Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" гостуват участниците във февруарския литературен салон на читалище "Цвят"- "Наздравици за виното и любовта"

Наздравици за виното и любовта

13
Снимка: Ваня Минева


Ден преди 14 февруари, когато умеещите да празнуват живота ще съберат в едно два прекрасни празника- празника на любовта Свети Валентин и празника на виното Свети Трифон, в "Калейдоскоп" си говорим за любовта и виното. За хората, които знаят как да празнуват живота, е цялото ни внимание днес, когато в нашия Северозападен сборник с истории за живота, ще запишем една шарена страничка със стихове на видински поети. Те вече поднесоха своя празничен поетичен букет в сряда, по време на поредния литературен салон, който бе наречен "Наздравици за виното и любовта". Към тях прибавяме балади, които в музика и рими възпяват радостта от споделената любов, терзанията на непризналите чувствата си влюбени, гордото страдание на самотно обичащите и въобще музика за всички земни и небесни измерения на понятието любов...

Започваме с едно мъжко признание на Росен Василев и една безсмъртна песен-плач от женското сърце на Катя Филипова.

Литературен салон Наздравици за виното и любовта, Снимка: Читалище ЦвятИскам винаги да те усещам до сърцето си.
Ти си ми по-близка от стиховете на всички поети.
Сърцето ми не познава друга орбита,
ти си слънцето, около което полита.
Слизам ли- ти ме викаш нагоре,
тръгна ли- предчувствам висотата на звездите.
Бъди все така до мене,
твойта близост ми е необходима-
тя е път сред съмнения, топлина сред зима.
Бъди...
Самотата ме тревожи като сянка на обесен.
Самичък човек не може да сътвори ни дом, ни песен.

Слушаме днес "Наздравици за виното и любовта" от поети на различна възраст, които споделят свои творби, посветени на обичането, като състояние на духа. Най-младият сред тях е едно красиво момиче. Тя се казва Мария Капелова и нейните предчувствия за любов носят чистотата на детската игра, стихове, посветени на самата възможност да обичаш- някого, нещо, целия свят...

Какво определение на това магическо усещане дава Десислава Вълова? Преосмисляме ли усещането за любов през различните етапи на нашия живот, питам Диана Сиракова- един от организаторите на февруарския литературен салон. Намери ли "вълшебното цвете, дето прави добри чудеса", поетесата Колетка Павлова? Остава ли рани в душата непреживяната любов- отговор по пътеката на една сълза изпраща поетът Ненчо Славчев.

Литературен салон Наздравици за виното и любовта, Снимка: Ваня Минева

"Няма късни признания, любовта просто е в нас", казва Катерина Ненчева.

"Колкото повече обичаш, толкова повече любов ти остава", признава поетът Ваньо Стойков.

В празничния литературен салон прозвучаха стихове на поети, гостували през годините на видинското читалище "Цвят" и Дружеството на писателите от крайдунавския град, както и образци на българската любовна лирика от различни периоди- от времето на Иван Вазов до днешни дни. Представиха ги момичетата от литературен клуб "Иван Деспотов".


Литературен салон Наздравици за виното и любовта, Снимка: Ваня МиневаПръстен (Веселин Ханчев)
За твойто тихо идване, което
все още в мен отеква като гръм,
за даденото и назад невзето,
за прошката, че с теб съм и не съм,
за думите, понякога спестени,
за ласките, които не спести,
за силата, която вля у мене,
когато беше най-безсилна ти,
за туй, че бе на мое име кръстен
и твоя лош, и твоя хубав час,
на твоя малък пръст наместо пръстен
горещите си устни слагам аз.

Литературен салон Наздравици за виното и любовта, Снимка: Ваня МиневаКой ще каже какво е любов?

Да попитаме тълковния речник! Ето какво пише там: Чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство. Майчина любов. Синовна любов. Любов към родината. Любовта между хората. Съпружеска любов. И още: Склонност, пристрастие, предпочитание, привързаност към нещо: към музиката, към природата, към поезията...

А според Библията: "Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправдата не се радва, а се радва на истината; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада..." (БИБЛИЯ, НОВИЯ ЗАВЕТ: 1-во Коринтяни 13 глава) Лаконично е определението на Марк Твен: "Любовта е неустоимо желание да бъдеш неустоимо желан."

Литературен салон Наздравици за виното и любовта, Снимка: Читалище Цвят

Кой ще каже какво е любов (Георги Джагаров)
Кой ще каже какво е любов, кой ще каже какво е,
дали шум на море или дъх на планинско усое
или среща случайна край някоя градска пияца
или нежна прегръдка сред бавния ритъм на танца.
Ти не питай, мълчи, както аз ще мълча в полуздрача,
ще те милвам насън и в съня си за тебе ще плача.
Може сам да остана отритнат, забравен, бездомен,
но за мене ти няма, не ще се превърнеш на спомен
Ти ще бъдеш все същата, с тези очи, с тези длани,
с тези тъмни коси от жарава и сняг изтъкани.
Само аз ще изчезвам в нощта, в тишината, в безкрая,
без да зная защо и какво е любов, без да зная.

С надеждата, че днес в "Калейдоскоп" нахранихме с трохички поезия Птицата на младостта, която живее във всеки от нас, уважаеми слушатели, ви казваме:

"Приятна съботна вечер!" Ние сме Ваня Минева и Силви Сливенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50