Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 февруари 2016 година

Храм "Св. Св. Константин и Елена" в село Синаговци
Снимка: Пламен Генчев

Да се помогне за ремонт на храма "Св. Св. Константин и Елена" в  Синаговци поискаха жители на селото от кмета на Видин Огнян Ценков. Днес той имаше приемен ден в селото. "Да се помогне, ако има някаква възможност. Камбанарията е в много окаяно състояние. Дюшемето  е изгнило, а мазилка от тавана пада върху хората, които идват на служба в неделите или на празници. Имам голяма молба от името на хората от селото, да се помогне, ако има някаква възможност"- каза от името на жителите на селото Ирина Антова, която се грижи за храма в Синаговци. Църквата в селото е със 131-годишна история. От няколко години е постоянно действаща, след като дарител помогнал за ремонт на фасадата. Възстановени са и две от иконите в храма.

Дружеството "Водоснабдяване и канализация" във Враца трябва да инвестира най-малко 13,5 милиона лева в инфраструктура във водния сектор в областта през следващите 15 години. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той присъства на подписването на договор между Асоциацията по ВиК в областта и дружеството-оператор от областния управител Малина Николова, която е председател на асоциацията, и управителя на "В и К" Ангел Престойски. Във Враца беше открит.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов пристигна днес /9 февруари/ във Враца, за да изслуша годишния отчет на областната дирекция на вътрешното министерство. Преди да изслуша отчета от директора Димитър Газибарски, Костов коментира в аванс резултатите на врачанската дирекция: "Нека приключи отчетът и тогава да коментираме. Това, което мога да кажа предварително е, че пътят, по който се движим е правилният, верният. Ще изговорим с колегите всички числа и резултати, ще анализираме причините, защото посоката е тази, но темпът на вървеж може да не е достатъчен… Ще начертаем действия, които да предприемем, за да подобрим работата, което се очаква и от вас, и от гражданското общество." По отношение на случая със смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който разбуни духовете преди месец, комисар Костов беше още по-лаконичен: "По отношение на случая с Тодор смятам единствено и само, че не трябва да се изказваме прибързано. Трябва да се даде време на всички участващи в наказателния процес да имат възможност  да си свършат своята работа по закон, за да може българският съд да вземе обективно и справедливо решение."

В община Монтана започна кампанията по плащането на местните данъци. Дължимата сума може да се провери и в интернет, а до края на февруари ще бъдат изпратени и известия по пощата.

Специализиран сайт, на който ще има информация за тазгодишното издание на "Ботеви дни", трябва да заработи до края на месеца. Кметът на Враца Калин Каменов прогнозира по време на второто заседание на организационния комитет, че платформата ще бъде качена в интернет до 2 седмици. Градоначалникът призова в дните, посветени на 140-годишнината от гибелта на великия поет-революционер, да бъде намалена издателската дейност, а предвидените за нея средства се насочат към публични прояви.

Тази година Ботевите чествания започват още през месец март с 25 интерактивни уроци и представяне на три документални филма за Христо Ботев в учебните заведения във Враца, съобщават от Общината. Те ще се проведат в периода от 7 март до 29 април. Това стана ясно на провелото се второ заседание на Ботевския организационен комитет. Официалното откриване на "Ботеви дни 2016" е с един ден по-рано и е на 26 май.

Безплатни изследвания за СПИН организира във Видин Регионалната здравна инспекция. Те ще се извършват утре в МОЛ-а в града от 12 до 16 часа, съобщи Наталия Милкова, психолог в здравната инспекция. По случай Деня на влюбените заедно с видински ученици се организира базар за ръчно изработени валентинки. Картичките ще се продават също в МОЛ-а от 12.30 часа. Учениците, изготвили най- оригиналните валентинки ще бъдат наградени със светещи фенери, с написани от тях любовни послания. На 11 февруари от 13 часа фенерите ще бъдат пуснати на брега на река Дунав. На всички останали участници ще бъдат раздадени балони.

Бисерка Славчева и дъщеричката й Памела от видинското село Синаговци, чиято къща пострада при пожар, вече са в нов дом. След инцидента, който стана преди седмици, семейството остана без жилище. С помощта на хората и даренията, които са събрани, семейството успява да превъзмогне случилото се. Бисерка благодари на всички, които са се отзовали.


