Медици ще обгрижват за месец болни и самотни в Кулско

Снимка: Христела Александрова
Община Кула нае 11 медицински специалисти- фелдшери и медицински сестри, които ще осигуряват почасови здравни услуги на 22-ма потребители на социалната услуга "Личен асистент". 43 души са обгрижвани в региона, но през месец февруари част от тях, които са най-нуждаещи се, ще могат да се ползват и от здравни услуги, като измерване на жизнените показатели - кръвно налягане, пулс, температура, консултация за спазване на хигиенно-диетичен режим, консултации на лежащо болните за предпазване от развитие на декубитуси, осъществяване на връзка с личните лекари на потребителите. Тази възможност за осъществяване на здравни грижи е много важна за хората, ползващи услугата, поради това, че повечето от тях са трудно подвижни и не могат често да посещават личните си лекари или болнично заведение, каквото в община Кула няма.

Самотноживеещите се ползват с предимство при определяне на нуждаещите се от здравни услуги потребители. Комисията взе под внимание при извършваната преценка освен здравословното състояние, невъзможността или наличието на ограничения в самообслужването, и допълнителни обстоятелства, като липсата на медицинска и здравна помощ и услуги в населеното място на потребителите, липсата на обществен транспорт до областния център, където има осигурена медицинска помощ, липсата на близки, които биха могли да съдействат за осигуряване на медицинска помощ.

Медицинските специалисти ще извършват здравни услуги на потребителите почасово, в рамките на два часа дневно при един потребител.
Осигуряването на здравни грижи е само за месец февруари, тъй като на 29 февруари проектът приключва, при което настоящите потребители ще останат не само без здравни услуги, но и без така необходимите им лични асистенти.Вижте още

Ремонтират спортната зала в Лом

Стартира ремонта на спортна зала "Балканиада" в град Лом. Повече от 20 години съоражението не е могло да се ползва за никакви дейности. След ремонта залата ще е с около 700 седящи места и ще може да бъде ползвана за различни видове спорт, както и за други мероприятия. Това каза за Радио ВИДИН Росен Войнов председател на комисията по спорт в общината...

публикувано на 23.08.19 в 15:28

Започна извозването на боклука в криводолското село Ботуня

Близо месец и половина сметосъбираща кола не е посещавала селото. През това време за да се справи с екологичният проблем кмета Ивайло Диманов заедно с доброволци са почиствали и извозвали боклука до контейнери в близките градове.  "Пристигна сметосъбираща машина от Чипровци, собственост на общинска фирма, която обслужва област Монтана...

публикувано на 23.08.19 в 15:12

Видинският панаир без комари

Локална обработка срещу комари бе извършена на територията, в която ще се проведе видинския панаир,  съобщиха от Община Видин. Обработките срещу насекомите в града продължават. На 26, 28 и 30 август е предвидено поредно пръскане в трите парка на Видин: Крайдунавски, "Рова" и "Владикина бахча". 

публикувано на 23.08.19 в 11:30

Опашка на Дунав мост 2

Около 7-километрова опашка се е образувала на Дунав мост 2 Видин - Калафат, на изход от страната. Причината за струпването на автомобили е монтиране на датчици за радиоактивност, което се извършва от румънска страна. "Опашката от автомобили е около 7 километра в момента. Бързо преминават, но сега е ваканционният период и има твърде много леки..

публикувано на 23.08.19 в 11:07

Започва извозването на боклука в община Криводол

От тази сутрин ще започне прибирането на  боклука от населените места в община Криводол . Това заяви за Радио ВИДИН кметът Петър Данчев , като успокои, че проблемът със сметоизвозването в общината е на път да бъде решен, защото тяхната кола вече е ремонтирана. Няма опасност от екологична катастрофа, няма опасност и Общината да бъде глобена заради..

обновено на 23.08.19 в 09:57

Община Брегово страда от липсата на ветеринар

Липсата на ветеринар, който да отговаря за община Брегово, утежнява допълнително проблема с африканската чума по свинете.  "Имаше един от Връв, но е бил освободен. Сега минава един друг, който обаче минава 1-2 пъти месечно и не е в течение, с това което разполагат хората. Една от причините местните да не си регистрират животните, е че няма легитимен..

публикувано на 23.08.19 в 09:53

Видински огнеборци гасиха лодка

Oгнеборци от Видин с един автомобил реагирали на  сигнал за пожар в лодка на ул.“ Владикина “ в областния град. Огънят унищожил 1 метър проводници, опушен бил и корпуса на лодката. Двама мъже – на 35 г. и 38 г., получили изгаряния по ръцете. Пожарът възникнал по време на ремонтни дейности в резултат на проявена небрежност при боравене с открит огън...

публикувано на 23.08.19 в 08:25