Един от първите електрически камиони в света се прави за българин в САЩ

9
Снимка: Личен архив на Людмил Стоянов

Той е от Видин и се казва Людмил Стоянов. Заминава за САЩ преди близо 20 години след като съпругата му спечелва тъй желаната "зелена карта" от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток. Тогава той е само на 24 години, а тя- на 20. Днес, вече уважаван собственик на транспортна фирма в Северна Каролина, където се е устроил със семейството си, гостува в "Другата истина", за да разкаже, защо е напуснал България и коя е рецептата за успех в Америка:

Снимка"Със съпругата ми сме едни от първите, които спечелиха "зелена карта". Това се случи през 1997 година. На мен ми беше мечта още от 1993-та да замина, опитвах няколко пъти с визи, мислех дори да ходя през Мексико... Но съпругата ми спечели и заминахме.

С много мъка бяхме събрали около 4 000 долара, но те свършиха само след месец и половина. Добре че работех, но заплатата ми пък беше много малка. Четири месеца ходех с едно колело на работа и дори на втория месец си бях събрал багажа да се връщам в България. Но си помислих, че като се прибера във Видин, всички ще ми се смеят и ще си кажат- "тоя отиде там, но нищо не става от него..." И си казах, че е най-лесно да избягаш, трудното е да докажеш дали можеш да направиш нещо. Сега не съжалявам, но тогава бе много тежко...

Когато заминахме, не си взехме детето, защото все пак отивахме в чужда държава, не знаехме нито къде ще живеем, нито какво ще правим. След 4-5 години обаче му извадихме документи да дойде при нас. През това време ни се роди и вторият син в САЩ. Изпратихме го в България, за да отрасне с брат си. Майка ми много ни помагаше- тя го гледа 5-6 години, а в това време децата отраснаха, говорейки на български език... След това си ги взехме при нас.

СнимкаКогато пристигнахме в САЩ със съпругата ми, бяхме много млади. Първоначално отидохме в Сан Франциско при бизнесмен от Иново, който имаше фирма в Силициевата долина или както ние я наричаме- Силиконовата долина. Той много ни помогна - работехме при него в продължение на около 9 месеца. Сан Франциско обаче е много скъп град за млади емигранти, които тепърва започват. Затова решихме да се преместим в някои от Източните щати, които са много по-евтини и подходящи за хора, които искат да градят живот там. Имах много добър приятел, който живееше на Източния бряг и отидохме при него в Южна Каролина, където се установихме в Чарлстън. Беше много трудно начало. Чистехме магазини в продължение на две години. Хората във Видин ме питаха какво работя, а аз отговарях- чистач и всички се чудеха, защото тук аз имах магазини и бизнес, а там чистех за други. Но - такъв е животът, срамна работа няма. Сега също, ако се наложи, пак бих я работил тази работа...", разказва за първите години от живота си в САЩ Людмил.

"Сега се занимавам с транспортен бизнес. Имаме договор с една от най-големите фирми за пощенски доставки в Америка и работим за тях от 16 години. Ние бяхме първите чужденци в компанията, когато започнахме. СнимкаДнес всички ми знаят името и много ни уважават. Обиколил съм цяла Америка, с изключение само на един щат- Мейн, само там не съм ходил. Със съпругата ми бяхме партньори и заедно карахме камиона. Имаме заедно може би над 2 милиона мили само в Америка... След години си направихме собствен сервиз, увеличихме и камионите, имаме и доста шофьори- американци, българи, руснаци, сърби. Много ми помогна фактът, че знам сръбски и руски език. Дори мога да кажа, че повечето време говоря на сръбски и руски, отколкото на английски.... В последно време обаче сме намалили темпото и предпочитаме по-спокойния живот.   

СнимкаАз съм един от първите 5 000 души в Америка, които сме поръчали електрически камион от ново поколение. Той е с 2 000 конски сили, изцяло електрически, има малък двигател, който работи на метан и е само, за да зарежда акумулаторите на камиона. Пробегът му е между 1 200 и 1 500 мили, т.е. 2 500 км може да се минат с едно зареждане на батериите и ще бъде два пъти по-икономичен от стандартните камиони. Струва между 350 000 и 400 000 долара. Интересното е, че ни дават гориво за около 1 милион мили безплатно. Поканен съм на 2-ри декември на презентацията му в завода в Юта. Тогава камионът ще бъде презентиран и пред света..."


Как се създава фирма в САЩ и колко струва това; защо няма бумащина и криене на печалба; защо Людмил предпочита да не плаща кеш; как се е оправил, след като по време на почивка в България му изтеглили 15 000 долара от картата; колко струват имотите в САЩ и какви удобства предлагат жилищата; какви възможности за добро образование на децата има там- отговорите на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.19 в 09:33

"Неделник" от 15 септември 2019 година

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес..

публикувано на 15.09.19 в 16:05

Представиха подкрепата от ЕС за инвеститори на форум в Ружинци

Как може да се използват възможностите за финансиране от Европейския съюз /ЕС/ представиха в община Ружинци експерти от Областния информационен център във Видин. Това се случи на Регионален инвестиционен форум, на който бе представен и заявеният инвеститорски интерес от Оле Андерсен- фермер от Дания, който ще прави модерна свинеферма до село Дреновец в..

публикувано на 13.09.19 в 17:55

На път към училището

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора. "Две стаи..

публикувано на 13.09.19 в 11:20

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година.  Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези..

публикувано на 12.09.19 в 15:53

"Неделник" от 8 септември 2019 година

Ето го новият "Неделник". Септември е. Време за грозде и за очакваното от него вино. Започваме със старите вестници с едни много любопитни факти от преди много години. Веселин Николов главният виновник и председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща" ни разказва за поредната такава. Тя се проведе миналата събота. Следва нещо..

публикувано на 08.09.19 в 13:27

"Резиденция баба" в Неговановци

Във видинското село Неговановци заедно с местни хора празника посрещат и петима младежи, които идват с мисия в Северозапада. Те са от доброволците, участващи тази година в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи" "Резиденция баба". Домакини са също селата Кошава и Синаговци. Социално ангажирани млади хора в продължение на 21 дни са..

публикувано на 06.09.19 в 18:30