Минералният извор в Сланотрън- думи много, дела никакви

Снимка: Радио ВИДИН

Защо все говорим, че изворът във видинското село Сланотрън ще се разработи, а досега нищо не е направено? Това е темата в "Посоките на делника", а гледната точка е на народни представители, общински съветници, граждански движения и хидролози.  

По думите на Вили Лилков, народен представител от Реформаторския блок, е изготвена "пътна карта" за предварително проучване на находището на минералната вода в Сланотрън.

"Имаше среща при областния управител на Видин, на която участваха хидрологът проф. Пенчев от Минно-геоложкия университет и Величко Величков, изпълнителен директор на Националната асоциация за подземни води. Това, което се поиска от областния управител от тях, е да се направи една "пътна карта", т.е. описание на необходимите стъпки, които би трябвало Община Видин да предприеме, за да се стигне до получаването на разрешение за експлоатация, или изобщо за някакви по-директни дейности и водовземане от находището. Това находище в момента не съществува в списъка на минералните находища на МОСВ. Вчера получихме- и аз, и областният управител Момчил Станков, т.нар. пътна карта, която предвижда определени стъпки, за да може да бъде категоризирано това находище като държавно или публична общинска собственост. За да дойде инвеститор, а дори и държавата да инвестира, тя трябва да знае базовите параметри на находището и евентуално какви ще бъдат ползите от всичко това. Проучването на находищата във Видинско ще отнеме няколко месеца и дори областният управител пое ангажимент да осигури финансиране", съобщи в ефира на Радио Видин Вили Лилков.

Величко Кирилов и Красимир Михайлов (от ляво на дясно)"Когато през 1959 година разкриват двата извора, една година по-късно вече има изградени две минерални бани. Как експедитивно са могли да действат и колко време ние сега протакаме, при положение че технологиите са светлинни години напреднали. В България няма друго място, където има точно този тип вода. Разработването на минералния извор освен пряка и косвена полза може да извлече, но знаем, че за това са необходими доста усилия. Засега държавата не поема никакви сериозни ангажименти. Всичко е в ръцете на държавното управление и на общинското, като инициатор. Искаме да вярваме, че това не е поредната предизборна кампания, а едно искрено намерение от управляващите наистина да помогнат", каза единият от гостите в студиото- Красимир Михайлов от гражданско движение ДНЕС.

"Ние продължаваме да очакваме една кръгла маса по въпроса- експерти както от Видин, така и от София. Виждаме, че има някакво раздвижване и в общинското ръководство, но само с това няма да стане. Очакваме реални дела. Без помощта на държавата нищо няма да стане", коментира в студиото Величко Кирилов, общински съвет от БСП.

"Проблемът технологично е трудно решим поради изключителната сероносимост на водата. Предстои обаче среща на кмета на Видин с хидроспециалисти, строители, лекари, които да ни подскажат най-доброто решение, за да можем ние да търсим вече формалното решение на въпроса. То се състои в това, държавата и Общината да стартират съответните процедури по концесиониране на тези води и търсене на инвеститор. Искаме да направим един съвременен център за лечение. По предварителни оценки става въпрос за около 15 милиона лева", каза преди дни на пресконференция Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ.

"Информацията и познанията за потенциала на това находище са ясни и достатъчни, за да се предприеме сериозен проект за тяхното разкриване и за оползотворяване по технологии, които ще предпазят и околната среда и ще осигурят всички възможни облаги", подчерта в ефира проф. Костадин Щерев, водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебните ресурси в България. Всъщност, последното засега проучване на находището е през 1991 година и е негово дело.

Още по темата за минералния извор в Сланотрън чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Пенсиите- изгубени между два... фонда

От есента на 2021 година частните пенсионни фондове започват да плащат така наречените втори пенсии . Първите, които ще ги получат, са жените, родени през 1960-та година, които след 2 години ще навършат възраст за пенсиониране. Общо 3 700 000 българи имат партиди в Универсалните пенсионни фондове, а социалният министър Бисер Петков представи..

публикувано на 19.11.19 в 12:21

Близо 40% от българите живеят в енергийна бедност

Близо 39,2% от българите не успяват да отопляват комфортно домовете си през зимата, по данни на Европейската обсерватория за енергийна бедност. Делът от населението, което не може да поддържа домовете си достатъчно топли е най-високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за  домакинствата, които не могат да си позволят охлаждане..

публикувано на 18.11.19 в 15:10

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55