Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на водните спортове в международния ден на младежта (снимки и видео от дрон)

Сдружение БОКАЯ отбеляза във Видин международния ден на младежта с празник, под наслов Европа на спортуващата младеж

19
Снимка: Светослав Цветанов


Състезания по гребане в спортни и туристически лодки събра на брега на река Дунав настоящи и бивши състезатели, приятели, любители на гребането.
 

Под стените на крепостта "Баба Вида" се събраха над 50 деца и младежи, които се включиха в забавните гонки. Така Сдружение БОКАЯ отбеляза международния ден на младежта- с празник на водните спортове, който се случи във водите на граничната река, под сянката на древния замък и на фона на красивия мост между Видин и Калафат. Младите хора нарекоха своя празник "Европа на спортуващата младеж".

В програмата имаше състезания по слалом със спортни и туристически лодки- индивидуални и отборни, щафетни игри с отбори от по трима гребци, забавни демонстрации на "ветерани"- около и малко над 25-годишни състезатели по гребане, сред които и медалисти от национални и международни състезания.

Празник на водните спортове, Снимка: Светослав Цветанов Празникът завърши със състезание по плуване на разстояние от 500 метра, по течението на реката. За всички участници имаше фланелки и шапки- за да се преоблекат в сухи екипи след водните забавления.

"Беше забавно и приятно за всички. Победител в дисциплината слалом кану стана Велислав Ванчев, а в дисциплината слалом каяк- Петя Младенова. Най-бърз в щафетата бе отборът в състав Габриела Пламенова, Петя Младенова и Велислав Ванчев. В плуването най-добро време даде Радослав Викторов Йорданов. На победителите в отделните стартове връчихме атрактивни младежки награди- селфи стикове, карти за фитнес, чаши с логото на нашата организация", каза Борис Недялков, председател на Сдружение БОКАЯ.

Празник на водните спортове, Снимка: Ваня Минева"Предложението за Международен ден на младежта датира от 1996 година. В България се отбелязва за първи път през 2007 година, а с масови прояви се отбелязва отскоро, но вярвам, че той ще стане традиционен, за да покажем, че и ние подкрепяме своите млади хора. Идеята ни е на този ден да заявим по атрактивен начин, че младите хора могат и трябва да бъдат разковничето на доброто самочувствие на съвременна Европа. На този ден искаме младежите на България да показват своите постижения, възможности и потенциал, за да докажем, че те имат своето място в развитието на нашето общество", обясни Мирослав Людмилов, координатор на платформа Евродеск за Видин.

"Цял живот съм работил с млади хора. Винаги се вълнувам, когато ме поканят на техни инициативи. Особено когато тези инициативи се случват край историческа крепост, на древна река и в красиво място. Всички ние имаме потребност на този плаж да се случват повече и по-често такива събития", коментира педагогът Вергил Маринов.

Снимки и видео: Светослав Цветанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30

Секунди не стигнаха на баскетболистките на "Монтана" за титлата

Баскетболистките на "Монтана" бяха на крачка от спечелване на шампионската титла. Момичетата на треньора Преслав Пешев загубиха с 66:67 точки мач №5 в Стара Загора срещу "Берое". Така след три победи от пет срещи във финалния плейоф старозагорчанки взеха златните медал за четвърта поредна година. Мачът в зала „Общинска" вървеше кош за кош, без..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Шампионът по баскетбол при жените става ясен днес

"Берое" и "Монтана" излизат в пети решителен мач, за да определят новият носител на титлата по баскетбол при жените. Срещата е тази вечер, от 18.30 часа, в зала "Общинска" в Стара Загора. Наставникът на "Монтана" Преслав Пешев се надява на добра игра и успех: "Осем мача през сезона - 4:4, значи шансовете са 50 на 50. Ще дадем със сигурност..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13

Шахматен турнир за купата на Община Ружинци организират в Дреновец

Първи шахматен турнир за купата на Община Ружинци ще се проведе в село Дреновец. Организатор е сдружение "Достоен живот 22". Турнирът ще е утре от 14 часа в салона на читалище "Христо Ботев", каза председателят на сдружението Николай Вецов .  "Главен организатор е нашето сдружение "Достоен живот 22" с помощта на Община Ружинци...

публикувано на 23.04.24 в 16:52