Да възпитаваш шампиони

Вергил Маринов: "Шампион означава да си най-добър в нещо, не само в спорта. Надяваме се да помогнем на децата да си изградят самочувствие на шампиони"

7
Снимка: Ваня Минева


Сдружение "БОКАЯ" започва безплатни спортни занимания и групи по интереси с 25 деца от видински училища, на възраст от 9 до 18 години, които са избрани чрез анкетни карти от средите на т.н. "деца в риск"- от социално слаби семейства, с един родител, отглеждани от баби и дядовци, с наднормено тегло, с трудна социализация. В програмата, наречена "Взаимодействие за бъдещи шампиони", са предвидени още и консултации със специалисти по диетология и здравословен начин на живот.

"Видът спорт ще бъде избиран от самите деца- те ще участват в групата само ако мотивирано желаят това", обяснява намеренията на инициативата председателят на Сдружение "БОКАЯ" Борис Недялков.

"Групата е малка, защото търсим конкретни индивидуални резултати. Всяко дете ще има личен план, който ще се променя и адаптира към темповете на неговото развитие. Периодично ще бъдат наблюдавани и записвани антропометричните данни на всички участници. Децата ще бъдат консултирани и насочвани как да водят здравословен начин на живот, как да работят в екип. Главната ни цел е тези деца да получат една алтернатива за социална адаптация чрез занимания със спорт, формиране на здравна култура и умения за общуване", развива позицията на своя екип Борис Недялков. Треньор по програмата е Райна Първанова.

Пресконференция на Сдружение БОКАЯ, Снимка: Ваня Минева"Бих определил моето участие като социално дарителство- аз дарявам времето си за тези деца. Нашата цел е да работим с тях, като залагаме само на силните им страни, за да има детето идея за идентичност. Така че те да изграждат самочувствие, увереност, умения за работа в екип, справяне с трудности. Виждате как се промени социалната ситуация през последните години- навсякъде има агресия, има бедност, има липса на внимание към младите хора, има липса на мотивация. Според мен във Видин 60-70% от децата могат да бъдат определени като деца от рискови групи. В този проект има психология, има педагогика, има спорт, има социални дейности и те са свързани с промяна на отношението на обществото към младите хора и на младите хора към социалната среда", казва педагогът Вергил Маринов, който също е ангажиран в изпълнението на дейностите.

"Ние силно се надяваме събраните от нашите наблюдения данни да бъдат полезни и да намерят приложение в българската образователна система, при работа с деца в извънкласни форми. Надяваме се, че ще сме и новатори в един подход за социално включване", обобщава Борис Недялков.

"Взаимодействие за шампиони" се финансира по Програмата за детско и младежко развитие, като финансирането е от Фондация "Работилница за гражданска инициатива" и Фондация "Оук". Изпълнител е Сдружение "БОКАЯ", в партньорство с СОУ "Цар Симеон Велики" и клубът по кану-каяк "Бдин 77".

Галерия

Вижте още

Турнир "Шахът-игра за крале" се проведе във Враца

Възпитаници на врачански училища взеха участие в ученическия турнир "Шахът-игра за крале", организиран от Община Враца. В оспорваното състезание се включиха над 30 ученици, разделени в 3 възрастови групи: І- ІV клас, V-VІІІ клас и ІХ-ХІІ клас. Победителите в съответните категории са, както следва: І възрастова група - 1-во място: Ангел Додов..

публикувано на 19.11.19 в 17:30

"Спортът е по-добрият начин..." във Видин

Ученици от шест видински училища се включиха в състезание под надслов "Спортът е по-добрият начин децата за пораснат" . Надпреварата се състоя в закритата лекоатлетическа писта до стадион "Георги Бенковски". Отборите бяха съставени от петокласници и шестокласници. Възрастовата група не е подбрана случайно- това е период, в който децата са най-податливи..

публикувано на 19.11.19 в 16:11

"Видабаскет" надигра ЦСКА в София

Видабаскет спечели първи успех в новото първенство на мъжката "А" група,  след като победи при гостуването си ЦСКА с 67:61 точки в среща от шестия кръг. Отлично се включиха новите попълнения на видинчани- юношите на  Шампион 2006 Алън Куршумов  и  Мартин Тодоров.  Видабаскет спечели първите две части и се оттегли на почивката с 10 точки преднина-..

публикувано на 17.11.19 в 20:31

Ентусиасти бягаха 12 километра край Протопопинци в "ПОРТО РЪН 2019"

Днес във видинското село Протопопинци се проведе ПОРТО РЪН 2019. Състезанието се организира за пръв път от сдружение БГ Ивентс енд Гайдинг, които чрез спорт искат да презентират красотите на Северозапада. 50 човека на различна възраст се включиха в надбягването. Трасето бе с дължина 12 километра и премина през селото и околните поля и гори...

публикувано на 17.11.19 в 18:14

"Тимок" Брегово е есенен шампион

Със срещите от отложения, 8 кръг, приключи есенният полусезон на Областното футболно първенство на Видин. В последните мачове "Тимок" Брегово разби с 10:1 като гост "Дуло" Видин, "Партизани" падна в Макреш с 1:3 от "Ботев" Грамада, "Балкан" Белоградчик и "Рациария" Арчар завършиха наравно 0:0, а в последната среща от кръга "Дунав" Дунавци надигра с 5:2..

публикувано на 17.11.19 в 18:07

Супер Любо, Мане и компания писаха осмица на "Хайдут"

Отборът на Миньор-Кипровец (Чипровци) се развихри в последния двубой от монтанската "А" областна футболна група и вкара осем безответни гола на опашкаря Хайдут (Ерден), 4 гола наниза Любомир Карачаров– Супер Любо, по един добавиха дежурният на Ивелин Даракчийски-Мане, Ангел Василев, Росен Иванов, Борислав Илиев. С победата миньорци ще зимуват в..

публикувано на 17.11.19 в 16:45

"Околчица" с нова победа

Околчица Моравица продължи силните си игри и надделя над Ботев Рогозен с 3:2 в дербито между първия и третия от 12-ия кръг на врачанската „А” Областната футболна група- Подгрупа  „А1“. Гостите стартираха срещата силно и поведоха  с 2:0 след  две попадения на Цветан Лазаров. Моравчани обаче не се предадоха и натиснаха гостите здраво. Така те..

публикувано на 17.11.19 в 16:39