Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровен разговор за значимостта на 24 май


В "Посоките на делника" говорим, какво е това да имаш хилядолетна просвета и какво е това да имаш общонационален празник. И достатъчно уважение ли получават учителите от обществото.


Гост в студиото на Радио Видин е Венцислав Станев, директор на най-старото видинско училище - "Цар Симеон Велики". На този пост е от 2002 година, а има повече от четвърт век стаж като педагог.

"Хубаво е да посрещаш 24 май, приятно е...Знам, че ще срещна хора, които ще споделят моите усещания. Чувството е много приятно, настроението е приповдигнато. Празникът през годините обаче е различен, защото ние се променяме, усещането се променя. По някой път към по-хубаво, понякога не така, както на мен би ми се искало...Има колеги, които наистина вдъхновяват учениците, но човек не трябва да бъде непременно учител, за да чувства 24 май като свой празник.

Реформи в образованието трябва да има, защото не може да не се променяме, средата в която живеем е променена. Ако не се променим, просто ще изостанем, няма да има връзка между нас и младите поколения, и тогава вече ще стане страшно. Има някои неща, които ако не ги променим, ще пострадаме. Говоря за излишно пребиваване на учениците в училището, придобиване на знания и умения, които не са им необходими. Може би ще ги направим по-умни, но не значи, че ще ги направим по-успешни. Призовавам на днешния ден да не подценяваме толкова много младото поколение, те просто ще успеят!

СнимкаМаксимата, която спазвам през годините е: "Да правя каквото трябва, пък да става каквото ще!" и общо взето се опитвам да не правя на другите това, което не бих искал да ми направят на мен. Опитваме се да вдъхнем на учениците си вяра, че могат. Не бих искал с това клеймо, което са ни залепили, че сме Северозападнала България, че не можем, че не ставаме...Имаме прекрасни неща- река, за която хората мечтаят, парк, за който хората мечтаят, град с история, за която хората мечтаят. Ние сме си виновни, че допускаме някой да се гаври с нас. Виновни сме, защото забравихме да искаме, забравихме да мечтаем, забравихме да настояваме и чакаме някой да ни посочи с пръст и да каже: "Те са най-нещастните". Аз казвам, че нашето училище е едно от най-хубавите в България. Позволих си дори когато бях в Ню Йорк в края на миналата година да кажа, че моят кабинет е по-хубав от всички кабинети, които видях там.

Дали учителите получават достатъчно уважение от обществото? Относително е. За разлика от много хора аз смятам, че учителите получаваме достатъчно уважение от хората, недостойно е финансирането. Това да имаш хилядолетна просвета и това да имаш общонационален празник е гордост и самочувствие, и вяра!", каза в ефира на Радио Видин Венцислав Станев.

24 май е празник-символ на родното, българското. Празник, който ни дава право да се гордеем, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат". Нека се гордеем с писмеността и културата си! И да не забравяме да пишем на български с нашата азбука! И никога да не забравяме за великото дело на светите братя Кирил и Методий!

Целия откровен разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30