще бъде домакин на представянето на книгата "Мистерии и загадки в пещерата Прохория" на Весела Василия, съобщи Владислава Иванчева, библиотечен специалист. Събитието е на 30 ноември, от 17:30 часа. Весела Генова е завършила Езиковата гимназия с преподаване на френски език в родния си град и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работи в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. Доктор е по икономика.

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни. За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота). Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България - 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември - ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България - 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък. Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28