Врачанският митрополит Калиник е починал тази нощ

Снимка: Ива Антонова

Врачанският митрополит Калиник е починал тази нощ в Правителствена болница след кратко боледуване. 

Калиник е роден през 1931 г. в Мъглиж. Поема Врачанска епархия през 1974 г. 
В края на миналия месец митрополитът постъпва в Правителствена болница, където е починал тази нощ от онкологично заболяване. 
С траурен звън камбаните на врачанските църкви ще оповестят кончината му днес след края на Светата литургия в чест на Рождественият празник Събор на Пресвета Богородица. От прозорците на сградата на Врачанската митрополия вече е спуснат черен флаг. Днес ще станат ясни подробности около поклонението пред тленните останки на владиката. 
Той ще бъде погребан в митрополитската църква "Свети Николай" във Враца, където са гробовете на други врачански владици.


Вижте още

Третата кампания от Акция "Зима" проверява техническата изправност на водачите на МПС

Днес започва третата тематична кампания на Акция "Зима" - "Безопасно шофиране през зимата". Акцията е насочена към водачите на моторни превозни средства,  съобщи комисар Петър Петров , началник на отдел „Охранителна полиция“- Видин: "Последната акция е насочена към водачите на моторни превозни средства, изправността на гумите, светлините, т.е..

публикувано на 21.11.18 в 08:24

Отбелязваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Днес, 21-ви ноември, се чества големият християнски празник Въведение Богородично , назоваван "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. За същността на днешния ден разказа отец Илия от Видинска епархия: "Това е голям Богородичен празник, който се..

обновено на 21.11.18 в 08:16

Врачанският театър отбелязва днес своя юбилей

Врачанският Драматично-куклен театър чества днес 80-годишнината си със серия от прояви. Кулминацията им е тържествен спектакъл, който започва в 19.30 часа в голямата зала на храма на Мелпомена. В 11 часа в центъра за работа с деца ще бъде открита лаборатория за кукли, в която местни кукловоди и майстори ще покажат на децата как да си..

публикувано на 21.11.18 в 07:33

Снимката на 20 ноември 2018 година

Световният ден на детето отбелязаха във видинската Детска градина "Синчец". Директорът Мая Проданова отправи своя призив към всички деца и техните родители, а някои от възпитаниците на детското заведение поздравиха връстниците си с днешния празник. Световният ден на детето е насочен към осигуряване на по-добро бъдеще за децата в България и по света...

публикувано на 20.11.18 в 17:50

Монтана взима мерки за по-чист въздух

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха . Община Монтана приключва изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на..

публикувано на 20.11.18 в 17:22
„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538

Деца и младежи във Враца се срещат с владиката на Въведение Богородично

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично , който се отбелязва на 21 ноември, съобщават от митрополията. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж. Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде..

публикувано на 20.11.18 в 11:34