Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински села са наплашени от бежанските групи

7
Мигрантска група в Раковица
Снимка: Иван Иванов

Все повече мигрантски групи залавя гранична полиция във Видинско. Само през изминалото денонощие на българо-сръбската граница са задържани 48 лица, а от началото на годината у нас са заловени над 27 000 незаконно влезли мигранти, сочат данните на МВР.

Идват незаконно в България през южната граница с Турция, каналджии ги превозват до вътрешността на страната и след това до границата със Сърбия, защото тяхната цел е Западна Европа. Преди няколко месеца обаче сръбските власти засилиха охраната на своята граница. Заради това трафикантите стоварват бежанските групи в покрайнините на граничните села, те тръгват към западната ни съседка, там военни и полицаи ги пресрещат и ги връщат обратно в България. Останали в безизходица, чужденците търсят храна, подслон и телефон от хората в най-близкото населено място.

"От два месеца доста от мигрантите се връщат обратно от Сърбия на българска територия. Най-често това става в селата Киреево, Раковица и Подгоре в нашата община. Слизат на групи от по 10-20 човека- дечица, млади хора и просто очакват някой да подаде сигнал, за да бъдат прибрани и извозени обратно в бежанските центрове. Имаме доста такива случаи- може би над 300 човека през последните два месеца, за които имам сведение. Масово случаи на бежанци имахме сега- на втория тур на изборите- в Раковица на два пъти и по същото време- в Киреево и на изхода на Подгоре имаше групи от по 20 човека. Местните хора се притесняват, защото са възрастни, често живеят сами и са близо до границата. За щастие до момента няма инциденти", обясни кметът на Община Макреш Иван Каменов, на чиято територия има няколко гранични села.

СнимкаСлучаите на мигрантски групи вече са ежедневие, твърдят жителите на видинското село Киреево, крайните къщи на което са само на около 130 метра от сръбската граница.

"Има ги много, вчера имаше десетина човека, налитат тук- в магазина. Страхуваме се. Една вечер идваха вкъщи, искат ядене. Чукат по прозорците и искат храна. Идват от към Сърбия, казват, че там ги бият и им взимат парите... Почти всеки ден идват- спират тук на центъра, търсят полиция, за да ги приберат. Много минават- денем, нощем, и все на групи- по десетина-петнайсет... Притесняваме се от тях, от болести, от зарази... От всякакви държави са- от Пакистан, Афганистан, Египет, дори от Непал имаше... Понякога влизат в магазина и си взимат храна без да плащат... Такова нашествие никога не е било, незнам как ще се оправяме", споделиха жени от Киреево.

"Положението е трагично- всеки ден има групи, минават стотици- имало е случаи и по над 50 човека наведнъж. Живея сама, веднъж в 1 часа през нощта дойдоха да чукат на вратата, като излязох- 40 души бяха, търсят храна, страшно си е- бяха в градината, в двора, на улицата, ако решат винаги ще разбият вратата. Вечер не смея да си светна крушката, защото те отиват там, където свети. Тук сме най-потърпевши.Преди седмица една жена е родила в полето, има и малки деца с тях. Онзи ден имаше човек, болен от краста. В Сърбия не ги пускат- стоят с автомати и ги връщат. Засега не са агресивни, да чукна на дърво, ама знае ли човек. Всички знаят местните, които се занимават с каналджийство, но никой нищо не прави, незная защо е така. Съчувстваме на бежанците, ама и за нас някой трябва да помисли. Всеки от тях иска да мине оттук и да отиде в Германия. И ние искаме, но не става по този начин", добави кметицата на село Киреево Маргарита Георгиева.

СнимкаМигрантската криза и заявлението на правителството, че ще бъдат разкрити още 6 бежански центъра в страната, предизвика реакция и в Северозапада. На вчерашното заседание на Общинския съвет във Видин общинският съветник Димитър Велков отправи актуално питане до кмета Огнян Ценков били ли са изискани скици и планове на общината за изграждане на бежански център и предвижда ли се да бъде изграден тук такъв лагер. От отговора стана ясно, че не се предвиждат подобни стъпки.

На питане на народния представител Филип Попов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова също заяви, че "съгласно приетите от правителството планове за действие при възникване на извънредна ситуация вседствие на увеличен миграционен натиск, не се предвижда изграждането на центрове за настаняването на лица, потърсили закрила от българската държава на територията на община Видин или на територията на друга община във Видинска област."

Във Враца Общинският съвет на заседанието си следващата седмица пък ще гласува дали да приеме декларация за недопускане на бежански лагери, центрове за настаняване, общежития и други организационни форми за настаняване на бежанци на територията на общината. Докладната e внесена от общинския съветник от ВМРО Марин Цветков. Целта на декларацията е да окаже превантивна роля пред държавните органи, както и да защити интересите и спокойствието на жителите на община Враца, обясни инициаторът за приемането на документа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40