Социална кухня към видински храм се нуждае от помощ

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Социалната кухня към катедралния храм "Свети Димитър" във Видин се нуждае от помощ, за да съществува. Тя започва да действа преди 7 години и до този момент не е спирала да работи, разказва епископ Поликарп:

"Много хора са съдействали, за да може тази кухня да работи. До края на месец май Ротари клуб помагаше за храната, но оттук нататък всичко остава в ръководството на катедралния храм. В началото, когато започнахме да храним нуждаещите се, те бяха около 30-35 души. После достигнаха над 90 до 100 човека, в момента са около 60. И наистина ще бъде грях да оставим тези хора гладни и жадни. Общата сума, която е необходима за едно готвене е около 70 лева. Храната се раздава в почивните дни. Много често има хора, които се срамуват да си вземат от храната, но в това няма нищо срамно."

От срамежливите е 78-годишният дядо Кольо от Видин. Казва, че навремето е бил "величие" в града, хората го познават и за това се притеснява да взима храна от социалната кухня към храма.

"Ако отида да си взема храна, ще ми се смеят, много приятели са ми казвали да отидем, но аз чувствам, че вече съм паднал на дъното, за да отида и да ме подиграват. Навремето хората не можеха без мен, а и им бях трън в очите."

Пред църквата "Свети Димитър" срещнах 30-годишната Елена. Тя е безработна и живее със съпруга си и двете им деца. Каза ми, че й помагат и с дрехи, храна дават за децата.

Всеки от вас, който иска да помогне на социалната кухня към катедралния храм "Свети Димитър", може да направи това като дари финансови средства или продукти. Защото благородната кауза променя пренебрегваните хора към по-добро.

Вижте още
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30

Община Димово отново работи със запорирани сметки

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен. "Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до..

публикувано на 11.07.19 в 15:46

Дуото Ангел Станков-Йосиф Радионов празнува 45 г. на сцена във Видин

С концерт цигулковото дуо Ангел Станков - Йосиф Радионов ще отбележи 45 години заедно на сцена.  Ангел Станков и Йосиф Радионов са носители на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в японския град Осака през 1993 година. Двамата са свирили на сцените на прочути концертни центрове, като..

публикувано на 10.07.19 в 07:10

Модерен свинекомплекс изграждат в село Дреновец

Има ли инвестиции в северозапада? Дори и малки, но ги има, а това води и до създаване на работни места. Пример за това е една предстояща инвестиция в село Дреновец в община Ружинци. Там се създава съвместна фирма с датски инвеститор Оле Андерсън. Ще бъде построена свинеферма. Модерна свинеферма. Тя ще е в бившия стопански двор. Наскоро кмета на..

публикувано на 09.07.19 в 18:21