Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 февруари 2016 година

Участъкът от булеварда във Видин, където 18-годишно момиче загина при катастрофа
Снимка: Полина Тодорова
3 тежки катастрофи с две жертви станаха за по-малко от 24 часа във Видинско. Тази сутрин при катастрофа между два леки автомобила във Видин е загинала 51-годишна жителка на областния град, управлявала един от автомобилите. Инцидентът е станал на изхода на гр.Видин, в района на надлез над жп линия, явяващ се продължение на ул. Широка в посока път ІІ-12 (Видин-Брегово). Това е третата тежка катастрофа, станала на територията на област Видин за по-малко от 24 часа. Вчера около 18.30 часа на главен път Е-79, между Видин и Димово, лек автомобил, при движение с несъобразена скорост, е навлязъл в лентата за насрещното движение и е блъснал насрещно идващия автомобил. Пострадал е пътник от първата кола - 36-годишен видинчанин. Малко по късно около 21.20 часа във Видин лек автомобил, управляван от 18-годишен младеж при движение с несъобразена скорост се е блъснал в метален електрически стълб. При сблъсъка тежко е пострадала спътничката му - също на 18 години, която е починала малко по-късно в болницата.


Намаление на криминаланалната престъпност и ръст на икономическата отчита полицията във Видин за 2015 година. На отчета на Областната дирекция на МВР във Видин присъства директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски. Преобладаващите икономически престъпления са в горското стопанство, каза директорът на Областната дирекция на МВР  старши комисар Константин Джунински:

"Нивото на криминалата престъпност в област Видин бележи спад с 4,68% спрямо 2014 година. По линия на икономическата престъпност се наблюдава ръст от 44, 31%, дължащ се основно на увеличение на престъпленията в горското стопанство. По линия на криминалната престъпсност са разкрити 525 престъпления спрямо 459 през 2014 година.  По линия на икономическата разкритите престъпления са 76 спрямо 50."
Намаление бележат кражбите, но се увеличават измамите, като сред тях преобладават телефонните.

Областният експертен съвет по устройство на територията във Видин одобри проект за изграждане на 110-киловолтов електропровод. Решението за това бе гласувано на заседание, под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков. Трасето на новата въздушна линия e с дължина над 19 км и е разположено в землищата на селата Арчар, Държаница, Гайтанци, Цар Симеоново, Жеглица и гр. Дунавци. Експерти от дружеството представиха проекта, като обясниха, че целта е да се осигури резервно захранване, за да се избегне изключването на двата електропровода в района при възникване на аварии или извършване на реконструкция и профилактика. Новата въздушна линия ще бъде изградена на 30 метра отстояние и успоредно на съществуващия електропровод.

Силната буря вчера събори два електрически стълба на главното шосе в село Горна Бела речка, община Вършец. В момента екипи на електроразпределителното дружество поставят стълбовете, каза кметът Божидар Василев:

"Изпратиха екипа. Аз стоях там, че жиците бяха на пътя, за да пазя да не мине някой човек. Около два часа и половина съм стоял като дежурен полицай, защото хората от енергото имаха и други аварии. Дойдоха, подрязаха жиците. Снощи пуснаха тока към 18.30 часа и днес слагат новите стълбове."

Електрозахранването е възстановено в населените места от област Монтана, където вчера стотици останаха без електричество заради аварии, предизвикани от силния вятър, съобщи Първолета Митева от ЧЕЗ:
"В момента няма населени места на територията на област Монтана без електрозахранване. По справка снощи в Берковица, в 20:46 е възстановено и последното електрозахранване, с което е имало проблем и във Вършец, в 21:15 са били последните възстановявания в община Вършец."
Скъсани от силния вятър проводници е имало на места. Живеещите в някои села и в общинските центрове в общините Берковица, Вършец, Върчедръм и Монтана бяха без ток в сряда. Средната скорост на вятъра в Монтанско стигна 70-72 км в час с пориви дори до 90 км/час, казаха от метеорологичната служба.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо - 2016". Тя отдели специално внимание на щанда на Община Враца, където бе посрещната от кмета на града Калин Каменов. Министър Ангелкова пожела успех на врачани в представянето на международното туристическо изложение. Акцент в участието на Враца на тазгодишното издание на международната борса са три знакови юбилейни годишнини за града - 140 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета, 70 години от провеждането на Националния туристически поход "Козлодуй-Околчица" и 30 години от откриването на втората част от Рогозенското съкровище.

