Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2016 година

Снимка: РАДИО ВИДИН
Изграждането на Свободна зона Видин и скоростен път Видин-Ботевград са сред приоритетните проекти, които могат да се осъществят с китайски инвестиции. Това е казал заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на шестнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество в София. Любен Петров е съобщил, че след последната сесия на Смесената комисия през 2014 г. китайските инвестиции у нас са се разширили. "Работи се по проекти за създаване у нас на предприятия за производство на олио, на електрически автомобили, както и на скоростни влакове", съобщиха още от икономическото министерство.

Кметът на Видин Огнян Ценков проведе консултации по повод провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката и за националния референдум на 6 ноември. Участниците в срещата- представители на парламентарно представените партии и коалиции и представители на партии и коалиции, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, се съгласиха с предложеното разпределение за съставите на секционните избирателни комисии, но с леки корекции. Така например по молба на Димитър Велков, от Коалиция "БСП- лява България" беше направена размяна на заместник председател и член с ДПС в секция № 8, в училище "Св. Св. Кирил и Методий" и в секция 120 в село Слана Бара. На консултациите, които се правят до 35 дни преди датата на избора, не присъстваха представители на "България без цензура".

Представителите на политическите сили се споразумяха за разпределението на членовете и ръководствата в 79-те секционни избирателни комисии в община Монтана за предстоящите президентски избори. Консултациите бяха проведени от кмета на общината Златко Живков днес. Общо 669 души ще работят в избирателните комисии в Монтана.

Минималната ставка от 300 лева патентен данък се очаква да плащат таксиметровите компании във Видин за всеки автомобил от догодина. Предложението е прието от постоянните комисии към Общинския съвет без възражения. През април Народното събрание определи налогът да е между 300 и 1000 лева с промени в Закона за местните данъци и такси. Във Видин предложението трябва да бъде одобрено на следващото редовно заседание на Общинския съвет, което е насрочено за вторник, 4 октомври.

Такситата във Враца ще плащат 400 лева годишен данък, след като общинският съвет прие днес на първо четене промени в наредбата за този вид превоз. Дебатът прерасна в спор заради разкопаните улици в града и условията на труд, при които работят таксиметровите шофьори. Диляна Давидкова от „Народен съюз“ разкритикува текстовете от наредбата, тъй като „не били мотивирани с факти“. Кметът Калин Каменов припомни, че за подобряването на пътната инфраструктура в града са нужни пари, каквито няма в общинската хазна. Враца е един от градовете с нисък данък за жълтите коли при рамка между 300 и 1 000 лева. Той даде пример с това, че в Плевен плащат по 450 лева, а в Монтана - 550 лева. По време на сесията местният парламент одобри предложението на заместник-кмета Петя Долапчиева детските градини да влязат в регистър. Освен забавачки в системата ще се водят на отчет и центровете за личностно развитие. Регистърът е необходимост, наложена от изменения в Закона за училищното и предучилищно възпитание, обясни вносителят и заместник-кмет Петя Долапчиева.

Централната избирателна комисия регистрира инициативен комитет "Единни за промяна" за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември. Комитетът, представляван от Росица Кирова, е регистриран с позиция "да" в подкрепа на трите въпроса на референдума - намаляване на държавна субсидия на партиите от 11 на 1 лев; мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура за народните представители и задължително гласуване на референдумите. "Изключително важно е хората да излязат и да гласуват в националното допитване, всеки по своя преценка и вътрешно убеждение", коментира Росица Кирова. Над 4400 души подкрепиха подписката за регистрацията на инициативния комитет в подкрепа на референдума.

Да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура. За това призова електроснабдителната компания, обслужващата Западна България. Приходите да бъдат събирани в специален фонд за целеви инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или друга кауза, определена от правителството, предлагат още от компанията и допълват, че сега съществуващата санкция за кражби на електроенергия няма възпиращия ефект.

340 задължителни предписания са издали от Инспекцията по труда във Враца през август. Съставени са 19 акта, от които 7 за неизплатени трудови възнаграждения в размер на 47 000 лева. Отделно от това са връчени наказателни постановления за 49 000 лева.

До края на месец октомври е срокът за подаване на молби за отпускане на целеви средства за отопление за сезон 2016/2017 година. По данни на дирекция "Социално подпомагане" Мездра, която обслужва и община Роман, заявления за отпускане на еднократна целева помощ за отопление в двете общини са 2515. Подалите молби жители на община Мездра са 888, а от община Роман са 627.

Система за първоначална регистрация на здравноосигурени лица чрез уникален идентификационен номер е въведена в Районната здравноосигурителна каса в Монтана и териториалните и поделения в Лом и Берковица. Целта е да бъде набрана първичната информация, за да не се губи време в лечебните заведения при евентуална хоспитализация. До момента от услугата са се възползвали около 80 лица.

Около 500 пациенти са регистрирани във видинската болница чрез чрез уникален идентификационен номер. В болницата той е въведен от 12 септември. Около 15 минути отнема първоначалната регистрация, но след това обработката е по-бърза.
Българчетата прекарват 80 на сто от времето си в интернет, сочат данните на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето. Това съобщават от Фондация "Дигитални деца".

Почти на 90 % е приключила жътвата на слънчоглед във Видинско, ожънати са 350 хиляди декара от общо засадените 395 хиляди декара. Средният добив от маслодайната култура е 225 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие и гори" във Видин. Започнала е и жътвата на царевица, прибрани са около 20 %, а средният добив от декар е 475 кг. Стартира и есенната кампания, с рапица за засети 21 хиляди декара, а сеитбата на пшеница е съвсем в началото си, информират още от земеделската дирекция във Видин.

Ръководството на регионална библиотека "Михалаки Георгиев" е подало молба до Общински съвет- Видин за предоставяне за ползване на сградата на бившата турска поща в крайдунавския парк на града. По този начин библиотеката ще може да разшири дейността си. От институцията се надяват становището на общинските съветници, на насроченото за 4 октомври заседание на местния парламент, да е положително.

Читалище "Народна просвета 1908" в монтанското село Смоляновци получи първа награда за автентичен и обреден фолклор в националния конкурс "Море от ритми" в Балчик, съобщават от Община Монтана. Групата "Огнени сърца" е наградена за пресъздаването на обичая "Бабинден". Паричната награда за първото място е 200 лева. Организаторите на конкурса предоставят и ваучер от 300 евро за международно участие на самодейците от Смоляновци през следващата година.

Ремонтираните и новоасфалтирани улици във Враца са арена на повече тежки пътно-транспортни произшествия - това стана ясно по време на сесията в града под Околчица. В отговор на въпрос на Владимир Христов от ГЕРБ кметът Калин Каменов посочи статистика от миналата година, изготвена от МВР, според която шофьорите по-често катастрофират на нов асфалт вместо на разбитите от водния цикъл улици.

Подписки за ограничаване на движението на товарни автомобили събират жителите на монтанските села Студено буче, Доктор Йосифово и Славотин. Пореден инцидент стана на пътя край Монтана вчера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08