Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обяд за нуждаещи се в Брегово

Снимка: Радио ВИДИН

Домашният социален патронаж в Брегово е създаден преди 38 години в подкрепа на възрастни хора, за които няма кой да се грижи. За процент от пенсията си, който желае, може да получава храна всеки ден. Община Брегово поема част от издръжката на патронажа. Храната се разнася до домовете на пенсионерите, което е още едно удобство за тях.

"Предлагаме само обяд- първо, второ и трето и по един хляб на ден. Ако човек с 200 лева пенсия ползва услугата, приемаме, че в един месец има 30 хранодни, храната, която е за събота и неделя се предлага в петък. В събота е с първо, второ и трето, а в неделя е суха храна. Такъв човек за месеца, плюс хляба, който ще взима, плаща някъде около 75-76 лева в зависимост от това, какво се е приготвяло през месеца. В момента имам около 40 хранещи се", каза Рени Никуцова, управител на Домашен социален патронаж- Брегово.

Готви се всеки ден прясна храна. Домашният социален патронаж има меню. Качеството и грамажът са съобразени с рецептурник за обществено хранене. През годините патронажът е обслужвал и повече хора, но сега са останали по- малко възрастни.

"В момента са останали тези, които са самотни, които нямат близки да се грижат за тях. Това, което изразходват този месец, го плащат на другия месец от пенсията. Стараем се да сме навреме с доставките."

СнимкаХраненето на тези 40 пенсионери се приготвя в кухнята на Домашния социален патронаж. Там се готви и за други 200 души, които получават "Топъл обяд". Финансирането е с евросредства и започна през юли тази година. "Топъл обяд" ще се предлага на нуждаещите се социално слаби до края на април 2017 година. Храната на хората от селата се разкарва с колата на патронажа.

Иван Луизов е от град Брегово. Ползва услугата "Топъл обяд". Живее е сам. Казва че, има хубава професия, но хората нямат пари и когато го викат да им поправи нещо, не могат да си позволят скъпите части и да платят за труда му. Благодарен е за храната и за това, че не плаща за нея.

"Тази държава до това дередже ни докара- честните , нормалните и етичните хора сме трагедия тука, за жалост. Доволен съм. Получавам първо и второ. И питка. По- добро няма. Благодарен съм", каза Иван Луизов.

Ходи сам да си взима храната, защото не иска да е в тежест и някой да му кара храната.

"Нямам и един пенсионер, сам съм. Чудя се накъде да хвана и какво да правя."

СнимкаСело Калина е в община Брегово. Димитър Александров е на 72 години, живее сам в недостроената си къща в селото. Направил я сам, докъдето може, с двете си ръце. Жена му от години заминала в чужбина. Заради ниската пенсия може да си позволи да плаща само за хляба, който му карат от Домашния социален патронаж.

"Носим дърва на гръб. Смеят ми се хората. Викат: "Как носиш тия дебели дърва?". Като няма пари, така. Не ми дават помощи, защото жена ми е от 10 години в Италия. От 5 години не се е обаждала, не праща и пари. 184 лева взимам пенсия. Не стигат", обясни Димитър Александров.

Разказа, че с дни яде посен боб, с малко лапад.

Генади Петров е от село Гъмзово. Едно време къщата била пълна, но след като починала и майка му, няма кой да готви и да се занимава с домашната работа. За него се грижи съседката Славянка Флорова. Разговаряме вътре, на топло. Навсякъде е чисто и подредено. Мъжът разчита на Домашния социален патронаж за храна и казва че е доволен:

Снимка"Получавам храна и то много отдавна. Майка ми почина и затова съм се записал. Докато беше жива, имаше тук човек, имаше кой да готви. Бяхме една камара народ, но сега останах сам. Разчитам на патронажа. Друга храна няма откъде да получавам. Има и хубави неща- бисквитена торта всеки вторник, има кюфтета със сос, кюфтета пържени. То вкъщи кой ще се занимава."

От патронажа му карат първо, второ и трето. От храната остава и за вечеря. Славянка Флорова разказа, че снаха му прави есенно време компоти, сладка и зимнина. Носи му от тях, а понякога и каквото е сготвила вкъщи.

Село Гъмзово е най- голямото село в Бреговска община след общинския център. Кмет е Любослав Ангелов. Двама пенсионери са се записали към Домашния социален патронаж, а други 35 души получават "Топъл обяд". Парите са от Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица. 35 души от селото всеки ден получават супа, второ и по една питка. От патронажа карат храната с автомобил и в кметството я раздават.

"Това са хора социално слаби, които нямат възможност да си подсигурят храната, не достигат средствата, но повечето са хора на социално подпомагане. Това не е достатъчно като финансиране да успеят да оцелеят. От Домашния патронаж двама получават храна, 80 и няколко получават хляб всеки ден. Това са предимно възрастни, самотно живеещи", каза кметът на село Гъмзово Любослав Ангелов.

Кметът казва, че това е добра инициатива, но освен осигуряване на храната, трябва и да им се отделя повече внимание- да им се почисти къщата, да им се купят лекарства.

"На някои децата са извън страната. Други нямат близки. За съжаление това е проблем за цялата страна, не само за Гъмзово."

Демографската криза, безработицата и обезлюдяването на селата са сериозни предизвикателства пред малките общини. За хората всяка помощ е от значение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00