Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дафинкичева: Лекарската професия днес е не само призвание, но и героизъм

Онкологичните заболявания се увеличават, отчете лекарят

Д-р Елка Петкова - Дафинкичева, началник на "Вътрешно отделение" в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" - гр. Лом.
Снимка: Община Лом


В "Направление здраве" продължаваме да ви срещаме с лекари от Северозапада, носители на награди от националния конкурс "Лекар на годината 2016" на Българския лекарски съюз. Днешната ни среща е с д-р Елка Петкова-Дафинкичева, специалист по вътрешни болести и кардиология, началник на отделението по вътрешни болести на ломската болница "Св. Николай Чудотворец" и носител на Почетния знак на Българския лекарски съюз- сребърен.


"За мен тази награда означава признание и висока оценка, дадена ми от Българския лекарския съюз за професионализма и работата ми като лекар през изминалите 36 години в ломската болница. Смятам, че това е награда и на целия колектив на "Вътрешно отделение" за денонощната трудна и отговорна работа."


Д-р Дафинкичева разказа, че отделението по вътрешни болести винаги е било с много добри показатели. Годишно през него минават над 3000 пациенти. В последните години рязко е намалена смъртността, намален е средният престой на болните и е увеличен оборотът на едно легло.

 
"Водещи са сърдечно-съдовите и гастроентерологичните заболявания, като от последните голям е броят на откритите в отделението онкологични заболявания. Има тенденция за увеличаване на броя на онкологичинте заболявания от всички системи - и пулмологични, и нефрологични", обясни д-р Дафинкичева. Тя призова пациентите да изпълняват съвестно препоръките на личните си лекари, да ходят на профилактичните прегледи и изследвания с цел намаляване на тази заболеваемост... Нека не забравят, че най-ценното е здравето, за което ние здравните работници се грижим, и се отнасят към нас с нужното уважение, тъй като напоследък се срещат все по-често пациенти и техни родини, които го забравят."


На колегите си д-р Дафинкичева пожела здраве, търпение, да виждат повече усмихнати и щастливи пациенти и повече спасени от смъртта хора.


"Лекарската професия в днешни дни не е само призвание, но и героизъм", каза накрая носителят на Почетния знак на Българския лекарски съюз.


Д-р Валентин Кръстев, специалист по офталмология от Видин.Профилактика на детското зрение е друга тема в "Направление здраве" днес. Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват. Затова  профилактиката на детското зрение е изключително важна. На каква възраст трябва да е първият преглед на детето при офталмолог и колко често трябва да са тези посещения след това - на тези и други въпроси потърсихме отговор от д-р Валентин Кръстев, специалист по офталмология от Видин.


"Относно първия преглед при децата е малко относително, защото зависи от самото дете. Ако има някакви по-изразени промени в самото дете, които са забележими от родителите, тогава трябва да се направи даже още в бебешка възраст. Ако детето може да съдейства, в рамките на 2-3 година е хубаво да се направи този преглед. Дори да няма проблеми, които се забелязват, защото може да няма външни белези, но да се окаже, че има някакви промени."


След този първи преглед, при който могат да се установят евентуални вродени аномалии, детето е добре да посещава офталмолог поне веднъж годишно. А ако при прегледа се установят някакви проблеми - т. нар. рефракционни аномалии или нужда от някакви корекции с очила, детето трябва да посещава специалист на всеки 6 месеца поне до навършването на 16 години. Няколко основни симптома могат да подскажат на родителите за проблем с очите на детето, обясни д-р Кръстев:


"Отклоняването на някое от очите навън или навътре, честото мигане, триенето на очите с ръчички, чести възпалителни процеси на клепачите или хордеолум, т. нар. от народа намигач или ечемик. Когато има такива проблеми,  хубаво е да се потърси лекар, защото вече може при по-обстоен преглед да се установи има ли нужда от някаква корекция."


Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50