Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен се заклеха курсанти по начална военна подготовка (снимки+видео)

8
Снимка: Радио Видин

На 10 октомври стартира вторият курс по "Начална военна подготовка" за български граждани. Той се провежда в Единния център за начална военна подготовка - военно формирование 22 160 в град Плевен, в периода 10 октомври - 25 ноември 2016 г. За обучение бяха записани 92-ма желаещи, от които 70 момчета и 22 момичета. В сравнение с първия курс, който се проведе през април 2016 г., броят на кандидатите се е увеличил два пъти. Това наложи разпределението на обучаемите в две групи за периодите 10-28 октомври и 7-25 ноември. 

До тази година за курсовете по начална военна подготовка кандидатстваха само студенти. Вече всички български граждани, желаещи да получат такова обучение, могат да преминат този курс, организиран от Министерството на отбраната. Обучението по начална военна подготовка за български граждани завършва с полагане на изпити по учебната програма на съответния курс и военна клетва по реда на уставите на въоръжените сили в съответния специализиран учебен център. На успешно завършилите обучението български граждани се издава свидетелство/удостоверение, връчва им се значка "Начална военна подготовка" и се присвоява военно звание "редник", след което се вписват на военен отчет. 

На 25 ноември, на строевия плац във военно формирование 22 160 в гр. Плевен, се проведе ритуал по полагане на военна клетва на курсистите от втория курс по начална военна подготовка. Йорданка Петрова присъства на тържеството. За много от днешните младежи военните команди не означават нищо, но за курсантите, избрали началното военно обучение, те са символ на ред и дисциплина във военната подготовка. Гостите на тържеството бяха приветствани от командира на Единния център за начална военна подготовка полковник Николай Бешев, който е и началник на гарнизон Плевен. 

"Да бъдеш войник е призвание, личен избор, но и професия. Военната клетва оставя трайни следи в съзнанието на човек за цял живот. С клетвените слова "Заклех се" вие изразявате готовността си да следвате завета на дедите ни. Полагането на военна клетва се помни до сетен дъх" - каза в приветствието си полковник Бешев.


СнимкаПо време на обучението бяха преминати основните войскови дисциплини - тактическа подготовка, огнева подготовка, строева подготовка и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, а на успешно завършилите курсисти бе издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на Министъра на отбраната. 

Йорданка Петрова се срещна и разговаря със старши сержант Димитър Флоров, който е ръководил обучение по време на военната подготовка. 

"Преподаваме по всички дисциплини. Тези млади хора са мотивирани и са големи патриоти. Те са слушали само от своите родители какво всъщност е казармата. Обучението е за три учебни седмици, в рамките на 96 учебни часа. Българската армия се отличава със своята строева подготовка и на това наблегнахме и сега. Много рядко някой се отказва, но предимно поради лични причини. Който има желание, се научава" - каза старши сержант Флоров. Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази подготовка е интересът към военното дело. Обучението е интересно и си заслужава времето и усилията, смятат курсистите Милен Милчев, който е от Враца и Венислав Иванов от врачанското село Габаре. Двамата вече са придобили званието "редник". 18-дневната подготовка, обаче, според курсантите съвсем не е достатъчна и този срок трябва да се удължи. На тържествената церемония присъстваха и много близки и роднини на завършващите, които също се вълнуваха като тях. 

"Той сам си пожела и ние не го спряхме. Вълнуващо е наистина, дано да успее да влезе в редовете на армията. Аз се просълзих докато слушах клетвата. Много му хареса обучението и сме доволни от курса. Научиха се на ред, дисциплина и самостоятелност, макар че времето бе кратко" - казаха родители пред Йорданка Петрова.


Даяна Замбовска е приятелка на курсант и също присъства на церемонията по полагането на военната клетва. Нейната мечта е заедно с приятеля й- редник Мутафчиев, да бъдат приети на служба в поделението в Мусачево и да служат вярно на страната ни. 

"От дълго време се познаваме. Сега ще очакваме да ни се обадят за физическите изпити в Мусачево. Моят баща е военен и сигурно това е оказало влияние при избора ми. Искам да служа на страната си. Развълнувах се и дори се просълзих" - каза Даяна Замбовска

Общо 17 души от втората група към втория курс положиха военна клетва, като седем от тях са жени. От дамите три са с висше образование и четири- със средно. От момчетата един е студент, а девет- със средно образование. След завършването на курса ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене. Завършилите обучението ще имат предимство при кандидатстване на военна служба в поделения на територията на страната ни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия и видео файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00