Представяме в "Калейдоскоп" новата стихосбирка на Андрей Андреев "В този край на света"

Тази вечер всички ние бяхме Андрей Андреев

Автор:
22
Снимка: Колаж Ваня Минева


В този труден за живеене край на Света, наречен Български Северозапад, в древния и славен някога, а сега повече дрипав и тревожен наш град Видин, се случи нещо човечно, топло и хубаво. Поети, писатели, читатели и приятели на поета Андрей Андреев се събраха в читалище "Цвят", за да представят заедно новата книга на нашия земляк.

Без Андрей, защото тежки здравословни проблеми не позволиха на автора да присъства на този празник на неговото слово лично. Но нищо не може да спре пътуващите към нас думи на поета. Думи, които Андрей сам избра за корицата на най-новата си стихосбирка, наречена "В този край на света":

Новата книга на Андрей Андреев, Снимка: Ваня МиневаАко човекът жив все още помни,
ако духът му в нишите огромни
на битието и небитието
усеща още полъх от небето;
ако последната любов е ден последен
и от живота му, ако наведен
над себе си, намери там утеха
за онова, което му отнеха
тирани, словоблудци, бури, време-
събраното във шепите си семе
той в слънчеви пространства ще разпръсне,
за да изчезне... Или да възкръсне.

"Андрей Андреев е най-благородния, най-честния и най-чистия човек, който аз познавам в живота. Не един от, а най. И е великолепен световен поет. Не само български. И класик на българската поезия. Това безспорно ще бъде признато след някое и друго десетилетие. Сигурен съм", каза по време на литературната вечер поетът и преводач от български на руски език Александър Руденко- състудент, приятел и събрат по перо на Андрей и подари на публиката едно от своите стихотворения, преведени на български от нашия земляк.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Всички ние днес сме Андрей", така се самоопределиха поети, писатели, читатели и приятели на Андрей Андреев по време на литературния салон, посветен на най-новата му стихосбирка "В този край на света". Книги на повече от 15 видински автори се подредиха на малък, скромен импровизиран литературен щанд, с поканата парите за всяка от тях да отидат в кутията с дарения за приятеля Андрей.

"Случи се нещо много човешко. Ние знаем, че нашите дарения не биха били достатъчни той да получи протезата, с която да се върне в живота, да се чувства отново пълноценен и, надявам се, щастлив. Но когато един приятел е в затруднение, правиш, каквото можеш. Андрей ме помоли тази вечер да е весела, да е красива, да е празник на литературата", сподели развълнуван секретарят на Дружеството на видинските писатели Ненчо Славчев.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Той винаги си е бил и е с нас, защото е част от видинската литературно-художествена творческа духовна палитра на Видин и Видинско. Имам почти всичките му книги. Те са подредени близо до фотьойла, в който обичам да си почивам и аз често отварям някоя от тях. Да, тази вечер ни липсва неговият глас, неговият смях, неговата усмивка. Искам да е здрав, да е силен, за да продължи да пише. И го чакаме във Видин", пожела Димитър Тодоров- рецитатор, общественик, ценител на литературата. И припомни един от любимите си стихове: "... но защо отреждат Боговете/ на човека, докато е жив/ да е най-самотен там, където/ някога преди е бил щастлив..."

"Андрей Андреев е творец от национално значение- едно голямо име и като поет, и като преводач. Надявам се чисто човешки повече хора да са съпричастни към желанието на видинчани да му помогнат отново да е пълноценен", добавя и Тодор Младенов от видинската библиотека "Михалаки Георгиев".

За да може Андрей да се върне в живота, за да може отново да си дойде у дома, да се види с приятелите си. И всички да повярваме, че добротата я има.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Искаме да подадем ръка. С малко- толкова, колкото можем. Дано сме част от неговата мечта- изразена тихо, скромно и негласно, да може да ходи отново. Да е пълноценен. "В този край на света", както сам поетът казва, живеят хора, които са с широки сърца. Дано помогнем на нашия съгражданин- той е велик поет и човек, добър приятел на нашето читалище. Ще сме щастливи, ако го зарадваме поне малко. Нека сме съпричастни към една болка и една надежда, на един човек, който вижда този свят с широко отворени очи, а не може да го обходи...", сподели и секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

В същия ден, в разговор с колегата от Радио Видин Стефка Павлова, Андрей Андреев призна:

"Видин е родният ми край. Раковица е селото, без което не мога и ако един месец не си отида- боледувам... Във Видин съм живял и работил доста години. Всичко от родния ми край ми е скъпо. Когато пътувам към нашия край, щом мина табелата с надпис Видинска област, ми се струва, че нищо лошо не може да ми се случи. У дома съм. С моите близки, приятели, земляци."

Ако можете, помогнете на Андрей Андреев да се върне. Защото, както сам той е написал:

"Родният въздух лекува. Родният път ни въздига."

Банковата сметка е:
Банка ДСК ЕАД
IBAN G97STSA93000023848607
BIC STSAABGSF

Вижте още

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05