Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 октомври 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Над 19% е равнището на безработица в област Видин за септември при средно за страната 7,8 на сто. Най-висока е неговата стойност на територията, обслужвана от Бюрото по труда в Белоградчик - близо 46%, следва Кула с над 28 на сто. Видинското бюро по труда отчита намаление на безработните жени и на хората с регистрация повече от 1 година. Увеличават се безработните младежи. За едно свободно работно място през септември са се конкурирали 9 безработни. На работа са постъпили 215 души. 



Дефицит на счетоводители се очертава на пазара на труда във Видин
. Освен специалисти в областта на счетоводството, работодателите търсят широк спектър от работници и служители, обясни директорът на Бюрото по труда Милчо Цоков.



Набират се желаещи за работа по програма "Старт на кариерата“, която осигурява стаж на младежи в държавната администрация, съобщи Начко Найденов, директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана.


В 17 области има нарастване на трудовите възнаграждения, по-високи от средния ръст за страната, сочи проучване на КНСБ. В Монтана например повишението е с 14,1 на сто. Заплатите във Видин са се качили с 10,8 на сто, а наетите - с 0,8 на сто спрямо първото полугодие на миналата година. Въпреки това Видин води при най-нископлатените работници с възнаграждение от 648 лв., което е почти два пъти по-малко в сравнение със заплащането на труда в София.



Врачанският административен съд прекрати делото против текстове от Наредба, която въвежда такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки, както и вътрешноквартални пространства в община Хайредин. Определението за прекратяване, разгледано от троен съдебен състав подлежи на обжалване или протестиране пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от уведомяване на страните.



Районната прокуратура в Оряхово приключи разследване и постигна споразумение с турския гражданин Шериф Акйюз, който миналата седмица в малките часове на нощта незаконно превел през Гранично контролно пропускателния пункт в Оряхово от България в Румъния непълнолетен турски гражданин. Наложеното наказание е шест месеца "Лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено за срок от три години.



Областното пътно управление (ОПУ) във Видин все още не разполага с нужните количества материали за снегопочистването на пътищата в региона. Това съобщи директорът на ОПУ инж. Павел Драганов на днешното заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, на което се обсъди готовността за работа при зимни условия.


Нормално върви подготовката за работа при зимни условия на водоснабдителното дружество във Видин. Това каза на заседанието на Областния съвет за защита при бедствия управителят на ВиК- Видин, инж. Георги Владов. Най-големият проблем за Видин остава работата на Канална помпена станция 1 - до Колодрума, където от 6 помпени агрегата, работят само 3. При решаването му, заяви Владов, ще се търси и съдействието на Община Видин.


Местната инициативна група /МИГ/ Берковица - Годеч продължава дейността си и през новия програмен период. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов подписа в Министерството на земеделието и храните договора за МИГ-а и изпълнение на стратегията за Водено от общностите местно развитие.



На няколко питания трябваше да отговаря кметът на община Мездра Генади Събков на днешното заседание на Общинския съвет. Групата на съветниците от коалиция "Народен съюз" искаха да знаят с кои физически и юридически лица са сключени граждански договори и срещу какво възнаграждение. От "БСП - Лява България" се интересуват защо е променена транспортната схема до село Цаконица, спазени ли са условията на договора с превозвача и може ли да настъпи подобрение в обслужването.



Договорът за изграждане на втора фаза на интегрирания Воден цикъл на Враца ще бъде подписан утре. Кметът Калин Каменов ще посрещне министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Министър Василева ще огледа улиците "Г. Бенковски" и "Иванка Ботева", където беше извършена рехабилитация на ВиК мрежата по първата фаза от проекта.



Турски шофьор катастрофира тази сутрин на кръстовището с кръгово движение на обходния път на Враца. За щастие на водача, той не е ранен, а се е разминал само с уплаха. Това е поредната катастрофа, която става на ключовото кръстовище, но е първата от 3-4 месеца насам. 



Мъж от Враца загина след като беше блъснат от лек автомобил. Инцидентът е станал вчера към 21:45 часа на пътя Враца-Оряхово.



Ученици от 4 "д" клас на училище "Иван Вазов" във Видин учиха за бележити българи в родния край в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Отдел "Изкуство" организира презентация и изложба за децата по случай 1 ноември- Деня на народните будители, съобщи завеждащият Мая Миланова.



С две представления започнаха проявите, посветени на Деня на народните будители в Белоградчик. Държавният куклен театър - Видин зарадва малчуганите с пиесата "Вълкът и седемте козлета" по Братя Грим, а възрастните любители на театъра се насладиха на постановката на Малин Малинов "Асансьорът". 



Вечер на българската литература организират авторите Елена Павлова и Димитър Цолов в регионалната библиотека в Монтана от 17:30 часа. Двамата представят последните си книги "Две луни" и "Приключенията на Найден Намерения". 



Eлеонора Бойчева от Лом е победител в тазгодишното 10-то издание на Националния литературен конкурс
"Яна Язова". Тя беше отличена за разказа „Стриптийз”, избран от журито за най-добър измежду над 100 творби на 64 млади автори от цялата страна. 



Със живописна изложба - базар "Цветята на малката Ида" ще започне традиционният панаир в Роман, утре от 16 часа. Официалното му откриване е от 18:30, преди това представителният общински младежки духов оркестър ще дефилира по бул."Христо Ботев".



Любопитна изложба ще гостува на град Лом от 1 ноември
. Експозицията, която ще бъде подредена в читалище "Постоянство", кани да надникнем в ценността на четенето на книги. Наречена е "100 години- 100 плаката" и е философски поглед в историята на глобалната културна и образователна пропаганда на последното столетие.



Сградата на Турския склад във Видин ще се превърне в Епиграфски център. В него ще бъдат изложени 38 епиграфски паметника, сред които и елементи от най-старото еврейско гробище във Видин, архитектурни елементи от античността, арии с посвещения на различни богове, олтари и много други. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15
Мирослав Аспарухов (вдясно) е новият председател на читалищното настоятелство в Мездра.

Читалището в Мездра е с ново ръководство

Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра проведе отчетно-изборно събрание.  С решение на досегашното настоятелство шестима дългогодишни негови членове и членове на преброителната комисия, включително и най-дългогодишният председател в историята на културното средище Валентин Вълчев, които са в пенсионна възраст се оттеглиха от ръководството по..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30