Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той е учител в детската градина…

5
Снимка: Светлана Стоенелова
Както всички занаят- в детските градини има дефицит от мъжко присъствие. Или поне така бе доскоро. "Мъж учител в детската градина"- повечето коментари, свързани с тази тема сочат, че почти един на 10 мъже изразява готовност да работи професия, свързана с отглеждането и възпитанието на деца, но само един на 50 наистина го прави. Това установява изследване на британската Комисия за равни възможности (Equal Opportunities Commission). Над три четвърти от родителите във Великобритания например, желаят повече мъже да се включват в обучението и възпитанието на техните деца, а едно от четири момчета в ученическа възраст показва интерес да работи в тази сфера, когато порасне.

И във Видин си имаме учители, мъже, работещи в детска градина. Единият от тях е Стефан Георгиев, за децата той е батко Стефан, г-н Стефчо или само Стефчо. 

Стефан Георгиев21-годишният студент "Начална и предучилищна педагогика" в момента работи в детска градина "Детелина". Един от малкото мъже, избрали да се реализират професионално в тази доскоро много феминизирана професия. Децата го обожават не само, защото ръководи т. нар. "неспяща" на обяд група, а защото го чувстват много близък и харесват неговия подход. Като детски учител той чете и разказва приказки, рисува с децата, учи малчуганите на забавни игри, спортуват в салона и се люлеят всички заедно на люлките. Но всички най-обичат, когато г-н Стефчо започне да им свири на пиано и учат модерни съвременни песнички, като тази за Дяволчетата, която ми изпяха. Стефан е възпитаник на училището по изкуствата във Видин, там изучава пиано и пеене.

"Всичко започна, когато станах доброволец в Червения кръст. Оттам постоянно ходехме на посещения и акции в Дом "Майка и дете", тогава заобичах да се занимавам с деца. С течение на времето реших, че това искам да уча, с това да се занимавам и то взе, че стана. В момента съм на 21 години, втори курс съм в Университета– филиал на Великотърновския университет във Враца. Случайно разбрах, че в детската градина има свободно място, реших да отида и да попитам. Тогава г-жа Георгиева, директорът на детската градина, ми подаде ръка, прие ме в градината. Много съм очарован от нея и колектива. Обожавам децата, те могат да ни научат на много неща."

В момента един току-що дипломиран учител започва със стартова заплата 600 лв., което е доста малко за нуждите на млад човек.

"Избрах тази професия не заради заплащането. То е 600 лева, за млад учител, след удръжките остава малко над 400 лв. На мен ми харесва да работя това, не бих се захванал с друго, с нещо, което не ми харесва. Дано заплащането се увеличи, както знаете първата професия е учителската и след това са всички останали."

Сетих се и за филма "Татковата градина", където всички деца бързо свикнаха със своите учители мъже. Защото мъжете – учители, бързо скъсяват дистанцията с децата.

Ето и мнението на Златка Георгиева, директор на детската градина.

"Стефан е роден за учител, децата много го обичат, колегите го приеха много добре. Той е един млад човек, много емоционален. Миналата година си търсех учител по музика, още като дойде веднага ме впечатли- много естествен и чаровен, много борбен, сам се бори с живота. Работи към Червения кръст. Направиха чудесна презентация с децата за улично движение, участва активно в много мероприятия в градината. Хубаво е млади мъже да влязат в нашата професия, защото създават хубава емоция на децата, респект, виждам в него един бъдещ директор на детска градина."

Много добра е идеята на Златка Георгиева- за създаване на т. нар. група от неспящи деца. Това са деца от трета и подготвителна група, които на обяд не могат да спят, и по молба на родителите, се занимават, разхождат се, играят в салона. Така се е решава въпросът с децата, които не могат да спят на обяд и пречат и на другите да почиват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50