Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работят местните власти в сложната политическа обстановка

Снимка: Красимир Каменов, радио Видин
Местните власти в условията на политическата криза след избора на нов президент и оставката на правителството- това е темата, по която събрахме мнения на кметове на малки и големи общини от българския Северозапад.
 
В условията на предизборна обстановка, каквато се очертава, има ситуация, в която държавата не работи за определен период. Най-важното нещо, което е нужно и на управниците, и на хората в подобна ситуация, е приемането на бюджета на страната за следващата година. Това казва един от дългогодишните кметове в региона- кметът на Монтана Златко Живков:

"В тази напрегната обстановка, която има очертанията на политическа криза дългогодишният опит ни е научил да бъдем внимателни и прагматични. За нас в общините най-важното нещо е Парламентът да приеме закона за бюджета за 2017 г. Поставихме десетки въпроси във връзка със стандарти за дейности, общински пътища, изравнителни субсидии, саниране- хората се интересуват от тези неща. А те не могат да се случат, ако не бъде приет бюджет 2017."
 
"Да има приемственост в съставянето на служебното правителство и след това в новоизбраното догодина в изпълнението на приоритетите, и да продължи работещата връзка между местната и държавната власт. Това е нужно на местните власти"- каза по време на отчета си в края на едногодишната си работа начело на Община Видин, кметът на Видин Огнян Ценков.

Попитахме и друг дългогодишен кмет- на Бойчиновци, как се работи с едно служебно правителство. Оценката му е- да, има известни трудности в комуникацията в подобна ситуация, но най-важното е да не се допуска блокиране на разработените проекти. Мнението на кмета Светлин Сретениев е, че безспорно забавяне в работата на общинските администрации ще има, а това не е добре за никоя община, особено за Бойчиновци, която разчита основно на инвестиции от еврофондовете.

"Всички очакваме предсрочни избори, и така е най-добре, да се разбере кой ще управлява и да си понесе отговорността.
Най-важно за общините е регулярното подаване на средства от бюджета към общините и да не се блокират разработените проекти, които сме внесли... Селските общини, една година нищо не правихме, същото ни очаква и за 2017-та, защото се изисква технологично време по избора на изпълнител по проектите. Спряха и програмите за временна заетост, в 500 семейства щяха да влязат някакви средства"
- обясни кметът на Община Бойчиновци.

Добре е за общините ако има работещо правителство и приет бюджет, за да не се блокира работата на местните власти. В сегашната ситуация е очевидно, че администрациите забавят темповете на работа, но сегашното Народно събрание не може да излъчи някакво стабилно, работещо правителство, смята кметът на община Кула Владимир Владимиров.

"...Да се върви към нов Парламент, към избори, явно това Народно събрание  не може да излъчи повече някакво стабилно, работещо правителство"- категоричен е кметът на Кула.

Безспорно е, че трябва да се върви към съставяне на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори- на това мнение е и кметът на монтанската община Медковец Венцислав Евгениев.

"Нужно е и на управниците, и на българския народ да проумеят, че в единството е нашата сила и нашето бъдеще и трябва в крайна сметка политическите сили да стигнат до консенсус. Избирателите очакват от политиците да проявят смелост, мъжество и национална отговорност"
- подчерта Венцислав Евгениев

Всички мнения по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40