Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 август 2016 година

Снимка: Радио Видин

Вече 11 дни без вода са жителите на видинското село Старопатица. Проблемът с водоснабдяването е от години, но никога прекъсването не е било за толкова дълго. Причината е въздух, който е навлязъл във водопровода, казаха от ВиК. Екипи на дружеството продължават да работят на място. Водата спряла на 20 август и от тогава в селото разчитат само на кладенците в дворовете на някои от къщите. Денивелацията на водопровода е малка и водата се движи с ниска скорост. Въздух навлиза постоянно и проблемите са потенциални, но за пръв път продължават толкова дълго, каза управителят на ВиК Видин Георги Владов.  

Техническа профилактика ще се извърши утре на Дунав мост Видин-Калафат, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". "За около 30-40 минути ще се преустанови движението в двете посоки на автомобилите и на влаковете", обясни изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за експлоатация на моста Любомир Низамов.

Прокуратурата е сезирана за всички нередности около продължаващия проект за водния цикъл на Враца - това обяви кметът Калин Каменов. Представители на врачански строителни дружества, които са работили като подизпълнители по проекта протестираха пред сградата на общинската управа. В рехавия митинг се включиха 15-ина души, но сред недоволните имаше хора с тромби, които вдигнаха голям шум. Кметът Калин Каменов, който слезе при протестиращите, заяви, че е изпълнил всичките си ангажименти, които има като кмет на Враца.

Процедурата за избор на управител на ДКЦ-1 във Враца започва отначало - това стана ясно от заседанието на Общинския съвет в града, което се проведе във вторник. Документи за участие в конкурса могат да се подадат в 30-дневен срок от обявяването му в сградата на Общината. Очаква се обявата за надпреварата да се появи до края на седмицата. Веднага след това ще се проведе самият подбор на кандидатите.

През месец юли Дирекция "Инспекция по труда"-Видин е извършила общо 88 проверки, каза Илиян Митов, директор на службата. 338 нарушения на трудовото законодателство са констатирани. Съставените актове за месец юли са 15 броя. Влезлите в сила наказателни постановления са 56, на стойност повече от 44 хиляди лева.

Близо 93 хиляди лева са отпуснатите помощи за първокласници в област Видин през месец юли, каза Венцислав Томов, главен експерт към Регионална дирекция за социално подпомагане. Общо 698 са първокласниците в област Видин по последни данни. Продължават да постъпват и молби за помощи за отопление. Молбите се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес, като крайният срок е 31-ви октомври.

През месец юли общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 7 743 души. В сравнение с предходния месец хората без препитание са намалели с 40 или с 0,51 на сто. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция "Бюро по труда"- Видин, Милчо Цоков.

Основен ремонт тече в експозиционната зала на Регионалния историческия музей в Монтана. Довършителни работи остават за изпълнение, каза директорът Светлана Стоилова. Ремонтните дейности започнаха през юни и се очаква да приключат по-рано от предварително обявения краен срок през септември.

По-топло и уютно ще бъде на малчуганите в детска градина №10 "Детелина" в Монтана. Сградата е санирана и обновена по проект "Модерни и привлекателни учебни заведения в трансграничен регион Монтана- Пирот" с 246 000 лева, уточни кметът на Монтана Златко Живков. В нея се възпитават близо 100 деца. Ремонтът на сградата е най-големият, правен от откриването й преди близо 50  години.

150-годишното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Габровница е с обновена сграда. Ремонтът е извършен отново по проект "Модерни и привлекателни учебни заведения в трансграничен регион Монтана- Пирот". 186 деца от съседните населени места ще влязат на 15 септември в нови класни стаи. Училището в село Габровница е едно от най-старите в община Монтана и най-голямото извън града. То е създадено през 1 866 година и през настоящата чества своя 150-годишен юбилей. Покривът е ремонтиран, сградата е санирана с 312 000 лева.

Спортното училище във Враца - единственото с подобен профил в Северозападна България, открива на 1 септември новата учебна година. Точно в 9 часа започва церемонията, която ще завърши с издигане на националния флаг под съпровод на химна. През новата учебна година ще се обучават около 200 бъдещи медалисти от държавни, европейски и световни първенства, разпределени в 13 паралелки между V и ХІІ клас. Шест са спортовете, по които се води подготовка във Враца - лека атлетика, футбол, борба, спортна стрелба, волейбол и плуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00