Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделното събиране на отпадъците - какво се случва с него

4
Снимка: Радио Видин

За да бъдат рециклирани, голяма част от хартията, стъклото, метала, пластмасите и всичко останало, което може да се използва повторно, решението е те да бъдат събирани разделно. Въпреки усилията на общините при разработването на редица програми за екологосъобразно управление на отпадъците, без участието на хората никоя система не би заработила успешно. Вече няколко години на територията на община Видин са розположени, макар и не навсякъде т. нар. "цветни контейнери". Използваме ли ги по предназначение - Стефка Павлова попита Румен Шурлиев, технически директор на дружество, ангажирано с оползотворяване на отпадъци от опаковки, което от няколко години работи и на територията на общините Видин, Монтана и Враца. "Вероятно има някакъв напредък в това отношение, но със сигурност трябва още да се работи в тази насока. Все още в контейнерите за разделно събиране попада и битова смет и това пречи на нормалното рециклиране на отпадъците. Според мен трябва да се въведат санкции за неправилно изхвърляне на отпадъците и това неминуемо ще доведе и до по- добри резултати." - смята Румен Шурлиев.

Успяхме ли да променим начина, по който  изхвърляме отпадъците си и има ли "цветни контейнери" в кварталите на Видин. Това попитахме в анкетата по темата жителите на крайдунавския град. "Мисля, че още не сме се научили да изхвърляме разделно ... Няма контейнери, в които да изхвърляме разделно ... Никой не се научил и абсолютно никой не иска да се учи." - споделиха видинчани. "На територията на община Видин има разположени около 315 съда за разделно събиране на отпадъци. Точките, където са разположени са около 105. Паралел между трите общини в българския Северозапад, обаче не мога да направя, тъй като разположените контейнери са от различен тип. Процентът на рециклираните отпадъци в Монтана и Враца е около 4-5 пъти по- голям от този в община Видин." - каза още Румен Шурлиев.

По темата потърсихме мнение и от двама души, които всеки ден изкарват прехраната си от отпадъчните контейнери на Видин. Иван Борисов и Ставри Асенов са останали без работа преди време и сега разчитат единствено на намереното в кофите за смет. "Събираме каквото ни попадне. По- добре така, отколкото да чакаме някой да ни помогне. Мисля, че не сме научени да събираме разделно- в контейнерите всичко се изхвърля общо." - каза Ставри Асенов.

Разделното събиране на отпадъците е решено с една добра практика в община Чупрене. Близо три тона пластмасови отпадъци са събрани и балирани в общината. Отпадъците са предимно от пластмасови бутилки, които Общината събира разделно от две години. Това каза кметът Ваньо Костин в разговор със Стефка Павлова. "Имаме машина, коьято ги балира. Тази дейност е изцяло общинска дейност. Имаме специални съдове за сметосъбиране и мисля, че практиката е добра. До момента имаме събрани около два- три тона." - каза Ваньо Костин.

Враца е един от малкото градове в България, в които още преди 2 години бяха монтирани специални контейнери за събиране на стари или употребявани дрехи, обувки и чанти. По този начин жителите на областния град помагат на сметосъбирането и сметоозвозването, тъй като голяма част от въпросните артикули съсипват машините, които прибират битовите отпадъци. Отделно от това поне от 5 години в града под Околчица е въведена система за разделно събиране на отпадъци. Тя доби популярност чрез цветните контейнери - сини, жълти и зелени, в които се изхвърлят хартия, пластмаса и стъкло. "В регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Косталево, където се изхвърлят боклуците на общините Враца и Мездра, от 3 месеца има обособено площадка за събиране на стари мебели, които се използват за повторна употреба и се превръщат в горива в близкия циментов завод." - каза сътрудникът ни Жоро Александров. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00