Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дари празник на баба и дядо

Снимка: Радио ВИДИН

Омбудсманът Мая Манолова даде старт на Националната дарителска кампания "Великден за всеки"- "Дари празник на баба и дядо", която се провежда под неин патронаж. Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери- тези възрастни хора, чиято пенсия е малко над минимума от 300 лв. и по тази причина не могат да получат надбавката от 40 лв., която правителството отпуска за празника. Идеята възникна след като Снежи Кежева от Плевен писа до омбудсмана във Фейсбук. Жената се оплака в писмото си, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1 лев максимума от 300 лева.

"Същата история с подобна драма на пенсионери се повтори във всяка една от моите изнесени приемни в страната. За пореден път си дадох сметка колко са отрудени, колко са бедстващи нашите родители- възрастните хора на България. Дадох си сметка също така, че всеки един работещ човек с добро сърце може да отдели от средствата си, за да подпомогне пенсионер за празника. Правителството намери начин и ще подпомогне за Великден 1 100 000 пенсионери, но винаги ще има един формален праг, над който хора, които също имат нужда, но получават с лев-два или малко повече отгоре, няма да получат тези толкова важни надбавки за християнския празник. Така се роди и идеята за кампанията. С набраните средства ще бъдат закупени ваучери, които ще бъдат раздадени на пенсионерите, ваучери, които важат за 5 000 магазина в цялата страна", обясни Мая Манолова.

Българският червен кръст е партньор на кампанията и координира дейностите по места.

"В цялата страна всеки може да дари с есемес на стойност 1 лев, освободен от ДДС, на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори. Средства се набират и по банкова сметка в СИБАНК- IBAN: BG03BUIB98885029906100 Банков код: BUIBBGSF, разкрита за целите на кампанията, с титуляр Български червен кръст. Изрично условие е, когато се даряват средства по банков път и когато се попълва платежно нареждане, да се посочи общината, за която се прави паричното дарение. Така всяка община ще знае с какъв паричен фонд разполага и тези средства ще отидат за пенсионерите от тази община. Това, което ние сме направили към този момент- разпространили сме цялата информация за кампанията във всички общини от областта с молба банковата сметка и краткият номер за дарения да станат достояние на повече хора и тази информация да бъде залепена във всеки един общински център, тъй като там минават и най-много хора. Чакаме указания да бъде сложена касичка за дарения в Български пощи, тъй като те също са партньор по кампанията", каза за Радио ВИДИН Цветелина Петрова, директор на БЧК- Видин.

Кампанията "Великден за всеки" набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко набрани пари по сметката. Разпределението на ваучерите ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове и със съдействието на местната власт.

"Приканвам всички председатели на клубовете на пенсионерите в област Видин да проявят инициативност относно събирането на средствата и правилното разпределение на ваучерите. Приканвам и всички, които имат възможност, всички млади хора, които работят, да кликнат на 1255 и да дарят левче, за да зарадват старите и самотни хора, които имат нужда от малко внимание. С това те няма да се нахранят, но ще почувстват обичта на младото поколение, ще почувстват грижата на държавата и ще изживеят един щастлив миг", обясни Малина Башлийска, председател на Областния съвет на "Съюза на пенсионерите 2004" във Видин.

За какво биха стигнали 20 лева, попитахме пенсионери, които не са получили великденски надбавки:

"Онзи ден в магазина видях голяма кутия със сладки, попитах момчето пред мен колко струва, а то ми отговори, че не е за мен- 20 лева е цената. Посмяхме се. Иначе какво може да си купя- козунаци, продукти за торта, може и някакво месо. Възрастните се възмущават, че са им малко парите, дори започнали да се бият за 40 лева надбавка. Трябва да се погледне по-реално на нещата- освен Великден е и 1 май и всеки иска малко по-различно да прекара този ден... Аз съм от пенсионерите, които няма да получат никаква надбавка, защото пенсията ми надвишава с 2 лева допустимото. Ако ми дадат ваучер за 20 лева, мога да си купя 10 яйца, два козунака, една лимонада и половин килограм агнешко. Но засега само ги гледам по витрините. Как да отделя от тази сиромашка пенсия, гледам и сълзи ми текат..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50