Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формално ли работят местните институции Община и Общински съвет

Снимка: Архив

В "Посоките на делника" говорим, формално ли работят местните институции Община и Общински съвет. Гледната точка е на политолози, настоящи и бивши председатели и заместник председатели на Общински съвети, и общински съветници.

"Критично ниски нива на прозрачност и отчетност в работата на институциите на местно ниво в мнозинството общини-областни центрове, регистрира Индексът на Местната система за почтеност - 2015. Видин е в дъното на класацията с най-слаби показатели за отчетност и почтеност. Това е изследване на Асоциация "Прозрачност без граници" и е за работата на предходните кметски екипи и администрация", каза пред Ани Цекова политологът Катя Христова.

Данните са събирани една година, били са готови преди местните избори, но не са ги оповестили тогава, за да не бъдат обвинени в опити за влияние.

Борислав Василев, заместник председател на Общинския съвет във Видин в предишния мандат"Контролът в предишния Общински съвет беше изключително занижен. Незнайно как в Правилника за работа на Общинския съвет се промъкна един текст, който отмени какъвто и да е контрол на законодателната над изпълнителната власт. Успя да се вкара един текст, в който отговорите на питанията към кмета биваха два вида- устни и писмени. Писмените отговори поставяха съветника, направил питането в невъзможност да развие питането на заседание на Общинския съвет. По този начин неговите мотиви за питането и самото питане нямаше как да станат известни на останалите съветници, на медиите и на гражданите. По този начин мръсотията се замиташе под килима, което не помагаше на никого. Нито на изпълнителната власт в лицето на кмета и администрацията, нито на работата на Общинския съвет, а най-вече от това страдаха гражданите и продължават да страдат, между другото, що се касае до Видин", коментира в студиото на Радио ВИДИН Борислав Василев, заместник председател на Общинския съвет в предишния мандат.

"Докато общинските съветници, някой, който не си е прочел Закона за местно самоуправление и местна власт, ги кара да подават писмено запитване по материал, който е внесен за разглеждане в ресорната комисия, аз ще продължа да твърдя, че работата на Община Видин е безкрайно непрозрачна. Освен това тя е и непродуктивна, и не е в полза на гражданите", заяви общинският съветник Росица Кирова.

Изследването на "Прозрачност без граници" сочи, че Видин е сред общините, които тепърва се очаква да развиват устойчива местна система на почтеност, стартирайки от ниски стойности на индекса 2,84. Кметската институция (3,06) е изправена пред сериозно предизвикателство да направи оценка на дефицита на добри практики, наследени от предходния мандат 2011 -2015 г. Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция "местен обществен посредник", както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

Монтана пък е сред общините, които показват относително добре изградена база на Местната система за почтеност, с индекс 3,21. Налице са добри показатели относно дейността на кмета (3,33) и надзора на местния Общински съвет (3,78) върху местната власт, като в тази връзка потенциалът на местната администрация (3,82) за по-ефективно функциониране следва да бъде допълнително развит.

"Ние си вършиме работата и мисля, че добре я вършим и фактът, че има приемственост, и че кметският екип е същият, това е оценка на гражданите. Това веднага излиза и в проучванията- дали ще бъде прозрачност, дали ще бъде икономическа среда. Те, ако хората живеят зле и в информационно затъмнение, няма да ни преизберат", каза Иво Иванов, председател на Общинския съвет в Монтана.

Целия разговор по темата чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30