Спасявал ли си някога пчела?

Анислав Върколашки
Снимка: Колаж Радио ВИДИН


Спасяването на заблудена пчела в градска среда, през декември месец, се оказва мисия възможна!

Като по сценарий от филм на Animal Planet се разиграва историята на Анислав Върколашки и неговата необичайна за сезона гостенка.

"Около мястото, в което живея в София, явно има човек, който се занимава с отглеждането на пчели. Те често жужат около нас през топлите дни. Преди няколко дни времето бе слънчево и една пчела от кошерите, подлъгана от необичайно топлото време, успяла да излезе от кошера си. Но студът през нощта, явно я бе накарал да влезе вкъщи. Опитала се е да се скрие, но от студа е замръзнала. Аз я намерих и тъкмо мислех да я изхвърля, и видях, че се още има живот в нея" – така започва разказът на младия режисьор Анислав.

След това той влиза в ролята на спасител и с помощта на топлата струя на сешоара, успява да я реанимира. Дава й да хапне малко медец:

"За мое учудване, пчелата се съживи след един час и напълно се възстанови. След като се стопли и хапна от меда, стана супер енергична. Видях първите й опити да лети, беше много интересно."

Докато има пчели на земята, всичко ще е наред. Лошото е, че много от тях измират вследствие на човешката намеса в естествените процесите на природата- замърсяване на въздуха, радиация, вредни газове.

"След като пренощува у нас, пчелата пожела да излезе и аз я пуснах навън. Не знам дали ще оцелее. Консултирах се с видински пчелари, които не ми дадоха голяма надежда, защото през зимата кошерите се затварят, но щом е намерила как да излезе, дано намери обратния път към дома" – надява се нашият съгражданин Анислав.

В момента той работи по няколко проекта- видеоклипове на известни творци, подготвя дипломната си работа, отрязваща живота на един графити художник. Имаме обещанието му, че първо слушателите на Радио ВИДИН ще чуят и видят завършените продукти.


print Отпечатай
Вижте още

Забавно училище за второкласници в СУ „Цар Симеон Велики“

Второкласници от училище „Цар Симеон Велики“ по забавен начин преговаряха наученото през годината. В час влязоха приказни герои, а новите технологии също помогнаха на учениците. Урокът е бинарен, каза преподавателят Илиана Тодорова , която е подготвила задачите за часа заедно с учителката по информационни технологии: „Днешният урок е..

публикувано на 29.05.17 в 18:11

Готов е графикът за лятото на детските градини във Видин

Лятото почти дойде, а малките ученици вече са във ваканционно настроение. Ваканция, обаче няма да има за някои от най- малките деца, защото детските градини ще работят с летен график. Заповедта на кмета на Видин от 25 май е поставена на видно място в детските заведения от общината, така че всички заинтересовани родители могат да я прочетат (виж в..

публикувано на 29.05.17 в 17:09

Какво трябва да знаем при дълъг път с автомобил

Наближава сезонът на отпуските и много от нас предприемат дълги пътувания , свързани с почивки и летни лагери. В повечето случаи придвижването до желаната от нас дестинация през лятото става с автомобил. Знаем ли какви са задълженията ни преди да седнем зад волана на автомобила си и поемем към морето? Какви са правата ни на пътя и към кого да се обърнем,..

публикувано на 29.05.17 в 16:00

Бойница се готви да почете опълченката Йонка Маркова

Делото на опълченката Йонка Маркова ще бъде почетено в родното ѝ село Бойница . Създаден е инициативен комитет и е организирана дарителска акция за изграждане на паметна плоча. Тя ще бъде открита през август, когато се навършват 140 години от Шипченската епопея. Междувременно краеведът от Ловеч Кирил Петров се зае да проучи живота и делото на..

публикувано на 29.05.17 в 14:32

В „Музикална зона“: Сладко- горчивата любовна история на Ал Бано и Ромина

Когато говорим за италианска музика, в съзнанието ни изникват няколко емблематични изпълнители. Сред тях са и Ал Бано и Ромина Пауър, които ще запомним с едни от най- нежните и красиви италиански песни. Ал Бано и Ромина са все така прекрасни и обичани, въпреки годините, драмите и раздялата им. Днес те са отново заедно, макар и само на сцената, приели..

публикувано на 29.05.17 в 08:54

"Малките звездички" от 28.05.2017 година

Малки помощници на видинските служители на реда навлизат днес в дебрите на полицейската работа , на държавната структура, която отговаря за прилагането на закона и поддържането на обществения ред в България. Да си полицай е труден и отговорен избор, респект . Заповеди и команди издаваме при нас и ви каним завчас: "Добре дошли в клуба..

публикувано на 28.05.17 в 14:05