Колекционерските страсти - хоби или начин на живот

Снимка: Николай Петков Личен архив

Колекционерите са хора, възприемани странно от неразбиращите тяхното хоби. Те са онези, които през последните години успяха да купуват, съхранят и опазят произведения на изкуството, рекламни материали, сувенири и музикални албуми и колекции, често дори и с цената на лишения. Това, което те притежават, остава скрито, а колекционерите избягват да говорят за притежанията си и предпочитат да ги показват анонимно. 

Чавдар Антов от село Меляне, община Георги Дамяново колекционира дълги години антични и занаятчийски предмети. Скулпторът продължава да води съдебна битка, за да си върне иззетата от полицията колекция. Припомняме ви, че през септември 2015 година криминалисти конфискуваха стари оръжия, глинени съдове, старинни накити и монети, събирани с години в частния му музей. С него разговаря Лилия Димитрова

"Деветнадесет години събирам тази колекция. Първоначално нещата тръгнаха от творчеството, свързано с вграждане на скрап в скулптурите ми. С годините започнах да си отсейвам някои работи и създадох колекцията от фибули и апликации" - сподели Чавдар Антов.


Николай Петков от Видин е колекционер на умалени модели камиончета и леки коли само от една запазена известна марка немски автомобили. Той работи като продавач- консултант в магазин в града, но контактува през интернет с колекционери от целия свят. 

Снимка: Николай Петков Личен архив"Моята страст са камионите. Баща ми е шофьор и съм израснал с тях. Първото ми камионче бе подарък от него. Сега поддържам връзка с много хора от други градове и си разменяме различни модели. В момента имам около 20-ина бройки" - каза Николай Петков. 

Светослав Жоров е родом от Лом, но живее и работи във Франция като 3D аниматор. Неговата страст е колекционирането на автомобили в умален мащаб.

"От 2007 година започнах да събирам, само американски мускули от ерата между 60-те и 80-те има и тук-там някой модел от 90-те, и по новички след 2000 година. Буквално от цял свят имам модели. Още петнайсетина модела ми останаха да събера точните автомобилчета, оставили парче история в автомобилостроенето. Някои са лимитирани серии или такива, които са участвали във филми като "Лудия Макс", "Среднощен ездач", "Да изчезнеш за 60 секунди" и са много скъпи. До сега не съм си правил сметка за точна сума, но излиза около 10 000 лв. Няколко от моделите само аз ги притежавам в България, защото има и други хора, запалени по това хоби. Някои са на различна тематика, разбира се, камиони, пътностроителна техника или мотори. Представяни са в Италия и Франция, като са печелили и награди. Надявам се, като ги събера напълно, отново да ги покажа на конкурси" - разказа за колекцията си  Светослав Жоров.
 

Снимка: Огнян Аспарухов Личен архивОгнян Аспарухов е координатор на Общество на колекционерите на бирени артикули в България. 

"През 2013 година създадохме обществото и към момента имаме регистрирани около 55 членове. Събираме всякакви бирени артикули от капачки до етикети и поставки за халби бира. Самите бутилки и кенове също са предмет на колекцията ни. Ние сме единствената такава организация в България. Имаме представители от Плевен и Ловеч, но тази година мислим да посетим и вашия регион на местата, където са пивоварните в Лом и Мездра" - каза Огнян Аспарухов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Вижте още

Павел Петров: "От три години в Иново няма кражби"

В днешната ни петъчна разходка се отправяме към най-близкото до града село от община Видин. Иново е само на три километра от града и това е една от причините в селото да са се заселят и доста от заможните видинчани, които намират тук спокойствие и по-близка връзка с природата. Селото съществува на това място още от Средновековието. В османските..

публикувано на 17.02.17 в 16:35

Възпитателен ли е боят

Поредният случай на насилие над невръстно дете предизвика обществена реакция преди дни. Двегодишно момченце бе прието в реанимацията на столичната болница "Пирогов" в кома след тежък побой, заради което бе арестувана майката- 22-годишна жена. В същото време проучванията сочат, че мнозинството българи е с "двойствен морал" по отношение на боя над..

публикувано на 16.02.17 в 14:04

Вино и любов в месеца на трезвеността - абсурден ли е февруари

Светът обяви февруари за месец на трезвеността. Въпреки, че ние отбелязваме празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, отново ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е вечен враг. Всички знаем, че употребата на алкохол, особено в големи количества, влияе разрушаващо на психиката и организма на човек, каза д-р..

публикувано на 15.02.17 в 11:05

Какво ни обещават партиите в битката за гласове?!

В "Посоките на делника" участват представители на ГЕРБ , БСП и Обединени патриоти . Във всяка една от програмите на всички партии, които ще участват в изборите е записано всичко онова, което искат да чуят хората. Всичко е прекрасно, но в крайна сметка какво се получава след изборите, вече тук трябва да се замисли човек. Като цяло има общи..

публикувано на 14.02.17 в 16:48

Подценяваме ли опасността от пожар вкъщи

През зимния сезон значително се повишава потенциалната опасност от възникване на пожари в домовете, поради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди или техническа неизправност. От 1 ноември броят на пожарите с материални загуби е 29. 14 са пожарите в сгради, като два са в стопански сгради, а останалите- в жилища. "Преобладават две..

публикувано на 13.02.17 в 15:40
Кметството на село Бела

Асен Асенов, кмет на село Дълго поле: Животът тук сякаш е спрял

Бела се намира на 5 км от общинския център Димово, разположено е на главния път Е-79 за София. През зимата тук живеят около 70 души. Имат три махали - горна, средна и долна Бела. Оплакват се предимно от това, че живеят самотно и бедно, и че е много шумно от минаващите тирове. Най-оживеното място е селският магазин, който едва оцелява с ниския оборот..

публикувано на 10.02.17 в 12:23