Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат, но не искат или искат, но не могат да гледат деца хората от Северозапада?

Броят на новородените през 2015 година общо в трите области Видин, Враца и Монтана е малко над 1500

10
Снимка: Колаж Ваня Минева

Първото бебе за 2016 година във Видин се роди на четвъртия ден на януари. Кметът Огнян Ценков дари 500 лв. лични пари на семейството малкия Филип. Момченцето тежи 3,7 кг и е второ дете. Първороден син на 20-годишна майка е първото бебче в другата болница във Видинска област- в Белоградчик. Юначето е с тегло 3,4 кг. През 2014 година броят на новородените в областта е бил малко над 400. През 2015 година Видинско е на последно място по брой раждания в страната. Регистрирани са общо 395 бебета. Раждаемостта е близо 38 пъти по-ниска от тази в София, където са се родили близо 15 хиляди бебета.

"През 2015 година във видинската болница са се родили 380 бебета", каза в разговор с Нора Йоцова неонатологът от видинската многопрофилна болница "Света Петка"- д-р Валерия Вълчева:

"Бебетата са със 100 по-малко от миналата година, но за наша радост са хубави и здравички. Такава е демографската картина в региона, за жалост! Застаряващо население... На 5 януари имаме и едно момиченце- чакано и желано дете, трето в семейството. Красиво малко момиченце. Да си пожелаем да са такива децата, които ще се родят през новата година. Но и да си пожелаем да са повече!"

Във врачанската болница "Христо Ботев" през 2015 година
са се родили с 26 бебета по-малко, отколкото през 2014-та. Новородените за 2015-та са 471, като превес имат момчетата-254, срещу 217 момичета. Недоносените са 74. Най-младата майка е била на 14 години, а най-възрастната- на 43. През 2015-та във Врачанско са родени 5 двойки близнаци, с една повече от 2014-та.

"Все по-малко бебета се раждат във врачанската болница, като в същото време се увеличава броят на недоносените", казва сътрудникът на Радио ВИДИН в града под Околчица Жоро Александров и продължава своя коментар така: Вече не е странно, когато по медиите излезе информация, че деца раждат деца, защото 14-годишни са дали живот на бебета във Враца и през 2014-та, 2013-та, 2012-та... На фона на родените през 2014 година 505 бебета, през миналата година на бял свят са дошли едва 471 нови жители на града. И понеже говорим за цифри- през 2011 година новородените са били 546, година по-късно са се увеличили до 587 а през 2013-та вече са 516. Ясна е общата тенденция за намаляване на бебетата в цялата страна, затова и във Враца няма начин положението да е различно. Лошото е, че на никого не му пука от този факт, че никой не прави нищо, за да промени ситуацията. И като казвам "не прави нищо", нямам предвид един от кандидатите за кметове на Враца, който обещаваше да превърне града в 100-хиляден, което значи през всяка година от 4-те в мандата си да има положителен баланс от по 10 000 човека за 12 месеца! Поради липсата на държавна политика, в България ще се раждат все по-малко деца, защото родителите не срещат разбиране от управляващите, за да създават и отглеждат повече деца. Кой би се навил да ражда деца днес, когато държавата отпуска "помощи" за малчугани, а не подпомага реално смелчаците, дръзнали да създават нов живот?

На гости в детска градина Детелина Видин, Снимка: Ваня МиневаДа създаваш деца днес е мъчение, през което все по-малко родители се решават да преминат. А след първото дете мераклиите да имат второ намаляват драстично. Тук нямам предвид хората от малцинствата, чието съществуване е осигурено от детските помощи и те увеличават броя си именно за да съществуват. Но и те не са виновни- просто се възползват от законовото положение в България. А тя, държавата, е мащеха за повечето си поданици, щом определя на кои семейства да дава пари за децата им, и на кои- да не дава. Така без да иска (?!), тя- държавата, слага клеймо на едни и дава възможности на други семейства. Затова на мен поне не ми е странно, че населението на България продължава да намалява. Дори бих се учудил, че все още има български семейства, които искат да имат деца! Така че нищо добро не ни чака, ако държащите властта не се усетят и не променят скоро правилата. Всъщност под думата "скоро" имам предвид друго- правилата трябва да се променят сега, веднага! Иначе трябва да сме готови за окончателното затриване на българската нация…, оставя с отворен финал своя коментар Жоро Александров.

СнимкаПотърсих мнение и от специалистите в многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Болницата е една от най-добре оборудваните в Българския Северозапад. Но и там новородените през 2015-та година са с 55 по-малко от предходната, казва завеждащият отделение Неонатология д-р Антоанета Блажева.

