Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юни 2016 година

Снимка: Полина Тодорова

Проливен дъжд валя за кратко във Видин. Над 8 л/кв. метър се изляха само за десет минути  ранния следобед.

По области, Видин е на пето място по размер на просрочените задължения в бюджета след Пазарджик, Смолян, Сливен и Перник, сочи анализ на финансовото състояние на общините за първите три месеца на годината. 197, 4 млн. лв. са просрочените задължения на общините в края на първото тримесечие от година.

За  област Видин общата сума е 14 329 738 лева. В сравнение със същия период на миналата година, има увеличение с близо 605 хиляди лева. За Враца задълженията в края на март са 4 691 069 лв. и за последната година са се увеличили с близо 758 хиляди лева. В края на първото тримесечие за област Монтана сумата на просрочените задължения е по-малко от 470 хиляди. За година те са намалели с 275 хиляди лева.

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и още петима, които бяха задържани с него при полицейска операция на 26 май. Сред тях е и синът на Чоков - Мартин. Според прокуратурата те са участвали в престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, на която ръководител е бил Ценко Чоков.

Нов обвинителен акт срещу бившия кмет на Видин Румен Видов е изготвен от Окръжната прокуратура и вече е внесен в съда. Обвиненията са за присвояване в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на Софийската  апелативна прокуратура. Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Видин, в края на мандата си през 2011 -та година за период от около четири месеца Видов е присвоил от общината близо пет милиона лева. Посочва се, че той е насочил без правно основание голяма част от общинския бюджет в полза на три фирми.

През март на първа инстанция Видов беше осъден по обвинение за присвояване на над 100 хиляди лева. На него, както и на бившия общински съветник Милена Миланова са  наложени наказания от по 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Председателят на Общински съвет - Видин Генади Велков получи наградата "Председател на общински съвет -2016", с която бе отличен от Асоциацията на българските градове.
Сред отличените представители на местната власт е и кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров. Той е награден в категорията "Успешно управление - малка община".  

Втори заместник-кмет, по финанси, има в общинската администрация в Козлодуй, съобщават от местната управа. Юрик Мартинов отговаря за строителство, еврофондове, общинското предприятие "Комунални дейности", а Цветанка Антонова ще се грижи за управлението на бюджета на общината. В нейния ресор са местни данъци и такси. Тя също има ангажимент с общинското предприятие, като основно ще се грижи за управлението на бюджета на „Комунални дейности”. С промените в ръководния екип на администрацията, се налагат и промени в Общинския съвет. На мястото на Цветанка Антонова общински съветник става Велислав Торбов. Рашо Първанов напуска ОбС по лични причини, а съветник става Любомир Йотов от Бутан.

Незадоволителни са оценките, получени на националното външно оценяване в 7 клас в област Монтана. Както и във Видин, по-притеснителни са резултатите по математика. Явилите се на изпит са 1083-ма, а получените слаби оценки са над 36%, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Трайка Трайкова.
Оценките по Български език и литература са съпоставими с резултатите от миналата година, каза още Трайка Трайкова.
"Броят на слабите оценки е 19,21% , а на отличните 1,56%"- съобщи Трайка Трайкова.

Безплатни здравни прегледи на възрастни хора започнаха в общините Мездра, Бойчиновци и Вършец. Инициативата е на Фондация "Помощ за благотворителността в България" и се провежда за втора поредна година. Над 200 души са преминали само за ден на преглед при специалист, каза Яна Рупчева от организаторите.
Целта на инициативата е да улесни достъпа до специалисти.

Медицинските специалист от софийска болница ще бъдат в Мизия и Белоградчик следващата седмица. Прегледите се финансират с близо 20 000 лева от фонд "Нашите родители", който набира средства изцяло от дарения.

Кметът на Видин Огнян Ценков проведе работна среща с кметовете и кметските наместници от общината. На нея бяха коментирани мерките за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания, както и проектните предложения по програмата за местни инициативи. На кметовете и кметските наместници бяха раздадени материали с най-важните инструкции за безопасност, за да информират населението и да бъдат предотвратени евентуални палежи. Старши инспектор инж. Филип Филипов от група "Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност" при Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" запозна присъстващите със изискванията за допускане на земеделска техника в жътвена кампания - документ, който трябва да бъде представен в кметствата, за да се разреши започването на работата с техника, която е преминала контролни прегледи.  Видинският кмет Огнян Ценков предложи да се създадат групи във всяко селище, които да осъществяват превенция и гасене на пожари. Кметовете и кметските наместници са длъжни веднага да сигнализират при възникнали проблеми по време на кампанията.

Изложба "Десталинизацията - дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)" беше открита във Враца. Експозицията е съвместна инициатива на Комисията по досиетата, Държавна агенция "Архиви" и Общината.  Всеки посетител може да види уникални, малко известни документи, фотографии и кинокадри на събитията от 50-те и 60-те години на ХХ век, проследяващи процеса не само в България, но и в Източна Европа.  Изложбата е  подредена в Синя зала на Младежкия дом в града и ще остане там до 20 юни.  Издадени от Комисията по досиетата документални сборници ще бъдат дарени на Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца, за да се ползват от граждани, журналисти и проучватели, допълват от Общината.

Над 400 бяха участниците в единадесетото издание на Националния фолклорен събор "Де е българското", който се проведе на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край Мездра. Посетители от цяла България се събраха в района на Искърското дефиле, водени от обичта си към българския фолклор и красивата природа. Участниците бяха от 4-5-годишни деца до над 80-годишни самодейни изпълнители. Най-възрастният от тях беше Георги Димитров от село Лик, майстор на изпълнението с окарина.

Сдружение "Искърско дефиле" връчи своята традиционна награда "За родолюбие" на режисьора от Мездра Искрен Красимиров, станал в последните години популярен с филмите си за Мездра, Христо Ботев и Софроний Врачански и създател на проекта "Незабравимата България" за популяризиране на българските национални герои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30