Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За честта на треньора

Или как се правят шампиони без заплащане...

Снимка: Радио ВИДИН

"Искам да благодаря на моя треньор Пламен Петров... Благодаря на треньорите на Спортен клуб "Ванто-Видин"... Всичко това нямаше как да постигна, ако не бяха моите треньори..." Често чуваме тези думи от нашите медалисти от международни и републикански първенства- общопризнат факт е, че без добър треньор няма как да има добри спортисти. В последния четвърт век обаче мястото на треньорите в българското общество става все по-незавидно. Обществена тайна е, че във Видин, например, повечето спортни специалисти вършат тази отговорна дейност на "добра воля" и от чиста любов към спорта. Техният труд не се оценява и не се заплаща- в преносния и в прекия смисъл.

"Искрено се надявам да успеят от Общината да въведат някаква професия "треньор". Поне по един треньор да вкарат във всички видове спорт, за да може спокойно да си вършат работата, а не цял ден да са на друга работа или да го водят някъде като "домашен помощник" или "охрана на гробището" и пр., защото е болна и жалка картинка", каза една от най-успешните ни състезателки и треньори по джудо, самбо и борба Габриела Кирилова.

За повече медали липсват не само условия, но и треньори, смята професорът в Националната спортна академия проф. Стефан Стойков. По думите му треньорите ги има налице, но не са подсигурени. В областните центрове те работят на допълнителни работи за жълти стотинки, за да изхранват семействата си.

СнимкаНа подобно мнение е и изпълнителният директор на видинския баскетболен клуб "Видабаскет" Росен Ракаджиев:

"С треньорската професия проблеми има в последните 20 години. Дори не познавам треньор, който да е натрупал трудов стаж именно от треньорската професия. В последните години всеки от треньорите си намира някаква допълнителна работа, където да се осигурява, а треньорската дейност е нещо допълнително, което не е нормално. Много от добрите ни специалисти вече се ориентираха към чужбина и заради това и нивото на българския спорт е на това дередже."


"Повечето спортни клубове във Видин изпитват сериозни финансови затруднения, за да поддържат треньор на трудов договор или на някаква заплата. Подкрепата за нашия клуб от Община Видин е в размер на 1000 лева, което не е достатъчно, за да имаме треньор на заплата. Искаме спортовете във Видин да са максимално достъпни за всички деца и да са безплатни, заради което не могат да се подсигурят средства за заплати. Невъзможно е да осигурим добър специалист извън Видин, който да дойде да живее, да работи тук и да му се плаща", добави Евтим Стефанов, председател на шахматен клуб "Найден Войнов".

За да заеме треньорската професия подобаващо място в обществото, трябва или да се получават заплати от централния бюджет, което не се случва, или от собствениците на клубове, или от Общинския бюджет, или чрез събиране на такси от трениращите деца. Това обаче в икономически изостанал район като Северозападния е почти немислимо. Видинските клубове разчитат на помощ от Общината, за да оцелеят. Гласуваните в последните години от Общинския съвет субсидии обаче рядко бяха изплащани в пълен размер и навреме. 2016 година прави положително изключение в тази тенденция. Отчете го и треньорът на един от водещите клубове в страната по кану-каяк- "Ванто-Видин", Стефан Илиев, който обаче също подчерта, че той и колегата му Цветан Иванов, работят от години без заплати.

Снимка"За пръв път в последните 7-8 години получихме 30 000 лева и си позволихме с Цецо да получим някакви минимални средства. Ние заплата не получаваме от 9 години. Виждате какво се случва в спорта на национално ниво, на олимпийско ниво. В другите държави клубовете събират такси, с които покриват наем, консумативи, заплати. Това в нашия град няма как да стане в близките години, защото доходите тук са ниски и никой не може да отдели дори и по 1 лев на ден за тренировка на детето си."

Според българските спортни специалисти е голяма грешка, че след демократичните промени с лека ръка е разрушена създадената вече и дала отлични резултати система. През 80-те години на миналия век спортът у нас придобива завидна масовост, децата са обхванати в спортната система от ранна детска възраст и това бързо дава положителен резултат. В системата работят 4000 треньори, които обучават 80 000 души. Упражняването на спорт тогава е безплатно за ученици и студенти, регистрирани в спортни отбори и кръжоци, ръководени от треньори на държавна заплата.

За коментар по темата потърсихме един от най-успешните ни национални треньори по кану-каяк, носител на медал "За заслуга" за големите му постижения в областта на спорта- видинчанина Иван Стефанов:

Снимка"Приятно съм изненадан от темата, която сте избрали. След Олимпиадата никъде не чух да се анализира катастрофалното представяне на България. Казвам го, защото това е именно в резултат и на лошото заплащане на треньора. В основата на проблемите е разрушаването на тази стройна организация на спорта, създадена преди 10 ноември 1989 година, която бе заимствана от спортната организация на ГДР, а знаем, че германците бяха непобедими в повечето спортове. Треньорите бяха добре заплащани за онези години. Но има и нещо друго- в резултат на разрушаването на тази система се стигна до там, че сега няма никакъв контрол. Харчат се немалко пари за подготовката на националните отбори без да се търси никаква сметка, няма никаква критика, никаква отговорност. След всяко състезание, навремето се правеше анализ и за лоши резултати веднага се освобождаваха треньори. Сега никакъв анализ не се прави. Сега за националните отбори се дават много повече средства от преди 10 ноември. В провинцията обаче треньорите са на смешни или никакви заплати. Това няма как да не се отрази и на цялостното представяне на българския спорт."

В новия Закон за физическото възпитание и спорта, който се очаква да бъде приет от Народното събрание до края на годината, е записано, че спортните клубове ще получават лиценз, само ако разполагат с квалифициран треньор на щат (чл. 14. (1) 3. да е наел на трудов или на друг вид договор треньорски кадри по съответния вид спорт). Как ще се случи това в Северозапада е трудно да се предположи.

От Община Видин уверяват, че развитието и подпомагането на спорта е приоритет. Освен това се разработва нова методика, по която от следващата година да се финансират местните клубове.

"Концепцията на Община Видин с встъпването ни в длъжност беше да развиваме спорта в двете направления- масов спорт и спорт за високо спортно майсторство. За момента сме изпълнили на известна степен условията, които поехме като ангажимент да създадем, за да може да спортувате. Това е субсидията, гласувана от Общинския съвет в Бюджет 2016 година, чрез която финансово да бъдете осигурени. В Наредбата, която подготвяме и очаквам до края на годината да бъде приета, създаваме критерии и правила, по които ще се определя размерът на субсидията за спортните клубове. Ще заложим критерии тези спортни клубове, които бележат успехи и включват в своята дейност все повече и повече деца, да получават повече пари", каза кметът на Видин Огнян Ценков пред състезателите от клуба по кану-каяк.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също обеща, че от догодина ще има положителна и по-справедлива промяна в начина на финансиране на спортните федерации. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30