Представяме в "Калейдоскоп" новата стихосбирка на Андрей Андреев "В този край на света"

Тази вечер всички ние бяхме Андрей Андреев

Автор:
22
Снимка: Колаж Ваня Минева


В този труден за живеене край на Света, наречен Български Северозапад, в древния и славен някога, а сега повече дрипав и тревожен наш град Видин, се случи нещо човечно, топло и хубаво. Поети, писатели, читатели и приятели на поета Андрей Андреев се събраха в читалище "Цвят", за да представят заедно новата книга на нашия земляк.

Без Андрей, защото тежки здравословни проблеми не позволиха на автора да присъства на този празник на неговото слово лично. Но нищо не може да спре пътуващите към нас думи на поета. Думи, които Андрей сам избра за корицата на най-новата си стихосбирка, наречена "В този край на света":

Новата книга на Андрей Андреев, Снимка: Ваня МиневаАко човекът жив все още помни,
ако духът му в нишите огромни
на битието и небитието
усеща още полъх от небето;
ако последната любов е ден последен
и от живота му, ако наведен
над себе си, намери там утеха
за онова, което му отнеха
тирани, словоблудци, бури, време-
събраното във шепите си семе
той в слънчеви пространства ще разпръсне,
за да изчезне... Или да възкръсне.

"Андрей Андреев е най-благородния, най-честния и най-чистия човек, който аз познавам в живота. Не един от, а най. И е великолепен световен поет. Не само български. И класик на българската поезия. Това безспорно ще бъде признато след някое и друго десетилетие. Сигурен съм", каза по време на литературната вечер поетът и преводач от български на руски език Александър Руденко- състудент, приятел и събрат по перо на Андрей и подари на публиката едно от своите стихотворения, преведени на български от нашия земляк.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Всички ние днес сме Андрей", така се самоопределиха поети, писатели, читатели и приятели на Андрей Андреев по време на литературния салон, посветен на най-новата му стихосбирка "В този край на света". Книги на повече от 15 видински автори се подредиха на малък, скромен импровизиран литературен щанд, с поканата парите за всяка от тях да отидат в кутията с дарения за приятеля Андрей.

"Случи се нещо много човешко. Ние знаем, че нашите дарения не биха били достатъчни той да получи протезата, с която да се върне в живота, да се чувства отново пълноценен и, надявам се, щастлив. Но когато един приятел е в затруднение, правиш, каквото можеш. Андрей ме помоли тази вечер да е весела, да е красива, да е празник на литературата", сподели развълнуван секретарят на Дружеството на видинските писатели Ненчо Славчев.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Той винаги си е бил и е с нас, защото е част от видинската литературно-художествена творческа духовна палитра на Видин и Видинско. Имам почти всичките му книги. Те са подредени близо до фотьойла, в който обичам да си почивам и аз често отварям някоя от тях. Да, тази вечер ни липсва неговият глас, неговият смях, неговата усмивка. Искам да е здрав, да е силен, за да продължи да пише. И го чакаме във Видин", пожела Димитър Тодоров- рецитатор, общественик, ценител на литературата. И припомни един от любимите си стихове: "... но защо отреждат Боговете/ на човека, докато е жив/ да е най-самотен там, където/ някога преди е бил щастлив..."

"Андрей Андреев е творец от национално значение- едно голямо име и като поет, и като преводач. Надявам се чисто човешки повече хора да са съпричастни към желанието на видинчани да му помогнат отново да е пълноценен", добавя и Тодор Младенов от видинската библиотека "Михалаки Георгиев".

За да може Андрей да се върне в живота, за да може отново да си дойде у дома, да се види с приятелите си. И всички да повярваме, че добротата я има.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Искаме да подадем ръка. С малко- толкова, колкото можем. Дано сме част от неговата мечта- изразена тихо, скромно и негласно, да може да ходи отново. Да е пълноценен. "В този край на света", както сам поетът казва, живеят хора, които са с широки сърца. Дано помогнем на нашия съгражданин- той е велик поет и човек, добър приятел на нашето читалище. Ще сме щастливи, ако го зарадваме поне малко. Нека сме съпричастни към една болка и една надежда, на един човек, който вижда този свят с широко отворени очи, а не може да го обходи...", сподели и секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

В същия ден, в разговор с колегата от Радио Видин Стефка Павлова, Андрей Андреев призна:

"Видин е родният ми край. Раковица е селото, без което не мога и ако един месец не си отида- боледувам... Във Видин съм живял и работил доста години. Всичко от родния ми край ми е скъпо. Когато пътувам към нашия край, щом мина табелата с надпис Видинска област, ми се струва, че нищо лошо не може да ми се случи. У дома съм. С моите близки, приятели, земляци."

Ако можете, помогнете на Андрей Андреев да се върне. Защото, както сам той е написал:

"Родният въздух лекува. Родният път ни въздига."

Банковата сметка е:
Банка ДСК ЕАД
IBAN G97STSA93000023848607
BIC STSAABGSF

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00