Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Симона да стигне звездите

Симона Лилова от видинската ПМГ "Екзарх Антим I" за втори път печели право на обучение в научно-образователния космически център на NASA в Измир, но за втори път не може да замине...

4
Снимка: Симона Лилова, Личен архив


"Да стигнеш звездите, когато си на земята, това е наградата за победителите в конкурса за есе, обявяван всяка година от научно-образователния космически център на NASA- СПЕЙС КАМП, разположен в Измир, Турция, който работи по обучителни програми, разработени от американски космически специалисти", казва Валентина Велева, учител по физика и астрономия във видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Нейната ученичка Симона Лилова за втори път печели право на участие, но за съжаление нейното семейство не може да осигури сумата за пътуване.

Програмите в СПЕЙС КАМП са със 7-дневна продължителност, провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 години, с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите. Центърът предлага изпълнена със знания и емоции програма, която стимулира участниците за преследване на кариера в областта на науката и технологиите.

Валентина Велева и Симона Лилова"Симона е в 9 клас. За нея това е последна възможност, защото е на прага на възрастовата граница. Тя мечтае да стане авиоинженер. Интересува се от всичко за Космоса. Нейните есета две години по ред й носят правото да участва в обучението, но сумата от 1200 долара е непосилна за нейното семейство", обяснява със свито сърце Валентина Велева.

"Би ми било много интересно, ако можеше да отида. Като малка си мечтаех да стана космонавт. Сега това ми се струва невъзможно. Едва ли някога ще стана космонавт. Но поне да опитам, да почувствам какво би било, ако можеше да съм в тази професия, да се докосна до нея...", споделя Симона.

Гледам слабичкото източено момиченце и ме хваща срам. До къде стигнахме... На 15 години децата да се отказват от мечтите си не защото са преценили, че искат нещо друго, а защото нямаме пари да ги подкрепим...

Снимка"Вярвам, че във Видин ще се намерят хора със сърца и с възможности, заедно с които да помогнем на Симона да направи още една крачка към мечтата си", казва Валя. А може би, ако помогнем на това будно дете да постигне тази мечта- да влезе в научно-образователния космически център на NASA в Измир, ще му върнем и вярата, че голямата му мечта- някога да се занимава с астрономия и космонавтика, също е постижима?

"Да, зная, че е необичайно да се търси помощ за обучение. Но все пак ми се иска да вярвам, че ще успеем да съберем средставата и да дадем шанс на един талант да се развива. Това е молбата ми към нашите съграждани- да помогнем на Симона да стигне звездите. Половината от сумата трябва да бъде внесена до края на месец май", обяснява Валя.

Открита е банкова сметка за Симона:
ТЪРГОВСКА БАНКА Д КЛОН ВИДИН
IBAN: BG58DEMI92403100046085
BIC: DEMIBGGSF, КАТО ОСНОВАНИЕ: Симона Лилова.

Пари може да се дарят и в училището- срещу което благодетелите ще получат договор за дарение и разписка за подарената сума.

Вярвам и се надявам скоро да кажем: "Успешен полет, Симона!"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29