Представяме в "Калейдоскоп" новата стихосбирка на Андрей Андреев "В този край на света"

Тази вечер всички ние бяхме Андрей Андреев

Автор:
Снимка: Колаж Ваня Минева


В този труден за живеене край на Света, наречен Български Северозапад, в древния и славен някога, а сега повече дрипав и тревожен наш град Видин, се случи нещо човечно, топло и хубаво. Поети, писатели, читатели и приятели на поета Андрей Андреев се събраха в читалище "Цвят", за да представят заедно новата книга на нашия земляк.

Без Андрей, защото тежки здравословни проблеми не позволиха на автора да присъства на този празник на неговото слово лично. Но нищо не може да спре пътуващите към нас думи на поета. Думи, които Андрей сам избра за корицата на най-новата си стихосбирка, наречена "В този край на света":

Новата книга на Андрей Андреев, Снимка: Ваня МиневаАко човекът жив все още помни,
ако духът му в нишите огромни
на битието и небитието
усеща още полъх от небето;
ако последната любов е ден последен
и от живота му, ако наведен
над себе си, намери там утеха
за онова, което му отнеха
тирани, словоблудци, бури, време-
събраното във шепите си семе
той в слънчеви пространства ще разпръсне,
за да изчезне... Или да възкръсне.

"Андрей Андреев е най-благородния, най-честния и най-чистия човек, който аз познавам в живота. Не един от, а най. И е великолепен световен поет. Не само български. И класик на българската поезия. Това безспорно ще бъде признато след някое и друго десетилетие. Сигурен съм", каза по време на литературната вечер поетът и преводач от български на руски език Александър Руденко- състудент, приятел и събрат по перо на Андрей и подари на публиката едно от своите стихотворения, преведени на български от нашия земляк.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Всички ние днес сме Андрей", така се самоопределиха поети, писатели, читатели и приятели на Андрей Андреев по време на литературния салон, посветен на най-новата му стихосбирка "В този край на света". Книги на повече от 15 видински автори се подредиха на малък, скромен импровизиран литературен щанд, с поканата парите за всяка от тях да отидат в кутията с дарения за приятеля Андрей.

"Случи се нещо много човешко. Ние знаем, че нашите дарения не биха били достатъчни той да получи протезата, с която да се върне в живота, да се чувства отново пълноценен и, надявам се, щастлив. Но когато един приятел е в затруднение, правиш, каквото можеш. Андрей ме помоли тази вечер да е весела, да е красива, да е празник на литературата", сподели развълнуван секретарят на Дружеството на видинските писатели Ненчо Славчев.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Той винаги си е бил и е с нас, защото е част от видинската литературно-художествена творческа духовна палитра на Видин и Видинско. Имам почти всичките му книги. Те са подредени близо до фотьойла, в който обичам да си почивам и аз често отварям някоя от тях. Да, тази вечер ни липсва неговият глас, неговият смях, неговата усмивка. Искам да е здрав, да е силен, за да продължи да пише. И го чакаме във Видин", пожела Димитър Тодоров- рецитатор, общественик, ценител на литературата. И припомни един от любимите си стихове: "... но защо отреждат Боговете/ на човека, докато е жив/ да е най-самотен там, където/ някога преди е бил щастлив..."

"Андрей Андреев е творец от национално значение- едно голямо име и като поет, и като преводач. Надявам се чисто човешки повече хора да са съпричастни към желанието на видинчани да му помогнат отново да е пълноценен", добавя и Тодор Младенов от видинската библиотека "Михалаки Георгиев".

За да може Андрей да се върне в живота, за да може отново да си дойде у дома, да се види с приятелите си. И всички да повярваме, че добротата я има.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Искаме да подадем ръка. С малко- толкова, колкото можем. Дано сме част от неговата мечта- изразена тихо, скромно и негласно, да може да ходи отново. Да е пълноценен. "В този край на света", както сам поетът казва, живеят хора, които са с широки сърца. Дано помогнем на нашия съгражданин- той е велик поет и човек, добър приятел на нашето читалище. Ще сме щастливи, ако го зарадваме поне малко. Нека сме съпричастни към една болка и една надежда, на един човек, който вижда този свят с широко отворени очи, а не може да го обходи...", сподели и секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

В същия ден, в разговор с колегата от Радио Видин Стефка Павлова, Андрей Андреев призна:

"Видин е родният ми край. Раковица е селото, без което не мога и ако един месец не си отида- боледувам... Във Видин съм живял и работил доста години. Всичко от родния ми край ми е скъпо. Когато пътувам към нашия край, щом мина табелата с надпис Видинска област, ми се струва, че нищо лошо не може да ми се случи. У дома съм. С моите близки, приятели, земляци."

Ако можете, помогнете на Андрей Андреев да се върне. Защото, както сам той е написал:

"Родният въздух лекува. Родният път ни въздига."

Банковата сметка е:
Банка ДСК ЕАД
IBAN G97STSA93000023848607
BIC STSAABGSF

Вижте още

Натали Ангелова с нова песен и послание към публиката

Младата изпълнителка от Монтана Натали Ангелова записа втората си самостоятелна песен. Възпитаничката на вокалния педагог Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и на доц. Алис Боварян в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" е заснела и видеоклип към песента "Не се съмнявай" . "Вярвай и не се съмнявай" е..

публикувано на 14.11.18 в 17:37

Как да избегнем нападение от бездомни кучета

През зимния сезон бездомните кучета се събират на глутници и често стават агресивни към минувачите. Според хора, които се занимават с обучение на четириногите, когато са в глутница животните са по-опасни, защото се водят по водача и го следват. Ако той е агресивен и те нападат. Повече за поведението на бездомните кучета ни разказва ветеринарят от Видин..

публикувано на 14.11.18 в 16:17

Общински съвет- Видин: присъстващи и отсъстващи

Общинският съвет (ОбС)  е колективен орган на местното самоуправление. Той се състои от общински съветници. Те са избрани от жителите на общината по законово определени условия и ред.  Сред основните дейности на един Общински съвет са определянето на политиката за изграждане и развитие на общината, приемането на годишния..

обновено на 14.11.18 в 15:54

Млади певци от Монтана обраха наградите на конкурс в САЩ

Млади певци от Монтана заеха призови места на конкурса "Pearl of New York“ в САЩ. Възпитаниците от класа по пеене при Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883" се завърнаха с Гран при, две първи, една втора и една трета награда. Отличията са за тяхното представяне в категориите "Поп пеене" и "Фолклор", обясни..

публикувано на 13.11.18 в 18:26

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12