Социална кухня към видински храм се нуждае от помощ

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Социалната кухня към катедралния храм "Свети Димитър" във Видин се нуждае от помощ, за да съществува. Тя започва да действа преди 7 години и до този момент не е спирала да работи, разказва епископ Поликарп:

"Много хора са съдействали, за да може тази кухня да работи. До края на месец май Ротари клуб помагаше за храната, но оттук нататък всичко остава в ръководството на катедралния храм. В началото, когато започнахме да храним нуждаещите се, те бяха около 30-35 души. После достигнаха над 90 до 100 човека, в момента са около 60. И наистина ще бъде грях да оставим тези хора гладни и жадни. Общата сума, която е необходима за едно готвене е около 70 лева. Храната се раздава в почивните дни. Много често има хора, които се срамуват да си вземат от храната, но в това няма нищо срамно."

От срамежливите е 78-годишният дядо Кольо от Видин. Казва, че навремето е бил "величие" в града, хората го познават и за това се притеснява да взима храна от социалната кухня към храма.

"Ако отида да си взема храна, ще ми се смеят, много приятели са ми казвали да отидем, но аз чувствам, че вече съм паднал на дъното, за да отида и да ме подиграват. Навремето хората не можеха без мен, а и им бях трън в очите."

Пред църквата "Свети Димитър" срещнах 30-годишната Елена. Тя е безработна и живее със съпруга си и двете им деца. Каза ми, че й помагат и с дрехи, храна дават за децата.

Всеки от вас, който иска да помогне на социалната кухня към катедралния храм "Свети Димитър", може да направи това като дари финансови средства или продукти. Защото благородната кауза променя пренебрегваните хора към по-добро.

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51