В ликвидирането на 36 пожара и кризисни ситуации през 2015 година са участвали доброволци от областта, отчетоха от Областната дирекция на МВР във Видин. На територията на областта има изградени седем доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Обезлюдяването на региона е основният проблем пред стоматолозите към Районната колегия на Българския стоматологичен съюз-Видин. Това каза председателят на организацията, д-р Татяна Тошева. Според регистъра видинските стоматолози са 96 и двама зъболекари, които са с втора или трета практика в други регионални колегии. В Международния ден на стоматолога, който отбелязваме днес, д-р Тошева пожела  на колегите си: "На първо място да са здрави, енергични, за да могат да посрещат с усмивка своите пациенти."

Сдружение "Вело Русе" и "Българска асоциация за алтернативен туризъм" организираха регионална среща в белоградчишкото село Рабиша. Основните аспекти на велосипедния туризъм и възможностите те да намерят място и роля в процеса на местно развитие бяха обсъдени на нея. Балканските страни България, Румъния, Харватия и Сърбия са в начален етап на прилагане на национално ниво на велосипедната политика. Тя включва изграждането на ЕвроВело 6 по примера на Дунавския маршрут.

Кметът на Община Враца Калин Каменов и временно изпълняващият директор на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски откриха днес изложбата "България 1944-1989. Забранената истина". В Голямата зала на културната институция в града са подредени фотоси, отразяващи теми и събития от комунистическата действителност. "Ролята на изложбата е да покаже на младите хора през какво е миналата нашата страна, за да не се допускат грешките от миналото", каза при откриването на експозицията кметът Калин Каменов. Авторите на изложбата са Фанна Коларова и Стоян Райчевски.

С изложба "Основи на българския парламентаризъм" започна седмицата, посветена на патронния празник на видинската математическа гимназия "Екзарх Антим І". Експозицията е подредена в една от новите зали на училището и представлява колекция от снимки и факсимилета на документи, аранжирани в 25 постера, обясни Йорданка Костова, главен експерт в Държавен архив Видин. Директорът на математическата гимназия Румяна Петрова покани видинското гражданство да разгледа изложбата, която ще остане в училището в продължение на 10 дни.

Заместник министър Цвятко Георгиев награди деца, участвали активно в кампанията "Безопасен интернет". Сред оличенита са и ученици от Видин, участвали в национално състезание между киберскаутски отряди в 5 области в страната. Наградените участници от Видин са от Детската полицейска академия към СОУ "Любен Каравелов".

Конкурс на тема "Магията любов" организира Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин. Конкурсът е за есе и рисунка и е по повод Деня на влюбените - 14 февруари. В него могат да участват деца в три възрастови групи, каза Таня Николова от "Чуждоезиковата читалня". Паралелно се провежда и фейсбук конкурс за рисунка. Всички приятели на библиотеката ще могат да гласуват за участващите творби. Тази, която събере най-много гласове, ще получи специална награда. Финалът на онлайн конкурса ще бъде обявен допълнително.

В месеца на любовта, пред препълнена зала в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана, Константина Живова направи премиера на дебютната си книга "Завинаги", която е изцяло посветена на любовта. Кети Костадинова - директор на културната институция откри срещата като представи авторката, която е родом от Монтана. Специален гост на срещата беше певицата и актриса, Вяра Атова. Официални гости на  събитието бяха кметът на Община Монтана Златко Живков, Александър Герасимов - директор Дирекция "Хуманитарни дейности", Нели Василева - главен експерт "Култура и вероизповедание". Идеята и сюжетът на романа "Завинаги" се раждат за няколко минути, разказа авторката Константина Живова.

Хлапета от врачанските села Паволче и Челопек изпратиха мартеници за българските деца в Брюксел. Те сами са усукали бял и червен конец в къщата-музей "Баба Илийца" в Челопек, която за целта се превърна в работилница на Баба Марта. Само естествени материали са използвани, каза ръководителят на Мемориален комплекс "Ботев път"-Враца Росица Кузманова. 40 български деца, живеещи в белгийската столица, ще се закичат с мартеници, изработени от техни връстници в село Челопек. Пратката ще стигне до тях със съдействието на народни представители и български евродепутати. Освен традиционните пожелания за здраве и щастие, мартениците ще носят и посланието българските деца да не забравят България и да я обичат, защото тя е тяхната родина.

Утре - 10 февруари, от 7:00 ч. до 18:00 ч. ще се ограничи движението по лявото платно на АМ "Хемус" от км 36 до км 37 в посока София, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Съоръжението между тунелите "Витиня" и "Топли дол" ще бъде използвано за заснемането на български филм. Движението ще се осъществява двупосочно в платното в посока Варна.

Православната църква почита паметта на св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски, утре, 10 февруари. Тържествена света Литургия ще бъде отслужена от 9 часа в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин от Белоградчишки епископ Поликарп. Частица от светите мощи и чудотворна икона на светеца ще бъдат изложени по време на богослужението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08