Започна приемът на заявления на кандидати за приемни семейства по проект "Приеми ме 2015" в община Видин. Документите се подават в сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, на ул. "Княз Борис I" № 25 А,  на първия етаж. Повече информация е публикувана и на сайта на Видинската община, от там посочват, че двама социални работници,  ще осъществяват дейностите по предоставяне на социалната услуга - набиране, оценяване и обучение на кандидатите за приемни родители.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявява процедура за избор на членове на Съвета на децата от областите Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, София област, Шумен, Ямбол и на деца от уязвими групи. Промяната в състава се налага поради навършване на 18 години или изтичане на 2-годишния мандат на част от членовете на Съвета. За членове на Съвета могат да кандидатстват деца на възраст от 7 до 17 години, записани в редовна форма на обучение, които притежават креативност; организаторски умения, да мотивират и обединяват връсниците си за определени каузи или събития; да могат да изразяват и защитават общото мнение. За целта е необходимо в срок до 31.03.2016 г. всеки кандидат да изпрати автобиография и мотивационно писмо на e-mail: petya.dimitrova@sacp.government.bg или tsvetelina.tsvetanova@sacp.government.bg. Информация за условията и процедурата за избор можете да намерите на сайта на ДАЗД.

Драстично намаляват учениците в област Монтана. С 236 по-малко са завършили първия учебен срок. Това е двойно повече от миналата година, отчетоха от Регионалния инспекторат по образование.
 
13 779 ученици са започнали настоящата учебна година в област Монтана. 236 ученика не са завършили първия учебен срок, съобщи началникът на инспектората по образование в Монтана Трайка Трайкова. Това прави малко повече от 11 паралелки, което е двойно повече от първия срок на миналата година Тревожната тенденция за намаляване на учениците от годините продължава да се задълбочава. С 400 са намалели учениците в региона сега спрямо учебната 2014/2015 година. От 236-те напуснали през първия срок, най-голям е процента на заминали с родителите си в чужбина, отчете Трайкова.

Възстановява се безплатния транспорт на учениците в Берковица, който беше прекъснат през последните четири години. Това е линия, която тръгва от крайните квартали "Беговица" и "Заряница" към всички училища и детски градини. Каза за радио Видин кметът Милчо Доцов:
"В същото време се възстановява и градската линия от Беговица към болницата, където име няколко предприятия, както и линия от спирката на кв. Раковица към града. За учениците я пускаме днес. За гражданите все още се уточнява цената на билета. За нашите деца Общината поема цената на транспорта и това е част от социалната ни политика."
Окръжен съд в Монтана призна за виновен подсъдимия Александър Василев, обвинен за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6 във връзка с чл. 115 от НК и му наложи наказание 18 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.  Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура - Монтана обвинителен акт срещу Александър Василев за убийството на Красимир Милчев Горанов, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин през октомври 2014 -та година.
В отворено писмо до представителите на държавната и местна власт духовници от християнската общност във Видин се обявяват срещу решение на правителството за пренасочване на средства, които първоначално са били предвидени за инфраструктурни проекти в региона. Писмото, което е разпространено и до медиите, е от името на йеромонах Максим, представител на православната общност, католически свещеник Пламен Генчев и представители на протестантската църква. Визират се  модернизацията на жп линията Видин-София, която няма да се изпълнява, както и отпадането на проекта за високоскоростен път Ботевград-Видин от приоритетните по програма "Транспорт". В писмото се посочва, че християнският мироглед, съвест и  морал са задължение за активна позиция по отношение на процесите в обществото.

Седем представители на Пчеларско дружество "Нектар" Мездра изложиха своите продукти на днешното изложение. Около 30 са членовете на дружеството, съобщи председателят Иван Братинов. Според него миналата година  е била благоприятна за пчеларите.

Стоян Николов - Торлака представи „Автономията ????” в Монтана. За представянето на романа той напълни залата в Регионалната библиотека "Гео Милев".
Заглавието се ражда, когато, контактувайки с хора от своя край, авторът вижда тяхната обезнадежденост от централната власт и желанието им да бъдем автономни, каза по време на представянето авторът. Неговото разбиране е, че можем да бъдем автономни и като дух, поведение и мислене.

Фенери с любовни послания се издигнаха над река Дунав. Деца от Видин ги пуснаха от градския плаж. Учениците участваха вчера в базар за ръчно изработени валентинки, организиран от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин по случай Деня на влюбените. "Учениците, изготвили най-оригиналните картички, бяха наградени със светещи фенери и написаха любовни послания", каза за Радио ВИДИН Наталия Милкова психолог в РЗИ.

Посланията, които написаха децата, бяха разнообразни, и посветени на празника:

"Аз написах "Радост"... "Всичко е любов."... "Обичам те!"... Аз написах "Щастие" и "Бъди с човека, когото обичаш."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15