Врачанският митрополит Калиник е починал тази нощ

Снимка: Ива Антонова

Врачанският митрополит Калиник е починал тази нощ в Правителствена болница след кратко боледуване. 

Калиник е роден през 1931 г. в Мъглиж. Поема Врачанска епархия през 1974 г. 
В края на миналия месец митрополитът постъпва в Правителствена болница, където е починал тази нощ от онкологично заболяване. 
С траурен звън камбаните на врачанските църкви ще оповестят кончината му днес след края на Светата литургия в чест на Рождественият празник Събор на Пресвета Богородица. От прозорците на сградата на Врачанската митрополия вече е спуснат черен флаг. Днес ще станат ясни подробности около поклонението пред тленните останки на владиката. 
Той ще бъде погребан в митрополитската църква "Свети Николай" във Враца, където са гробовете на други врачански владици.


Вижте още

Бабинден отбелязаха в мездренското село Царевец

В мездренското село Царевец всяка година на 19 януари, когато се отбелязва Бабинден по стар стил, жените с деца до 3-годишна възраст се събират, пременени в народни носии и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете. Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и каруца с конски впряг, с която бабата-акушерка отива..

публикувано на 19.01.19 в 17:09

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава на 21 януари

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава рано сутринта на 21 януари. Тъй като затъмнената Луна ще бъде ниско над западния хоризонт е добре желаещите да наблюдават явлението да потърсят място за наблюдение, което има нисък хоризонт в посока запад или да използват горните етажи на високи сгради в посока запад. "Това е първото затъмнение,..

публикувано на 19.01.19 в 15:31

Експозиция за Търновската конституция откриха във Враца

Областният управител на Враца Малина Николова откри документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна европейска държава. Експозицията съдържа 40 платна с висока стойност, представяща ценни документи и моменти от историческото събитие през 1879 г. По време на..

публикувано на 19.01.19 в 14:58

Във видинското село Майор Узуново възстановиха честването на Йордановден

Отец Иван отслужи службата на Йордановден в местния храм "Св. ап. Петър и Павел" . "След това хората посетиха няколко къщи, където за здраве бяха поръсени животните и дворовете на хората. Във всеки дом ги чакаше маса с почерпка, а накрая хората от селото се събраха пред читалището, където ги чакаше също почерпка и греяно вино, приготвено в медно менче,..

публикувано на 19.01.19 в 13:13

Шофьор на ТИР загина на място

Катастрофата е станала на международния път Е79, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. Пътно-транспортното произшествие е станало между Ботевград и Мездра в отсечката от Люти дол до Ребърково. Товарен камион с прикачено полуремарке, управляван от Л.Д. на 44 години от Димитровград попада в крайпътната канавка вдясно по посока на движението и..

публикувано на 19.01.19 в 13:03

В Козлодуй отпускат финансова помощ за новородено дете

Общинският съвет в Козлодуй ще разгледа предложение за приемане на Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено/осиновено дете на територията на община Козлодуй. "В изпълнение на социалната си политика, в Община Козлодуй повече от 2 години се опитваме да стигнем до правилник, с който да подкрепим с..

публикувано на 19.01.19 в 11:14