Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларството- наука, авантюра и още нещо...

Кой е по-по-най в кошера?

13
Снимка: Радио ВИДИН


Валери Цеков и Стела Антова са гости в "Земята, която ни храни". Те са баща и дъщеря, живеят в кулското село Старопатица, от години отглеждат пчели- първо той, после и тя, от миналата година са под наблюдението на сертифицираща фирма за биологично производство. Практикуват и "подвижно пчеларство", което, според тях е добър вариант- и за пчелите, и за пчеларите:

"Водят ги "временни" пчелини- пчелите са там, където има паша. Хубавото е, че могат да се разпеделят на различни места- така няма да си пречат... На местата, където има обилно цъфтяща растителност, няма проблем да има и повече кошери..."


Кандидатствали са за субсидия като биологични пчелари, все още нямат яснота дали ще бъдат одобрени, но първата проверка от сертифициращата фирма е преминала успешно. Не са кандидатствали по Националната програма по пчеларство, заради изискването пчеларят да притежада до 100 кошера, а и не само заради това...:

Снимка"Тук пак се уредиха търговците на лекарства- защо трябва да си купуваме химия. Освен това, направили са едни плаки с мравчена киселина, една излиза 1,20 лева, а аз сам си правя и ми излизат под 10 стотинки- струва ли си да кандидатствам...Уредили са се и производителите на рояци, на майки.... Поначало е излишна пчеларската програма... Производителите на сандъци - също, но така са направили, че като вземеш кошери, непременно трябва да ги увеличиш- преди можеше само да подмениш старите- така те принуждават да направиш отводки, което влияе на добива, ако пък си купиш рояк - отново е огромен разход..."- коментира Валери Цеков.

За да си помогнат, а и да намалят разходите си, от известно време пчеларите си произвеждат и майки- с това основно се е захванала Стела, която обяснява колко важна е майката и кое е специфичното при отглеждането й:

"Трябва много добра организация, инвентарът е много, изисква се голяма хигиена... Освен това е важно да се следи срока- на десетия ден от пренасянето на ларвите се взимат маточниците от кошера-отглеждач и се придават по плодните сандъчета, за да може всяка майка самостоятелно да се оплоди и тогава вече е готова за новото семейство- трудно е, но се справяме..."

Валери и Стела постоянно четат и се учат, научили са много за стройната организация в едно пчелно семейство, в което освен пчелата-майка, основна фигура е и търтея, чиято съдба обаче е незавидна:

"70-75 % от гените на пчелата са от търтея, но като приключи пашата, пчелите гонят всички търтеи от кошера, за да не им ядат от меда... Но да изгониш търтея, това е коварния разум на природата"- шегува се Валери.  

СнимкаДвамата пчелари са доволни от добивите си и смятат, че годината е била добра, въпреки слабата акациева паша. Питам ги- доходно ли е да си пчелар?

"Някои си мислят, че да се гледат пчели е много лесно и много доходно- едва ли не- отваряш кошера и вадиш пари... Нахвърлят се, започват и бързо се отказват, защото не е точно така- иска се постоянство, иска се да рискуваш. А трябва и да си малко авантюрист. Има и леки моменти, има и трудности в пчеларството, но пък всичко трябва да се прави от сърце. Най-хубавото е, че има много свободно време, в което можеш да правиш каквото си искаш- при едно условие, обаче- да си свършил навреме работата си, защото и тук важи правилото "ден година храни"- ако изпуснеш момента, губиш", казва Валери Цеков. И двамата със Стела обаче са категорични, че за пчеларството трябва много да се чете, защото то е наука, затова и всеки, решил да се занимава с пчели, трябва да започне точно оттам.  

Сега, на прага на есента, най-важното нещо, което трябва да направят пчеларите е да вземат мерки срещу вароатозата- а най-лесния начин е в кошерите да се постави парче плат, напоено с мравчена киселина. През зимата се третира с оксалова киселина. Време е и за подредбата на кошерите, за да се подготвят за зимата. Повече за организацията на живота в пчелното семейство, както и полезни съвети при отглеждането на пчели чуйте в звуковия файл.

СнимкаВ "Земята, която ни храни" се срещаме и с друга двойка животновъди- Десислава Кирилова и Николай Николов са брат и сестра, наследили са семейната ферма във видинското село Гомотарци и отглеждат стотина крави. За да отговорят на изискванията, са направили не малко инвестиции- но смятат, че така е редно, за да останат в сектора. Израснали са сред животните, а това, че и двамата са с висше образование, никак не им пречи да се занимават с хобито си. То вече е бизнес и по всичко личи, че ще остане такъв и за децата им- чуйте звуковия файл.

Важно за стопаните!
Започна прием на заявления за държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г.  Над 4 млн. лева е одобрената минимална помощ от ДФЗ. Помощта е предназначена за физически лица, еднолични търговци,  юридически лица и кооперации, регистрирани към 29 февруари 2016 г. по Наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Пчелините, с които се кандидатства за подпомагане трябва да са регистрирани като животновъдни обекти по Закона за ветеринарномедицинската дейност не по-късно от 29 февруари 2016 г. По схемата ще се подпомагат пчелари, отглеждащи между 20 и 200 пчелни семейства, като за стопаните с над 200 пчелни семейства de minimis ще се предоставя за първите 200 пчелни семейства. Размерът на подпомагане на пчелно семейство е до 7 лева, документи се подават до 26 септември  в областните дирекции на ДФ "Земеделие", а от 17 до 31 октомври ще се сключват договори с одобрените и ще се изплаща помощта. Освен това пчеларите ще могат да получат финансиране и по програмата за развитие на селските райони, обяви преди дни земеделският министър Десислава Танева. Мярката вече е одобрена от Европейската комисия, като подкрепа ще получават пчелари с мобилни пчелини, разположени в зона по НАТУРА 2000, защитени територии, необлагодетелствани райони- райони, в които на практика се осигурява биологичното разнообразие в страната. Подпомагането ще бъде в размер на 15 евро на пчелно семейство, съобщават от Фонда.
....
От вчера стартира прием по мярката за намаляване на производството на краве мляко, съобщиха от земеделското министерство.
В заявленията за участие по мярката кандидатите трябва да посочат общото количество краве мляко, което планират да бъде доставено в периода на намаляване на производството. Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от Евросъюза, които доброволно се ангажират да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца. Помощта е 14 евроцента за килограм. Заявления се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до 21 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50