"Резиденция Баба" в Паволче и Челопек

13
Снимка: Радио ВИДИН
Млади хора търсиха иновативни решения на местните проблеми във врачанските села Паволче и Челопек, събираха и описваха местен фолклор и обичаи. За личната им мотивация да прекарат три седмици на село в помощ на възрастните хора и работата, която са свършили говорим в "Посоките на делника".

47 души са кандидатствали тази година за втората "Резиденция Баба"- инициатива на "Фабрика за идеи", която свързва млади хора с възрастни от селата. Домакини от Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан посрещнаха 10 млади хора с различна професионална реализация, интереси и опит. По време на престоя си на село те трябваше да търсят иновативни решения на местни проблеми, да събират и документират местния фолклор, да изучат местните занаяти и обичаи. И освен всичко това, да помагат в ежедневието на хората, при които са настанени.

"Някои са ходили да вадят картофи, да берат лозя. Помагат на хората, изучават културата на местното население. Мотивите им са, че искат да възобновят живота по селата", каза кметът на Паволче Емил Василев.

"Направих го със замисъла, че ще срещна хора с еднакъв мироглед и ако имам някаква идея как да продължа или да запазя това, което се губи, то с тези хора в отбор ще  е по- лесно", каза пред Стефка Павлова Иван Скечелиев от Неделино.
 
"Основен проблем за селото, а и ние самите сме потърпевши, е липсата на вода, режим на водата, също така и липсата на младежи", коментира местните проблеми Милица Джаджева от София

За времето на престоя си в Челопек младежите са опитали от местните деликатеси- лютика, просеник, сладка баница. Научили се да тъкат на стан равеник- вид китеник.

Татяна Василева и съпругът й Васил са отворили къщата си за три момичета. Казва, че изобщо не се колебае, когато й предлагат да стане приемна баба за три седмици.

"Сега съм приемна баба на три прекрасни внучки, за които, като си тръгнат, ще ми бъде много мъчно. Едни прекрасни деца, които подмладяват и нас."

Малина Каменова е домакин на Александър Танев:

"Аз го приех като мой син. Говорихме си за историята на селото, за природните забележителности. Аз му дадох и много материали, книги, понеже съм по професия учител. След това го научих и малко на женска работа- прави кекс."

"За един месец няма да намерим решение на безработицата за младите хора, примерно, но вече сме много по- наясно с проблемите, които има селото"
, каза Александър Танев.

Миглена Младенова е председател на читалище "Огнище" в село Челопек:

"Читалището и кметството са партньори на "Резиденция Баба". Някой в момента обръща внимание на възрастните хора, изслушва ги. Резидентите са събрали 17 песни. Целият архив и това, което са събирали като информация, остава за читалището."

Младежите в Челопек и Паволче закриха в събота и неделя с две различни прояви "Резиденция Баба".

В Челопек резидентите откриха фотоизложба на портрети и гледки от селото; отвориха вратите на работилницата за орехови бонбони "Баба и внуче", направиха изложба на магарета, попяха и се посмяха заедно. В Паволче поканиха всички на "Есенна седянка". Гости и домакини попяха, разказваха си приказки, почерпиха се. И както се прави на седянка, всеки си донесе работа- къделки за напридане и чорапи за оплитане.

Официално "Резиденция Баба" приключва днес, 3 октомври, но ако някой от младежите пожелае да остане още някой и друг ден, може да го направи като се разбере с домакините.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Блоковете с технически паспорти до 2022 година

До 2022 година всеки блок в страната трябва да има изготвен технически паспорт. За да имат такъв документ домовете ни, ще плащаме между 100 и 500 лв. Според статистиката в България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е..

публикувано на 22.08.19 в 14:35

Наясно ли сме как да се пенсионираме

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на Националния осигурителен институт ще извършват отново консултации, за да помогнат на бъдещите пенсионери при избора на формула за пенсиониране- по старата, която е от миналата година, или по новата. За да се изчисли правилно индивидуалният коефициент, хората трябва да представят всички..

публикувано на 21.08.19 в 11:00

Как ще ги стигнем...

Общите разходите на българските домакинства нарастват с по-бързо темпо от доходите през второто тримесечие на настоящата година, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през периода април-юни се покачва с 4,9% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1547 лева или около 515 лева..

публикувано на 20.08.19 в 13:24

Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на..

публикувано на 19.08.19 в 14:30

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков . С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около..

публикувано на 16.08.19 в 15:23

Атестация ще преценява нивото на българските учители

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, предвижда наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник". Целта на атестирането е да се отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се повиши качеството на обучение на учениците. Aтестацията ще се..

обновено на 15.08.19 в 12:44

Видин посреща Национален мотосъбор 2019

Тaзи година Националният мотосъбор Видин 2019 ще се проведе на 16 и 17 август. Организатори отново са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", а събитието се реализира и с подкрепата на Община Видин. Съборът се превърна в традиция, и през годините, сякаш неусетно, всяко лято, той се вписва в културния календар на Крайдунавския град. Гостите от..

публикувано на 14.08.19 в 12:08