Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът е богатство

Снимка: Радио ВИДИН
Как да се справим с предизвикателството "учене на чужди езици" и какъв е българският език в очите на чужденците? Темата дискутираме в "Посоките на делника" в Европейския ден на езиците.

Красимир Каменов попита видинчани колко европейски езика говорят:

"Аз ли? По малко немски, английски, гръцки, словашки, руски... Аз само един, не, всъщност два- малко румънски и английски... И български, значи са три... Три - български, английски и румънски... Само български и английски... Езикът помага и в личен, и в професионален план..."

Ученички, които учат английски и немски казват, че чуждият език дава много възможности в живота. Други видинчани са усвоили чуждата реч по принуда- когато тръгнат на гурбет.

Българският език е непознат на чужденците. Как изглежда той в очите на един англичанин?

Василена Тодорова"Българският език звучи екзотично, звучи непознато, звучи странно. На някои дори им звучи както на нас ни звучи някой език от малцинствата, така им звучи българският език. Но както всеки език, винаги има ползи да говориш език, който не е широко разпространен- винаги може да си кажеш нещо тайно с някой друг, който говори български или да коментираш нещо, да си предадеш тайно съобщение. И те може би се стряскат повече от това, че няма как да разберат какво си говорят двама души на български, например. Доста от чужденците учат български с желание. Ние наблюдаваме това и във Видин- има доста чужденци, които живеят в нашия регион. И повечето от тях говорят български, някои не се справят добре с говоренето, но всъщност разбират повечето неща", каза Василена Тодорова, филолог лингвист.

Българите са грамотни, твърди тя, за разлика от чужденците. Трябва ли детето първо да научи родния си език и след това чуждия?

"Не, не е задължително. Детето учи език още от преди раждането. То чува какво се случва около него още от коремчето на мама. Възприема света, който е отвън. С интерес почуква, поритва и майките, надявам се, да се усмихнат като чуят това, но това е отговор от думите, които са чули около тях самите бебенца. Съответно, ако слушат повече от един език, ако слушат два, три и така нататък, те ще възприемат много повече. Така че, няма такова правило да научат първо родния си език. Всъщност бебето не се интересува на какъв език му се говори, то иска комуникация. Дори, ако му говорим с нечленоразделни думи, то пак ще възприеме по някакъв начин света. Това е езикът, средство за предаване на света около нас", казва Василена Тодорова.

Дори в семейството да се говори на два или повече езика, това няма да обърка детето. Възрастните могат да започнат да учат по всяко време, стига да са по- отдадени и не обвиняват някой друг за неуспехите си. Важна е мотивацията.

Емил Живков е главен учител в езиковата гимназия "Йордан Радичков" във Видин. Владее немски и английски език. Учител е от 35 години. Завършил е Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1981 година, с немска филология, втората му специалност е английска филология.

Емил Живков"По онова време, в разцвета на социализма, се учеше по два часа на седмица чужд език, почвайки в осми клас. И на мен някак си просто ми беше лесно и ми вървеше. Може би нещо е дошло по бащина линия- баща ми беше любител на древните езици. Баща ми беше учител по руски език, всъщност целия си живот, както и аз. Немски в семейството не се е говорило, но приказките на Братя Грим бяха любимо четиво. Той превеждаше доста любителски, но ми беше интересно да гледам как е седнал зад една стара пишеща машина, разтворил два много дебели речника, как тракаше, и аз от време на време по видински "заничах" зад гърба му да видя какво прави той", разказа Емил Живков.

Когато човек учи един чужд език, той сравнява или поне се опитва да стъпи на родния си език като система. Изучаването на чужд език е свързано с правила.

"Българският език е един от многото индоевропейски езици, както и немският, и английският език. Дори и днес в моята работа с ученици се опитвам да стъпя на това, което те знаят за българския език, да речем подлог, сказуемо. За съжаление, има големи разлики. Днешните българчета не могат да се опрат на това що е падеж. Нашият език е изгубил своите падежи преди столетия, няма на какво да се стъпи, така че се налага да ползвам други стратегии или тактики", допълни Емил Живков.

СнимкаДнешните деца започват да учат чужд език от втори клас- тогава трябва да изберат един чужд език и това обикновено е английският език. След седми клас детето започва да учи втори, обикновено изборът е между немски и френски език.
Познаването на основата на един език, например английския, плюс ли е при изучаването на нов език?

"За мен най- големият български езиковед това е академик Стефан Младенов. В нашия град има улица на негово име. Академик Стефан Младенов е гений в това отношение, той е езиковед, на много млади години в Лайпциг пише на немски език "История на българския език", която аз все още имам и много ценя. Над 30 езика е ползвал, поне на 10 е разговарял свободно. Една личност, която незаслужено не е популярна. Да, помага определено, доколкото човек прави в ума си съпоставки, връзки, стъпва на познатото, надгражда върху него или прави контраст между непознато и познато."

Ползва и двата езика свободно, но предпочита немския, въпреки, че повечето време преподава английски. В свободното си от занимания в училище време работи като екскурзовод. Българският език е първият и най- старият славянски език, на който има книжовност. Той се е запазил през хилядолетията- разказва на чужденците за родния ни език Емил Живков.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00