"645 деца са се родили в нашата болница през 2015 година. Ние имаме раждания и на жени, които не са от Монтана. Избират да родят тук жени от Враца, от Видин, от Лом, от Белоградчик. Имаме и случаи на семейства, които живеят в София, но за проследяването на бременността и раждането предпочитат да дойдат при нас. Тревожен е фактът, че не намалява процентът на децата, които се раждат с инфекции. Много са ни полезни апаратурата и всичко друго, което получихме като дарение. Проблеми има, когато дойде бременна, която не е ходила на контролни прегледи и идва буквално в деня на раждането. Прави впечатление, че расте броят на децата, които се раждат с аномалии. Имаме апаратура, с която може да се направи ранна диагностика. Но често се срещаме с много млади майки, които не са в състояние да разберат какво става с тяхното дете и се налага да обясняваме на баби и дядовци... Защото в такива случаи и бащите често са малолетни или непълнолетни. Как да очакваме, че те ще се справят с отглеждането на едно рисково дете?! В такива случаи работим в синхрон и със Социалните служби. Често точно това е групата, в която се раждат деца с инфекции, защото по време на бременността майката не е лекувана адекватно. За мен това е резултат от ниска здравна култура", споделя доктор Антоанета Блажева, завеждащият отделение Неонатология в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана.

Питам на каква възраст са майките, които раждат здрави бебета?

"Между 20 и 30 години. Това е възраст, в която самите майки са здрави и това предполага да родят здрави бебета. За догодина това си пожелаваме- да имаме повече и по-здрави деца", казва д-р Антоанета Блажева.

Могат, но не искат, искат но не могат да гледат деца младите семейства в Българския Северозапад? Пак с този въпрос отидох в празничния Йордановден и във видинската детска градина "Детелина". Посрещнах заедно с учителите младите родители, поиграх на пода с децата.

"Кой нормален човек не иска деца?! Това е най-милото. Ако го нямаше финансовият проблем, сигурен съм, че децата във Видинско щяха да са повече. Но и аз първо смятам, че трябва да постигна стабилност- обучение, работа, кариера, финансово обезпечаване и тогава ще правя други планове", казва млад мъж.

На гости в детска градина Детелина Видин, Снимка: Ваня Минева"На децата трябва да им се обръща достатъчно внимание. Не може все да сме уморени, все да сме притеснени и да имаме време да играем с децата си. Така пренасяме нашето напрежение върху тях. Кой родител иска това?! Затова решението за повече от едно дете идва трудно", коментира друг.

"Имаме две момиченца. Желани, очаквани, планирани. Справяме се. По-голямото помага при отглеждането, а по-малкото износва почти всички дрешки на кака си. Това не им пречи. Щастливи са. Като всички сестрички с 3-4 години разлика, понякога шумно спорят за техни си неща, поскарват се... Но не могат една без друга. Има ли любов, трудностите не са пречка", усмихва ми се таткото на една малка принцеса.

На гости в детска градина Детелина Видин, Снимка: Ваня Минева"На първо място е любовта. Две деца имаме и си ги гледаме с радост и с любов. Работим и двамата, при отглеждането помагат баби и дядовци. Трябва си помощ, няма как. Финансово за сега се справяме. И пак казвам- за мен най-важна е любовта", казва ми млада майка.

Съвсем наблизо в занималнята малките момиченца люлеят на ръце бебета-кукли, а малките момченца умело ремонтират нещо и спорят шумно... Подготвят се по най-естествения начин да бъдат след време родители.

А дали толкова близо до естествения човешки модел на любов и разбирателство са и българските държавници?...

За сравнение: Bсяко унгарско семейство, което се сдобие с трето дете, ще получава през настоящата 2016 година еднократно по 33 000 евро бонус, данъчни и други финансови облекчения. Мярката е една от предприетите в последните години, за да спре топенето на нацията. Не помощи, а бонус.

На гости в детска градина Детелина Видин, Снимка: Ваня МиневаА у нас какви са новостите? Ами ето ги: Семействата, които искат да получават детски и са подали документи преди 28-ми юли 2015-та, ще трябва да подадат нови декларации, за да продължат да получават семейните помощи. За тези, които са подали документи след тази дата, не се налага повторно подаване на документи, защото те вече са оценени по новите правила. От тази година размерът на помощите за отглеждане на дете ще зависи от броя деца в едно домакинство. Семействата с едно дете ще получават 37 лева, с две- 85 лева, а с три- 130 лева. Едно от новите изисквания за получаване на помощта е семейството и детето да живеят на територията на страната. От тази година заявлението-декларация, на базата на което се прави социална оценка и се отпускат помощи за отглеждане на деца, ще се попълва и от родителите, които живеят без брак, но на семейни начала. До сега детските се даваха спрямо доходите на обявилия се за самотен родител. До 31 януари декларации трябва да подадат семействата, които са кандидатствали за детски през март 2015-та година, както и тези, на които е изтекъл едногодишният срок. С краен срок 29 февруари са декларациите от родители, които са искали помощи през април и май на 2015-та година, а до края на март 2016 година е срокът за регистрираните през юни и юли на миналата година. Ако изпуснат предвидения срок, семействата няма да получат очакваната помощ. Те ще могат да кандидатстват на по-късен етап, но няма да им се възстановяват пари за пропуснатото време.

Могат, но не искат или искат, но не могат да гледат деца младите семейства в Българския Северозапад? Чухме какво мислят родители, лекари, децата. А държавата? Ех, държавата... Държавата създава пречки и усложнения... Колкото повече, толкова повече, както НЕ би казал Мечо Пух...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00