Синът на Пуйо войвода открива в дома си първото светско училище в Бойница

Снимка: Община Бойница

През 1820 година в Бойница е открито килийно училище и с него се поставя началото на просветното дело във видинското село. Това каза дългогодишният преподавател и общественик Цветана Миронова по повод тържественото отбелязване на 195 години просветно дело в Бойница. Честването ще се състои на 23 декември, когато в парка, построен на мястото на начално училище "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде открита паметна плоча.

В килийното училище в село Бойница учил, а след това преподавал, синът на Пуйо войвода- даскал Вълчо. След като класните стаи станали тесни, той открил в дома си първото светско училище в селото, разказа Цветана Миронова:

"В гробището до църквата "Успение Богородично" е скована една барака с две класни стаи, децата са писали азбуката в сандъче, пълно с пясък. Не се знае точно кои са били учителите, но един от тях се казва Илия Терзиев. Той е шивач, но в същото време бил грамотен и учел децата. Там се е учил и един от будните българи, синът на нашия Пуйо войвода -даскал Вълчо... Той работи в килийното училище известно време, но класните стаи стават тесни, затова в къщата си открива първото светско училище. Децата учили там известно време, но и там станало тясно за обучение. Тогава Димитър Дебрелийски освобождава кръчмата си, слагат чинове и там обучават децата."

През 1884 година срещу къщата на даскал Вълчо е построено училище. Будните жители на Бойница, сред които били Иван Братков и Цоко Живолов, построяват ново училище през 1926 година, разказа Цветанка Миронова:

"В него се събират всички ученици, които учат до 3 клас /днес 7 клас/. Тези учители, по чието настояване е открито училището, са провеждали два пъти в седмицата безплатни уроци, с които са запознавали децата извън програмата на училището. Освен това за възрастното население направили вечерен университет, където събота и неделя се обучавали хората как да произвеждат качествена продукция и какви агротехнически мероприятия да прилагат."

При управлението на Димитър Дамянов училището в Бойница се налага като едно от първите в бившата Кулска околия. Друг директор - Трифон Пантев, превръща училището в ЕСПУ със селскостопански профил. В него се обучавали деца от цялата страна, защото имали право на безплатно общежитие и храна. През годините Бойница дава на света известни учени, разказа още Цветана Миронова:

"Бойница има няколко професора със световна известност - единият е Георги Иванов, който живее в Австралия, но чете лекции по математика в световни университети. Проф. Боян Дамянов, син на директора на училището, работи в областта на медицината. Професор по икономика в Свищов е Милчо Найденов. Известна личност е Недко Недков, който е бил учител в Бойница, а след това станал директор на Института за маслодайна роза и там стана професор."

Вижте още

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05