Синът на Пуйо войвода открива в дома си първото светско училище в Бойница

Снимка: Община Бойница

През 1820 година в Бойница е открито килийно училище и с него се поставя началото на просветното дело във видинското село. Това каза дългогодишният преподавател и общественик Цветана Миронова по повод тържественото отбелязване на 195 години просветно дело в Бойница. Честването ще се състои на 23 декември, когато в парка, построен на мястото на начално училище "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде открита паметна плоча.

В килийното училище в село Бойница учил, а след това преподавал, синът на Пуйо войвода- даскал Вълчо. След като класните стаи станали тесни, той открил в дома си първото светско училище в селото, разказа Цветана Миронова:

"В гробището до църквата "Успение Богородично" е скована една барака с две класни стаи, децата са писали азбуката в сандъче, пълно с пясък. Не се знае точно кои са били учителите, но един от тях се казва Илия Терзиев. Той е шивач, но в същото време бил грамотен и учел децата. Там се е учил и един от будните българи, синът на нашия Пуйо войвода -даскал Вълчо... Той работи в килийното училище известно време, но класните стаи стават тесни, затова в къщата си открива първото светско училище. Децата учили там известно време, но и там станало тясно за обучение. Тогава Димитър Дебрелийски освобождава кръчмата си, слагат чинове и там обучават децата."

През 1884 година срещу къщата на даскал Вълчо е построено училище. Будните жители на Бойница, сред които били Иван Братков и Цоко Живолов, построяват ново училище през 1926 година, разказа Цветанка Миронова:

"В него се събират всички ученици, които учат до 3 клас /днес 7 клас/. Тези учители, по чието настояване е открито училището, са провеждали два пъти в седмицата безплатни уроци, с които са запознавали децата извън програмата на училището. Освен това за възрастното население направили вечерен университет, където събота и неделя се обучавали хората как да произвеждат качествена продукция и какви агротехнически мероприятия да прилагат."

При управлението на Димитър Дамянов училището в Бойница се налага като едно от първите в бившата Кулска околия. Друг директор - Трифон Пантев, превръща училището в ЕСПУ със селскостопански профил. В него се обучавали деца от цялата страна, защото имали право на безплатно общежитие и храна. През годините Бойница дава на света известни учени, разказа още Цветана Миронова:

"Бойница има няколко професора със световна известност - единият е Георги Иванов, който живее в Австралия, но чете лекции по математика в световни университети. Проф. Боян Дамянов, син на директора на училището, работи в областта на медицината. Професор по икономика в Свищов е Милчо Найденов. Известна личност е Недко Недков, който е бил учител в Бойница, а след това станал директор на Института за маслодайна роза и там стана професор."

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00