Синът на Пуйо войвода открива в дома си първото светско училище в Бойница

Снимка: Община Бойница

През 1820 година в Бойница е открито килийно училище и с него се поставя началото на просветното дело във видинското село. Това каза дългогодишният преподавател и общественик Цветана Миронова по повод тържественото отбелязване на 195 години просветно дело в Бойница. Честването ще се състои на 23 декември, когато в парка, построен на мястото на начално училище "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде открита паметна плоча.

В килийното училище в село Бойница учил, а след това преподавал, синът на Пуйо войвода- даскал Вълчо. След като класните стаи станали тесни, той открил в дома си първото светско училище в селото, разказа Цветана Миронова:

"В гробището до църквата "Успение Богородично" е скована една барака с две класни стаи, децата са писали азбуката в сандъче, пълно с пясък. Не се знае точно кои са били учителите, но един от тях се казва Илия Терзиев. Той е шивач, но в същото време бил грамотен и учел децата. Там се е учил и един от будните българи, синът на нашия Пуйо войвода -даскал Вълчо... Той работи в килийното училище известно време, но класните стаи стават тесни, затова в къщата си открива първото светско училище. Децата учили там известно време, но и там станало тясно за обучение. Тогава Димитър Дебрелийски освобождава кръчмата си, слагат чинове и там обучават децата."

През 1884 година срещу къщата на даскал Вълчо е построено училище. Будните жители на Бойница, сред които били Иван Братков и Цоко Живолов, построяват ново училище през 1926 година, разказа Цветанка Миронова:

"В него се събират всички ученици, които учат до 3 клас /днес 7 клас/. Тези учители, по чието настояване е открито училището, са провеждали два пъти в седмицата безплатни уроци, с които са запознавали децата извън програмата на училището. Освен това за възрастното население направили вечерен университет, където събота и неделя се обучавали хората как да произвеждат качествена продукция и какви агротехнически мероприятия да прилагат."

При управлението на Димитър Дамянов училището в Бойница се налага като едно от първите в бившата Кулска околия. Друг директор - Трифон Пантев, превръща училището в ЕСПУ със селскостопански профил. В него се обучавали деца от цялата страна, защото имали право на безплатно общежитие и храна. През годините Бойница дава на света известни учени, разказа още Цветана Миронова:

"Бойница има няколко професора със световна известност - единият е Георги Иванов, който живее в Австралия, но чете лекции по математика в световни университети. Проф. Боян Дамянов, син на директора на училището, работи в областта на медицината. Професор по икономика в Свищов е Милчо Найденов. Известна личност е Недко Недков, който е бил учител в Бойница, а след това станал директор на Института за маслодайна роза и там стана професор."

Вижте още

Натали Ангелова с нова песен и послание към публиката

Младата изпълнителка от Монтана Натали Ангелова записа втората си самостоятелна песен. Възпитаничката на вокалния педагог Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и на доц. Алис Боварян в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" е заснела и видеоклип към песента "Не се съмнявай" . "Вярвай и не се съмнявай" е..

публикувано на 14.11.18 в 17:37

Как да избегнем нападение от бездомни кучета

През зимния сезон бездомните кучета се събират на глутници и често стават агресивни към минувачите. Според хора, които се занимават с обучение на четириногите, когато са в глутница животните са по-опасни, защото се водят по водача и го следват. Ако той е агресивен и те нападат. Повече за поведението на бездомните кучета ни разказва ветеринарят от Видин..

публикувано на 14.11.18 в 16:17

Общински съвет- Видин: присъстващи и отсъстващи

Общинският съвет (ОбС)  е колективен орган на местното самоуправление. Той се състои от общински съветници. Те са избрани от жителите на общината по законово определени условия и ред.  Сред основните дейности на един Общински съвет са определянето на политиката за изграждане и развитие на общината, приемането на годишния..

обновено на 14.11.18 в 15:54

Млади певци от Монтана обраха наградите на конкурс в САЩ

Млади певци от Монтана заеха призови места на конкурса "Pearl of New York“ в САЩ. Възпитаниците от класа по пеене при Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883" се завърнаха с Гран при, две първи, една втора и една трета награда. Отличията са за тяхното представяне в категориите "Поп пеене" и "Фолклор", обясни..

публикувано на 13.11.18 в 18:26

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12