Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералният извор в Сланотрън- думи много, дела никакви

Снимка: Радио ВИДИН

Защо все говорим, че изворът във видинското село Сланотрън ще се разработи, а досега нищо не е направено? Това е темата в "Посоките на делника", а гледната точка е на народни представители, общински съветници, граждански движения и хидролози.  

По думите на Вили Лилков, народен представител от Реформаторския блок, е изготвена "пътна карта" за предварително проучване на находището на минералната вода в Сланотрън.

"Имаше среща при областния управител на Видин, на която участваха хидрологът проф. Пенчев от Минно-геоложкия университет и Величко Величков, изпълнителен директор на Националната асоциация за подземни води. Това, което се поиска от областния управител от тях, е да се направи една "пътна карта", т.е. описание на необходимите стъпки, които би трябвало Община Видин да предприеме, за да се стигне до получаването на разрешение за експлоатация, или изобщо за някакви по-директни дейности и водовземане от находището. Това находище в момента не съществува в списъка на минералните находища на МОСВ. Вчера получихме- и аз, и областният управител Момчил Станков, т.нар. пътна карта, която предвижда определени стъпки, за да може да бъде категоризирано това находище като държавно или публична общинска собственост. За да дойде инвеститор, а дори и държавата да инвестира, тя трябва да знае базовите параметри на находището и евентуално какви ще бъдат ползите от всичко това. Проучването на находищата във Видинско ще отнеме няколко месеца и дори областният управител пое ангажимент да осигури финансиране", съобщи в ефира на Радио Видин Вили Лилков.

Величко Кирилов и Красимир Михайлов (от ляво на дясно)"Когато през 1959 година разкриват двата извора, една година по-късно вече има изградени две минерални бани. Как експедитивно са могли да действат и колко време ние сега протакаме, при положение че технологиите са светлинни години напреднали. В България няма друго място, където има точно този тип вода. Разработването на минералния извор освен пряка и косвена полза може да извлече, но знаем, че за това са необходими доста усилия. Засега държавата не поема никакви сериозни ангажименти. Всичко е в ръцете на държавното управление и на общинското, като инициатор. Искаме да вярваме, че това не е поредната предизборна кампания, а едно искрено намерение от управляващите наистина да помогнат", каза единият от гостите в студиото- Красимир Михайлов от гражданско движение ДНЕС.

"Ние продължаваме да очакваме една кръгла маса по въпроса- експерти както от Видин, така и от София. Виждаме, че има някакво раздвижване и в общинското ръководство, но само с това няма да стане. Очакваме реални дела. Без помощта на държавата нищо няма да стане", коментира в студиото Величко Кирилов, общински съвет от БСП.

"Проблемът технологично е трудно решим поради изключителната сероносимост на водата. Предстои обаче среща на кмета на Видин с хидроспециалисти, строители, лекари, които да ни подскажат най-доброто решение, за да можем ние да търсим вече формалното решение на въпроса. То се състои в това, държавата и Общината да стартират съответните процедури по концесиониране на тези води и търсене на инвеститор. Искаме да направим един съвременен център за лечение. По предварителни оценки става въпрос за около 15 милиона лева", каза преди дни на пресконференция Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ.

"Информацията и познанията за потенциала на това находище са ясни и достатъчни, за да се предприеме сериозен проект за тяхното разкриване и за оползотворяване по технологии, които ще предпазят и околната среда и ще осигурят всички възможни облаги", подчерта в ефира проф. Костадин Щерев, водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебните ресурси в България. Всъщност, последното засега проучване на находището е през 1991 година и е негово дело.

Още по темата за минералния извор в Сланотрън чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30