Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" лятното часово време

В неделя местим стрелките с час напред

Снимка: БГНЕС
Тази неделя, 27 март, преминаваме към лятното часово време. Това означава, че в 3 часа трябва да преместим часовниците с един час напред и съответно, че ще спим с 60 минути по-малко.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. Оттогава до 1996 година лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март или първата на април и продължава до 0 часа на последната неделя на септември или първата на октомври. Идеята, както навсякъде, където тази система е въведена, е намаляване на разходите за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври. От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.

През последните години започва дебат за ползите и вредите от лятното часово време. То има както предимства, така и недостатъци, смятат видинчани:

"Лятното часово време трябва да се отмени, защото ние възрастните малко трудно се адаптираме, а пък младите- още по-трудно. Некомфортно ми се отразява... Не бих могла точно да кажа, има някаква реакция на организма. Но засега, като че ли с него е по-добре, защото много по-рано се става, денят е по-дълъг и някак си свикнахме с това. Аз лично го приемам... Съгласен съм да се отмени, защото сме свикнали по старото и сега една седмица и повече, докато... Старите хора не могат да го понасят много.
Аз съм категорично за възстановяване на астрономическото време. Промяната ми се отразява негативно... Ти като свикнеш обеда, вечерята всичко... казвам на жената ще обядваме в 13 часа, за да бъде 12 часа... На мен ми се струва, че това създава някакъв стрес в организма, а никаква полза няма. Нали уж икономия от гориво, аз не виждам такова нещо... Безразлично ми е дали ще бъде с час напред или с час назад..."

Красимир Михайлов, областен координатор на Гражданско движение Днес за Видин
Тази пролет отмяна на системата и целогодишно запазване на астрономическото време поиска Гражданско движение ДНЕС. Организацията внесе в правителството официално писмо, с което настоява постановлението на Министерския съвет, въвеждащо лятното часово време, да бъде отменено. Няколко са аргументите в подкрепа на искането, каза областният координатор на организацията във Видин Красимир Михайлов:

"В самия Европейски съюз в момента тече дискусия по темата. На 29 октомври 2015 година в Европейския парламент се проведе дебат, при който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че смяната на времето е неадекватна за времето ни мярка, която трябва да бъде отменена. Друг мотив е аргументът, че икономическият ефект от смяната на часовото време е много съмнителен или минимален. В същото време вредите за хората и икономиката са многобройни и практически неоценими. Проучване на 9 европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с редица заболявания, поради стрес от нарушаване на биологичния ритъм на организма на хората. А разходите в ЕС за медикаменти и други средства за справяне с последствията са в размер на 131 милиарда евро годишно. В България проучванията са епизодични, но предвид факта, че страната ни е сочена като най-бедна в рамките на ЕС, трябва да оценим живота на нашите сънародници като особено труден, което значи живот с повече стрес. Аз лично не познавам човек, който да не смята, че тази вредна практика трябва да се премахне. Спестените жълти стотинки от потребление на ел. енергия на глава от населението годишно, които се равняват на 60 стотинки до 1 лев, което е смешно, не могат да бъдат аргумент за запазването на тази мярка. Доказано е, че в периодите около смяната на часовете се увеличава броят на нещастните случаи, трудовите злополуки, инфарктите, самоубийствата и други..."

Д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар и асистент в Медицинския университет на Софийския университет Св. Климент Охридски


Вреди ли смяната на времето на здравето ни, попитахме д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар и асистент в Медицинския университет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Според някои проучвания това води до повече случаи на инфаркт, на инциденти, като пътнотранспортни произшествия и т. н. Мисля, че трябва да мине определен период от време, през който самите ние да се аклиматизираме към това по-ранно ставане, т.е. да си настроим биологичния часовник. Според мен и според науката, няма пряка връзка, категорично доказана, между смяната на часовото време и по-голяма заболеваемост от сърдечносъдови заболявания или каквото и да било друго", каза лекарят.

Въпросът за адаптацията към лятното часово време е индивидуален. Обикновено тя продължава няколко дни. А за да се справим по-лесно, д-р Мушанов препоръча пълноценна почивка и правилно хранене:

"В крайна сметка трябва да си почиваме повече, да се храним нормално, да не злоупотребяваме с алкохол и някои вредни храни. Тогава мисля, че всичко ще бъде наред."

Независимо от всички аргументи "за" и "против", у нас системата на въртенето на стрелките остава в сила и тази неделя ще я приложим за 37-ма поредна година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50